
Lukija kysyy:
”Jään eläkkeelle muutaman vuoden päästä. Olen saanut pitää työpaikan, eli voin olla kiitollinen. Erityisempiä suunnitelmia minulla ei vielä ole. Mielessä pyörivät usein virheet, joita olen tehnyt elämässä lähinnä miesten ja lasten kanssa. Pelkään, että kun minulle jää enemmän aikaa, rupean miettimään liikaa. Yritän lopettaa pahat ajatukset. Onko tämä normaalia tässä elämäntilanteessa? Onko missään kursseja eläkkeelle siirtyville? ” Mirja, 58
Psykologi Ilona Rauhala vastaa:
Onneksi olkoon! Olet päässyt elämässäsi tärkeään vaiheeseen ja voit olla ylpeä, että olet tehnyt pitkän päivätyön.
Eläkkeelle siirtyminen on iso muutos. On normaalia, että tällainen elämäntilanne käynnistää voimakkaan ajatteluprosessin. Me kaikki teemme virheitä, ja pitkän elämän aikana tulee joskus toimittua harkitsemattomasti. Jotkut asiat jäävät harmittamaan.
Omia ajatuksiaan ei kuitenkaan kannata paeta. Pyri tekemään ajatuksesi ja tunteesi itsellesi näkyväksi: kirjoita niistä, piirrä niitä kuviksi tai keskustele toisten samassa tai toisenlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.
Suomi on täynnä keskusteluryhmiä, elämänkaarikursseja ja retriittejä, joihin voi osallistua. Monet työväenopistot järjestävät kursseja, joissa tutkitaan elämänkaarta kuvin tai kirjoittamalla. Tutkailepa oppaita. Seurakunnastakin saattaa löytyä ryhmiä.
Omaa elämää on hyvä jäsentää. Käy läpi, mitä kaikkea on tapahtunut ja pyri luomaan itsellesi ymmärrystä syistä ja seurauksista.
Mikä merkitys oli tapahtumilla, ihmisillä ja pettymyksillä, joita elämä on tuonut mukanaan? Mitä olet kaikesta oppinut? Kiitollisuuden aiheita on tärkeää pohtia.
Kirjaa kauniiseen vihkoon asioita, joista olet kiitollinen. Mitkä ovat olleet elämäsi huippuhetkiä, mikä kokemus on ollut sinulle tärkeä elämänuskon vahvistaja ja kenen ihmisen sanat, palaute tai katse on voimistanut sinua? Mistä iloitset? Ihmiset, joilla on kiitollinen elämänasenne voivat paremmin kuin kiittämättömät. Kannustan sinua tähän.
Voisit myös kirjoittaa kirjeen, pyydät anteeksi joltakin ihmiseltä, jonka suhteen koet toimineesi väärin. Kirjoita käsin paperille asiat, jotka ovat jääneet vaivaamaan sinua. Voit halutessasi myös lähettää kirjeen kyseiselle henkilöille. Omaa historiaa voi siis näin rakentaa tulevaisuudesta uudestaan ja asioille voi luoda uusia merkityksiä muuttamalla tapaa, jolla suhtaudut niihin.
Eläkepäivillä on aikaa tehdä kaikkea tätä. Murehtimisen ja ikävien asioiden rinnalla kannattaa pohtia moninverroin enemmän asioita, joissa olet onnistunut ja joista olet kiitollinen.
Toivon, että löydät asioita, joihin voit suunnata energiaasi, joista saat iloa ja voit kokea itsesi tarpeelliseksi jollekulle toiselle, yhteisölle ja yhteiskunnalle.
Vaikka meillä onkin hyvin toimiva eläkejärjestelmä, työn tekemistä ei kannata vielä näin nuorena lopettaa kokonaan. On monenlaista vapaaehtoistyötä ja harrastustoimintaa. Ehkä joku läheisistäsikin mielellään ottaa vastaan apua silloin, kun sinulta liikenee enemmän aikaa.
Elämällä ja sinulla on vielä paljon annettavaa toisillenne.