Pitäisikö ympäristön vuoksi suosia biohajoavaa kosmetiikkaa? Näillä valinnoilla jätät mahdollisimman pienen jäljen
Vastuullisuus
Pitäisikö ympäristön vuoksi suosia biohajoavaa kosmetiikkaa? Näillä valinnoilla jätät mahdollisimman pienen jäljen
Yhä useammin kosmetiikkaa tai sen pakkausmateriaaleja markkinoidaan biohajoavina. Mitä merkintä purkin kyljessä tarkoittaa ja onko se vain viherpesua?
Teksti

Kuvat
,

24.5.2023
 |
Eeva

Olet saattanut huomata shampoon tai pyykinpesuaineen pakkauksesta merkinnän biohajoava. Mitä merkintä oikein tarkoittaa?

Biohajoamisessa orgaaniset yhdisteet hajoavat yksinkertaisemmiksi aineiksi, kuten hiilidioksidiksi, vedeksi ja ammoniakiksi eli aineiksi, joita maaperässä luontaisestikin on. Kosmetiikan biohajoavuus tarkoittaa – tai ainakin sen tulisi tarkoittaa – sitä, että kosmetiikka hajoaa lopulta maaperään, ja siitä jää mahdollisimman vähän jäämiä ympäristöön.

Periaatteessa lähes kaikki materiaalit maatuvat joskus, sillä maaperän bakteerit hajottavat maahan päätyneitä aineita. Joidenkin materiaalien hajoamiseen saattaa kuitenkin kulua vuosia, jopa vuosisatoja. Kaikki eivät maadu koskaan.

Biohajoavuus on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on pois huuhdeltavista tuotteista, kuten shampoosta, suihkugeelistä ja saippuasta.

Tämän biohajoava-merkintä kertoo

Biohajoava ei ole säännelty termi kosmetiikassa, eikä sitä tarvitse osoittaa testein. Tämän vuoksi termiä saatetaan käyttää markkinoinnissa hieman harhaanjohtavasti.

Mitä tuotteiden biohajoavuuteen tulee, pelkkä hajoamisen nopeus ei ole ainoa tärkeä ominaisuus, vaan myös sillä on suuri merkitys, aiheuttaako tuote tai sen pakkaus maatuessaan ympäristölle haittaa.

Ympäristötietoinen välttää myös tuotteita, joissa on mikromuoveja, silikoneja ja polymeerejä.

Mihin sitten voi luottaa? Biohajoavuuden voi todentaa OECD 301 -biohajoavuustestillä ja näin vastuuntuntoiset brändit. Esimerkiksi kotimaisen Lumenen Nordic Care -sarjan suihkugeelien biohajoavuus on osoitettu OECD-testillä.

Ympäristötietoinen välttää myös tuotteita, joissa on mikromuoveja, silikoneja ja polymeerejä, sillä ne eivät ole luontaisesti biohajoavia ja voivat siksi kertyä ympäristöön.

Biohajoavuus on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on pois huuhdeltavista tuotteista, kuten shampoosta, suihkugeelistä ja saippuasta.

Paljon on puhuttu myös aurinkosuojatuotteiden vaikutuksesta vesistöjen ekosysteemiin. Siksi nykyään suojatuotteiden koostumuksiin on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota ja suojista tehty vesistöystävällisempiä poistamalla niistä muun muassa vesistöjen ekosysteemille haitallisia aurinkosuojafilttereitä.

3 x vastuullinen kosmetiikkavalinta

Lumene Nordic Care Creamy Shower Gel 7,50 e.

Vegaaninen, pohjoista rapsiöljyä ja rauhoittavaa kanervankukkauutetta sisältävä hellävarainen suihkugeeli on biohajoava. Myös suihkugeelin pakkaus on täysin kierrätettävä.

Mádara Micellar Water 18,90 e.

Luonnonkosmeettinen, biohajoava puhdistusvesi kosteuttaa, rauhoittaa ja tasapainottaa ihoa hyaluronihapolla, aloe vera -mehulla ja pioniuutteella. Kätevä sadan millin matkakoko mahtuu käsimatkatavaroihin.

Laboratoires de Biarritz Alga Maris sävyttävä aurinkovoide kasvoille SPF30 26,90 e.

Sävyttävä aurinkovoide antaa kauniin sävyn kasvoille ja suojaa ihoa luonnollisilla, vesistöjä rasittamattomilla mineraalisuojilla titaanidioksidilla ja sinkkioksidilla.

Kommentoi +