Onko kuorinta-aineissa oleva kova materiaali pahamaineista mikromuovia? Asiantuntija kertoo, miten mikromuovituotteet voi välttää
Vastuullisuus
Onko kuorinta-aineissa oleva kova materiaali pahamaineista mikromuovia? Asiantuntija kertoo, miten mikromuovituotteet voi välttää
Jos haluat suojella luonto ja etenkin vesistöjä, kosmetiikassa kannattaisi välttää mikromuovia sisältäviä tuotteita. Kysyimme asiantuntijalta, miten tämä onnistuu.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 30.3.2023
Trendi

Katse ja pieni kahmaisu kuorintavoidepurkkiin: kädessä tuntuu ja näkyy kovia osia – tätäkö se mikromuovi on? Ei, sanoo kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine Kosmetiikka- ja hygieniateollisuudesta.

”Poishuuhdeltavissa tuotteissa, kuten suihkusaippuoissa, kuorinta-aineissa ja hammastahnoissa käytettiin ennen mikromuovihelmiä.”

”Mutta kun huomattiin, miten ne roskaavat vesistöjä, alan eurooppalainen kattojärjestö Cosmetics Europe antoi suosituksen luopua niistä vuoteen 2020 mennessä, ja näin tehtiin”, hän kertoo.

Purkissa näkyvät kovat osat ovat esimerkiksi hedelmien siemenmurskaa, jolla mikromuovihelmiä alettiin korvata.

Miksi sitten kosmetiikan mikromuovi yhä huolestuttaa?

”Euroopan komissio valmistelee EU:n laajuista rajoitusta, joka koskee muutakin tarkoituksella tuotteisiin lisättyä muovia kuin helmiä. Rajoitus vaikuttaa myös kosmetiikkaan. Ehdotusta odotetaan tänä vuonna”, Karine sanoo.

Mikromuovien tunnistaminen kosmetiikasta on vaikeaa juuri nyt, sillä virallista määritelmää mikromuoville ei vielä ole eikä tuotteiden inci-listoista voi päätellä, mikä raaka-aineista kuuluu mikromuoveihin ja mikä ei.

”Kosmetiikan inci-listoja skannaavat sovellukset luokittelevat esimerkiksi kaikki polymeerit muoveiksi, vaikka kaikki polymeerit eivät ole muovia. Tämä voi johtaa väärinkäsitykseen, että kosmetiikassa on käytössä satoja muoveja. Oleellista on se, onko ainesosa muovia, joka vaikuttaisi vesistöjen muoviroskaan.”

Jos inci-listoja haluaa silti tutkia, mikromuoveja saattaa olla tuotteissa, joissa lukee polyethylene, polypropylene, polymethyl methacrylate, polyamide-5 tai nylon-6.

Mitä sitten voi tehdä, jos haluaa välttää mikromuoveja?

”Meikit kannattaa poistaa vanulapulla ja laittaa lappu roskiin. Jos pesee meikit suihkussa, mahdolliset mikromuovit päätyvät kuormittamaan jätevedenpuhdistusta.”

Psst! Huojentava tieto, jos ahdistuit kosmetiikan mikromuovista: kosmetiikkaa enemmän vesistöjä kuormittavat vaikkapa autonrenkaista ja tekonurmesta irtoava mikromuovi.

Kokeile näitä tuotteita

Luonnonkosmetiikka on helppo tapa välttää mikromuoveja. Tämä suihkusaippua on myös biohajoava. One drop -tiiviste 5,90 e, Urtekram.

Kuorintarakeet ovat pieniä, vulkaanisia perliittihelmiä. Kuorintaa tehostavat aha-hedelmähapot. Aha+Mineral-vartalonkuorinta 33,90 e, Madára.

Hoitoaineessa on Fast-rinse-teknologiaa, joka nopeuttaa huuhtelua ja säästää vettä. BC Clean Repair -hoitoaine 18,90 e, Schwarzkopf Professional.

Aurinkotuote on suunniteltu merivesiä kunnioittaen eikä se sisällä mikromuovia. Capital Soleil Eco-designed Solar Milk SK50 27,90 e, Vichy.

Vartalon kuorinta-aine on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja rae on jauhettuja oliivinsiemeniä. Body Scrub -vartalonkuorinta 7,90 e, Lavera.

Mikromuovia irtoaa myös vaatteista. Suodatin estää 90-prosenttisesti muovin pääsyn jätevesiin. Mikromuovisuodatin 79,90 e, Electrolux.

Juttu on julkaistu Trendissä 7/22.

Kommentoi +