
1. Tulet hyvälle tuulelle
Avantouinti saa aikaan hyvän olon puuskan. Kylmälle altistuminen vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät mielialaa. Mielihyvähormonin beta-endorfiinipitoisuus voi kasvaa. Kylmä lisää myös stressihormoni noradrenaliinin määrää kehossa. Se piristää ja lievittää kipua.
2. Poltat rasvaa
Avantouinti auttaa painonhallinnassa, sillä se lisää ruskean rasvan määrää kehossa. Ruskea rasva polttaa vapautuneita rasvahappoja ja sokeria suoraan lämmöksi. Se saattaa auttaa ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä.
Paleleeko nainen helpommin kuin mies? Selvitimme myytit kylmästä ja pakkasesta
3. Kestät paremmin stressiä
Oleilu kylmässä vedessä aiheuttaa kehossa valtavan stressireaktion. Keho tottuu stressiin, kun käy avannossa usein. On näyttöä, että yhdenlaiseen stressiin sopeutuminen parantaa sen sietokykyä myös yleisesti. Vaikka talviuinti sopii lähes kaikille, pitkäaikaissairaiden on hyvä varmistaa asia lääkäriltä.
4. Saat apua sairauksiin
Kylmä vesi lievittää esimerkiksi reumaan ja fibromyalgiaan liittyviä kiputiloja. Kylmäaltistuksella on myös vaikutusta verenpaineeseen. Avantouinti nostaa sitä hetkellisesti, mutta lajin säännöllinen harrastaminen saattaa laskea perusverenpainetta. Suuret lämpötilan vaihtelut voivat auttaa pitämään verisuonet joustavina.
Fibromyalgiaa sairastavan Sirkun tarina: ”Kivun ei saa antaa hallita”
5. Muutut energisemmäksi
Säännöllisesti avantouintia harrastavat kokevat olonsa selvästi energisemmiksi kuin ennen. Vaikutus on usein välitön: olo on virkeämpi heti uinnin jälkeen. Toisaalta moni kokee, että se rauhoittaa ja parantaa unenlaatua.
Vinkki! Jos avantouinti ei ole juttusi, samoja terveysvaikutuksia voi saada kylmälle altistumisesta muutenkin.
Asiantuntija: Termobiologian dosentti Pirkko Huttunen. Lähteenä myös Reumaliitto.
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2020.