Ihanan kylmää vettä! 5 syytä, miksi avantouinti kannattaa
Hyvinvointi
Ihanan kylmää vettä! 5 syytä, miksi avantouinti kannattaa
Innokkaat talviuimarit sen tietävät: avantouinti parantaa oloa monin tavoin. Hyödyt jo lyhyestä oleilusta kylmässä vedessä!
Teksti

Kuvat

Julkaistu 2.3.2020
Kauneus ja Terveys

1. Tulet hyvälle tuulelle

Avantouinti saa aikaan hyvän olon puuskan. Kylmälle altistuminen vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät mieli­alaa. Mielihyvähormonin beta-endorfiinipitoisuus voi kasvaa. Kylmä lisää myös stressi­hormoni noradrenaliinin määrää kehossa. Se piristää ja lievittää kipua.

2. Poltat rasvaa

Avantouinti auttaa painonhallinnassa, sillä se lisää ruskean rasvan määrää kehossa. Ruskea rasva polttaa vapautuneita rasvahappoja ja sokeria suoraan lämmöksi. Se saattaa auttaa ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä.

Paleleeko nainen helpommin kuin mies? Selvitimme myytit kylmästä ja pakkasesta

3. Kestät paremmin stressiä

Oleilu kylmässä vedessä aiheuttaa kehossa valtavan stressi­reaktion. Keho tottuu stressiin, kun käy avannossa usein. On näyttöä, että yhdenlaiseen stressiin sopeutuminen parantaa sen sietokykyä myös yleisesti. Vaikka talvi­uinti sopii lähes kaikille, pitkä­aikais­sairaiden on hyvä varmistaa asia lääkäriltä.

4. Saat apua sairauksiin

Kylmä vesi lievittää esimerkiksi reumaan ja fibromyal­giaan liittyviä kiputiloja. Kylmäaltistuksella on myös vaikutusta verenpaineeseen. Avantouinti nostaa sitä hetkellisesti, mutta lajin säännöllinen harrastaminen saattaa laskea perus­verenpainetta. Suuret lämpö­tilan vaihtelut voivat auttaa pitämään verisuonet joustavina.

Fibromyalgiaa sairastavan Sirkun tarina: ”Kivun ei saa antaa hallita”

5. Muutut energisemmäksi

Säännöllisesti avantouintia harrastavat kokevat olonsa selvästi energisemmiksi kuin ennen. Vaikutus on usein välitön: olo on virkeämpi heti uinnin jälkeen. Toisaalta moni kokee, että se rauhoittaa ja parantaa unenlaatua.

Vinkki! Jos avantouinti ei ole juttusi, samoja terveysvaikutuksia voi saada kylmälle altistumisesta muutenkin.

Asiantuntija: Termobiologian dosentti Pirkko Huttunen. Lähteenä myös Reumaliitto.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2020.

Kommentoi +