
Essi Määttä on 33-vuotias hyvinvointivalmentaja. Hänen ja miehensä Kimmo Määtän kirja Arjen Lean (Otava) ilmestyi elokuussa 2021.
”Pyöritin vielä viisi vuotta sitten yritystä, joka järjesti valmennuksia ja ryhmäliikuntaa ympäri Suomen. Tein paljon töitä, opiskelin ja olin tosi stressaantunut.
Kun jäin uupumuksen vuoksi sairauslomalle, mietin, miksi olen tässä pisteessä. Miksi tein näin paljon?
Tajusin, että minua alkoi ahdistaa, jos kalenterissa oli tyhjää. Kun olin kiireinen, tunsin oloni arvokkaaksi.
Olin sitonut itseni kiinni yritykseeni, vaikka nimenomaan lähdin yrittäjäksi, koska halusin vapautta.
Luovuin yrityksestäni. Kesti pitkään muuttaa toimintatapani, mutta lopulta hiljensin tahtia.
Aistin taas kaikki värit ja tuoksut. En vain suorittanut kuin robotti.
Nykyään teen töitä yksin ja paljon entistä vähemmän. Tienaan enemmän, vaikka stressaan vähemmän.
Olen tajunnut, että mitä vähemmän kalenterissani on merkintöjä, sitä helpompaa minun on olla.
Voin valita, lähdenkö metsään tai kuntosalille vai makoilenko sohvalla. Kun harrastan, nautin siitä, koska en ole väsynyt. Nukun hyvin, ja minulla on aikaa ystäville.
Arkeen tuli uudenlaisia haasteita, kun lapsemme syntyi. Miehelläni ja minulla oli eri käsitykset esimerkiksi siisteystasosta. Mieheni on insinöörimäisen tarkka, minä boheemimpi.
Mietimme, miten voisimme pitää huolta siitä, että kumpikin ehtisi tehdä itselleen tärkeitä asioita eikä aika menisi vain kotitöihin.
Päätimme kokeilla, voisiko työelämästä tutuilla lean-menetelmillä keventää ja helpottaa arkea.
Nykyään meillä on systeemi, jossa kaksi viikkoa kerrallaan toinen meistä vie ja hakee lapsen hoidosta sekä tilaa ja tekee kaikki ruoat. Sillä aikaa toinen saa huilata enemmän.
Olemme järjestäneet kaikille kodin tavaroille paikat, jolloin turhaan etsiskelyyn ei mene aikaa. Kirjaamme sunnuntaisin jääkaapin oveen kiinnitettyyn suunnitelmaan tulevan viikon tapahtumat. Kun se on tehty, mielestä vapautuu tilaa.
Olin ennen aika säheltäjä. Tämä malli on tuonut selkeyttä. Arjessa on paljon tilaa palautumiselle.
Monen elämä on niin kaaottista, ettei hengitysharjoituksista ole juuri apua. Tärkeämpää olisi selvittää kiireen juurisyy ja korjata se.
Kun päätimme tehdä puolisoni kanssa kirjan arjen lean-menetelmistä, kysyimme, mikä muita kuormittaa eniten. Vastauksissa toistui kotitöiden epätasainen jakautuminen, metatyön määrä, riittämättömyyden tunne ja oman ajan puute. Moni sanoi, että suorittaminen alkaa heti aamulla herätessä ja loppuu, kun panee illalla silmät kiinni.
Jos juokset koko ajan aikaa kiinni, pohdi, mikä vie arjessa eniten aikaa ja mistä voisit luopua. Mikä on tässä elämäntilanteessa tärkeää? Voisitko laskea rimaa joissakin asioissa?
Kun ei koko ajan säntäile paikasta toiseen, kuulee omat tarpeensa ja pystyy olemaan läsnä myös rakkailleen. Elämästä nauttii enemmän.”