Anna Eriksson on intohimoinen kalastaja ja kokki – katso Annan luottoresepti, joka valmistuu sopivasti vieraita odotellessa
Ruoka
Anna Eriksson on intohimoinen kalastaja ja kokki – katso Annan luottoresepti, joka valmistuu sopivasti vieraita odotellessa
Muusikko ja elokuvantekijä Anna Eriksson käy kesäisin Norjassa kalastamassa ja loihtii saaliista herkullista tarjottavaa vierailleen. Tomaattisen turskan viehätysvoiman takaa juuri sopivasti makea ja hapan kastike.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 26.8.2023
Eeva

KÄYMME mieheni ja poikani kanssa kalastamassa Norjassa joka kesä. Lähellä Lofootteja meressä on niin paljon kalaa, että uistimeen tarttuu saalista joka päivä, esimerkiksi turskaa, ruijanpallasta, seitiä ja makrillia.

Kalat ovat vonkaleita, joten illallisen eteen saa tehdä lihastyötä. Samalla kokee upeissa maisemissa luontoelämyksen.

Fileoimme kalat ja tuomme niitä auton pikku pakastimellisen verran kotiin. Kun laitan tomaattista turskaa, kala on siis lähes aina itse pyydettyä. Löysin reseptin kauan sitten ranskalaisesta keittokirjasta, jossa oli klassisia bistroruokia. Nykyään muistan ohjeen ulkoa.

PIDÄN kastikkeista, joissa yhdistyy happamuus ja makeus sopivassa suhteessa. Tämä valkosipulilla, oliivilla ja kapriksilla maustettu raikas tomaatti­kastike on juuri sellainen. Se kruunaa turskan, joka ei maistu sellaisenaan juuri miltään. Kalan huokoinen rakenne imee voimakkaan kastikkeen maut nopeasti ja pysyy mehevänä.

Tomaattinen turska vain paranee jääkaapissa ja maistuu kylmänäkin. Jos turskapalat ovat isoja, ne kannattaa suolata edellisenä päivänä.

Ruuan maku kärsii, jos kala on suolatonta. Myös ylikypsennys pilaa minkä tahansa kalan. Kypsyyden pitää olla juuri eikä melkein. Kalan pitää olla lohkeavan pehmeää.

Joskus annan nahan olla kiinni turskassa uunissa kypsennyksen ajan. Nahka pitää kalan koossa, ja sen alla on paras rasva.

Suomessa ajatellaan usein, että kala täytyy tarjota ehjinä fileinä. Minusta kala saa hajota ruokaan, jos on hajotakseen. Sen voi kaapia kastikkeessaan lautaselta vaikkapa leipäpalalla.

”Nautin siitä, että voin laittaa ruokaa, josta pidetään ja jota kehutaan.”

TEEN tomaattista turskaa usein sukulaisille. Ruoka on helppo laittaa uuniin vähän ennen vieraiden tuloa, niin ei tarvitse seistä keittiössä hikisenä paistelemassa.

Tarjoan kalan joko uusien perunoiden, paahdetun kurpitsan, uunijuuresten tai sitruunaspagetin sekä aiolin ja rapeakuorisen leivän kanssa.

Osa ruuan charmia on, että voin sanoa pyytäneeni kalan itse. Ihmiset arvostavat sellaista nykyään paljon."

Anna Erikssonin konserttikiertue Tikaritaivas käynnistyy elokuussa.

ELÄN syödäkseni: ruoka on minulle nautinto. Olisi ankeaa syödä huonoa ruokaa. Rakastan ruuanlaittoa. Se on kotitöistä mukavin. Se on rentoutumiskeino ja valmistautumista vieraiden tuloon. Nautin siitä, että voin laittaa ruokaa, josta pidetään ja jota kehutaan.

Toisaalta olen kasvavan ja jatkuvasti syövän pojan äiti, joten aina kokkaamiseen ei liity erityistä hohtoa. Arkena meillä syödään peruskotiruokaa, kuten erilaisia uuni- ja pataruokia. Viikonloppuna panostetaan enemmän.

Olen ennemmin kokeileva kuin tarkka kokki. Leipominen jää siis vähiin.

OLEN ennemmin kokeileva kuin tarkka kokki. Leipominen jää siis vähiin. Joskus teen sitruuna-marenkipiirakkaa, mutta esimerkiksi pullan onnistuminen vaatisi rutiinia.

Syömme kasvis- ja kalaruokia ja riistaa. Riistan ostamme pari kertaa vuodessa tutulta metsästäjältä. Olen muuten kaikkiruokainen, mutten pidä sinihomejuustosta lämpimissä ruuissa.

Minua inspiroivat hyvät raaka-aineet, kuten Norjassa kalastamani makrilli. Se on täydellisen rasvainen kala sushiin. Teen siitä tuoreena varsinkin sashimia. Kun kalan nostaa leikkuulaudalle käytännössä suoraan merestä, sen tuoreempaa ei ole.

Ruoka oli niin hyvää, että olin pyörtyä.

SAIN jo lapsena ja nuorena erinomaista ruokaa, sillä äitini on loistava kokki ja hyvä leipoja. Nyt 75-vuotiaana hän testaa koko ajan uusia reseptejä. Äitini brassailee esimerkiksi täydellisesti onnistuneella kohokkaallaan. Sellaista haluaisin itsekin oppia valmistamaan.

Kun olin yksitoistavuotias, matkustin vanhempieni kanssa Intiaan. Söimme silloisen Sheraton-hotellin Bukhara-ravintolassa Delhissä.

Intian paras ravintola on erikoistunut tandooriruokaan. En ole koskaan sitä ennen tai sen jälkeen kokenut mitään vastaavaa. Ruoka oli niin hyvää, että olin pyörtyä.

TOMAATTINEN TURSKA

4 annosta

  • 600–700 g (4 palaa) turskaa

  • 5 valkosipulinkynttä

  • noin 1/2 dl oliiviöljyä

  • 1–2 rkl voita

  • 1/2–1 tl suolaa

  • 1/2 tl mustapippuria

  • 1/2 tl kuivattua oreganoa

    Kasvismuhennos:

  • 2 pientä punasipulia

  • 5 isoa tomaattia

  • 1 dl grillattua paprikaa (säilyke)

  • 1 punainen chilipalko

  • 1/2–1 dl yrttejä silputtua (oregano, timjami ja lipstikka)

  • 1–2 tl sokeria

  • 1/2–1 tl suolaa

  • 1/2 dl isoja varsikapriksia

  • 1/2 dl mustia kalamata-oliiveja

  • (1–2 tl punaviinietikkaa)

    Lisäksi:

  • sitruunalla maustettua valkosipulimajoneesia

  • rapeakuorista leipää

1. Ota turska huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa paloiksi.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kaada oliiviöljyä paistinpannulle, kunnes pohja peittyy. Paista valkosipulit kullanruskeiksi. Nosta pannu liedeltä ja anna valkosipulien muhia öljyssä noin tunnin ajan. Nosta valkosipulit lautaselle ja käytä öljy kalojen paistamiseen.

3. Ruskista turskapaloja öljyssä ja voissa niin, että ne saavat kauniin värin. Ripottele päälle mausteet ja nosta kalat uunivuokaan.

4. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi tomaatit. Valuta ja paloittele paprikat. Viipaloi chili. Silppua tuoreet yrtit.

5. Lisää tarvittaessa pannulle hieman oliiviöljyä. Kuullota sipulit. Lisää tomaatit, paprikat, chili, yrtit, sokeri ja suola. Anna porista noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä.

6. Ota pannu liedeltä Lisää kaprikset, oliivit ja paahdetut valkosipulit.

7. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja tilkka punaviini­etikkaa.

8. Kaada seos turskapalojen päälle, ja kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia. Paistoaika riippuu fileiden paksuudesta.

9. Tarjoa keitettyjen perunoiden, aiolin ja leivän kanssa.

lempireseptini

Vähärasvainen kala sekä kasviksista ja tuoreista yrteistä syntyvä muhennos maistuvat yhdessä kesäisen raikkailta.

Ruokatoimittajan viinisuositus

SOALHEIRO ALVARINHO 2021­, 0,75 l, 19,95 e.

Kuiva ja hapokas portugalilainen valkoviini on vinho verdeksi poikkeuksellisen moniulotteinen. Intensiivinen mineraalisuus ja sitrus-hedelmäisyys tekevät viinistä ryhdikkään kaverin turskalle ja muhkeasti Välimeren keittiön kasviksia sisältävälle muhennokselle.

Ruokatoimittaja Helena Saine-Laitinen

Ruokatoimittaja Helena Saine-Laitinen

Juttu on julkaistu Eevassa 6/2023.

Kommentoi +