Aino-Mari Tuuri toivoo, että mielikuva naisen keski-iästä muuttuisi lempeämmäksi: ”Vaihdevuodet ovat yhtä suuri muutos kuin murrosikä”
menologeja
Aino-Mari Tuuri toivoo, että mielikuva naisen keski-iästä muuttuisi lempeämmäksi: ”Vaihdevuodet ovat yhtä suuri muutos kuin murrosikä”
Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi nelikymppisenä, ettei tiennyt vaihdevuosista juuri mitään. Eikä ihmekään, sillä niistä ei ole ollut tapana puhua. Yksi syy puhumattomuuteen on häpeä.
Teksti

26.9.2023

Aino-Mari Tuuri, 41

on toimittaja ja tietokirjailija, jonka Menologeja-podcast käsittelee vaihdevuosia.

Nuorempana ajattelin, etteivät vaihdevuodet koske minua. Mielikuvissani vaihdevuosista kärsivät naiset olivat ­vanhoja, kuivuneita ja hikoilevia noita-akkoja.

Kun täytin neljäkymmentä, minua alkoi kiinnostaa keski-ikäinen naiseus: miksi mielikuva vaihdevuosissa olevista naisista on niin kielteinen ja epäreilu?

Kun perehdyin aiheeseen, ymmärsin, etten ollut tiennyt vaihdevuosista juuri mitään. En esimerkiksi tiennyt, että esivaihdevuodet alkavat monella nelikymppisinä.

Suomalaisilla naisilla kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana, mutta esivaihdevuosioireita voi olla jopa kymmenen vuotta ennen sitä. Ikäiseni ystäväni eivät olleet kuulleet edes perusoireista, kuten unettomuudesta ja mielialamuutoksista.

Valtavan häpeän taakan vuoksi vaihdevuosista ei juurikaan puhuta. Netissä on paljon palstoja, joissa vaihdevuosioireista kärsivät puhuvat aiheesta keskenään.

On tärkeää, että on turvallisia paikkoja vaihtaa tietoa oireista ja saada vertaistukea. Keskustelu vaihdevuosista on kuitenkin niin tärkeää, ettei se saisi jäädä pelkästään keski-ikäisten ja vaihdevuosia läpikäyvien kesken käytäväksi.

Liian usein naisen kokemaan kipuun ei luoteta.

Vaihdevuosi-ikäiset ovat työssäkäyviä ihmisiä, jotka kannattelevat yhteiskuntaamme. Oireet, kuten vuosia jatkuva unettomuus, voivat vaikuttaa työkykyyn, ihmissuhteisiin ja haluun ja kykyyn tulla muiden kanssa toimeen. Siksi vaihdevuodet koskevat kaikkia, ei vain keski-ikäisiä naisia.

On räikeän epätasa-arvoista, että vaihdevuosioireista kärsivät eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Liian usein naisen kokemaan kipuun ei luoteta. Julkisessa terveydenhuollossa vaihdevuosia ei osata hoitaa kovin hyvin, eikä kaikilla ei ole varaa yksityiseen gynekologiin.

Toivon, että vaihdevuosia potevien hyvinvoinnilla nähtäisiin arvo. Vaihdevuosineuvoloiden perustaminen auttaisi paitsi ihmisiä saamaan tarvitsemaansa hoitoa ja tukea myös lisäämään tietoa vaihdevuosista.

Vaihdevuodet ovat yhtä suuri muutos kuin murrosikä.

Ruma huumori leimaa usein vaihdevuosikeskustelua. Keski-ikäiset naiset puhuvat itsestäänkin ikävään sävyyn. Vaihdevuodet ovat yhtä suuri muutos kuin murrosikä. Silti niihin suhtaudutaan vihamielisesti.

Keski-ikäinen nainen ei saa osakseen samaa empatiaa kuin murros­ikäinen. Toivoisin, että sekä naiset itse että muut katsoisivat heitä lempeydellä.

Ennen kuin perehdyin vaihdevuosiin, pelkäsin niitä. Minulla oli vahva mielikuva siitä, että vaihdevuosista alkaa alamäki. Nyt olen ymmärtänyt, että kyse on mahdollisesti elämän puolivälistä. Elämää on toinen, jopa parempi, puolikas jäljellä.

Kuuntele Menologeja-podcastia

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

1 kommentti