
1. Autat itseäsi suoriutumaan
Aikataulutuksessa on kyse siitä, miten autat itseäsi suoriutumaan parhaimmalla tehokkaimmalla tavalla sen sijaan, että miten pakotat itsesi tekemään asioita. Itsensä kuuntelu on kuitenkin tärkeää. Aseta itsellesi realistisia deadlineja, jotka tiedät pystyväsi saavuttamaan. Tavoitteiden saavuttaminen motivoi jatkossakin tekemään tehokkaasti ja luo palkitsevaa tunnetta.
2. Tutustut itseesi
Opit pikkuhiljaa tuntemaan omia tapojasi ja kauanko sinulla niihin oikeasti menee aikaa tai kuluu energiaa. Oma rytmi tulee tutuksi ja tiedät, millainen tehokkuus tai aikataulu sinulle sopii, kun sovit uusia tehtäviä. Kallisarvoinen aika alkaa mennä oikeisiin asioihin sen sijaan, että täydellä teholla tekisit epäsopivassa järjestyksessä. On myös yksilöllistä, kenelle sopii ensin työ sitten huvi ja kenelle toistepäin. Kokeile keikauttaa asiat välillä ympäri!
3. Lupa pitää hauskaa
Ajatteletko kaihoisasti mukavia asioita, joita haluaisit ehtiä tekemään, mutta et vain saa aikaiseksi? Monella esimerkkinä on kirjojen lukeminen. Tunnet huonoa omatuntoa, kun et ehdi lukemaan, mutta tunnet myös ehkä huonoa omatuntoa jos ”löysäilet” ja rentoudut kirjan parissa. Päätä lukea kirja tietyssä aikataulussa ja aseta sille aikaa kalenteriin. Kun asia muuttuu tavoitteelliseksi, sille löytää helposti aikaa ja sinulla on ”lupa” tehdä sitä. Onhan sille tarkkaan etsitty paikka ja kellonaika.
4. Asiat todellakin hoituvat
Epämieluisatkin tehtävät tulee hoidettua säännöllisesti, kun ne on aikatauluun merkattuina. Jos se lukee kalenterissa, on todella pieni todennäköisyys, että buukkaisit siihen päälle enää mitään muuta. Kokeile vaikka kalenteriin merkattua siivoustuntia ja pysyttele aikarajassa. Sen venyttäminen sotkisi aikaa muilta mahdollisesti mukavilta asioilta, joten siivoat luultavasti hyvin tehokkaasti.
Kalenteriin merkkaus auttaa tekemään asioista rutiineja. Joidenkin tutkimusten mukaan 21 päivää on maaginen raja, jona aikana ihminen tottuu uuteen rutiiniin.
5. Stressi vähenee
Kun tehtävät alkavat kasaantumaan, luo niistä lista. Sen jälkeen jaottele ne kolmen osioihin, joista yhden osion valitset aina tietylle päivälle. Halutessasi vielä numeroi nämä kolme tärkeysjärjestykseen. Kun muut loput asiat ovat silmiltäsi piilossa, mutta hallinnassa, stressaat niistä vähemmän. Tehtävät eivät pyöri päässäsi koko aika, sillä tiedäthän organisoineesi niille oman paikan aikataulussasi.
Vinkki: Varaa itsellesi säännöllinen aika, jolle et ole suunnitellut yhtään mitään. Ei minkään tekeminenkin on tekemistä ja vaatii sille oman aikansa.
Asiantuntija: Satu Pihlaja, valmentaja, psykoterapeutti, tietokirjailija: Aikaansaamisen taika, Atena 2018
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 11/2019.