Unohda puuvillasukat + 6 muuta vinkkiä, jotka saavat jalkasi voimaan hyvin
Hyvinvointi
Unohda puuvillasukat + 6 muuta vinkkiä, jotka saavat jalkasi voimaan hyvin
Tiesitkö, että jalkoja ei oikeastaan kannata kylvettää? Tämän ja muut hyvät neuvot jalkojesi parhaaksi löydät tästä jutusta. Sukillakin on väliä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 3.12.2021
Kauneus ja Terveys

1. Tarkasta sukat

Suosi sukkia, joissa on polyesteria, akryylia tai polypropeenia. Ne siirtävät kosteutta pois jalasta.

Puuvillasukka imee kosteuden itseensä, ja hautuva jalka on altis rakoille ja hiertymille. Varmista myös, että pesusta tulleet sukkasi ovat jalkateriesi mittaiset. Ahdas sukka vetää varpaita kasaan ja altistaa kynsien sisäänkasvulle.

Jos kynsi kasvaa pehmytkudoksen sisään, vaiva voi olla niin kivulias, että se vaikuttaa askellukseen.

2. Unohda raspaus

Joustamaton ja kellertävä kovettuma jalkapohjassa kertoo ylimääräisestä hankauksesta. Raspaamisen takia kovettumaa tulee lisää.

Sen sijaan päivittäinen rasvaus pitää kovettuman joustavana. Kuuriluontoinen karbamidivoide ohentaa paksua sarveiskerrosta.

Karbamidia sisältäviä voiteita myydään apteekeissa ja hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa.

3. Ehkäise turvotusta

Jalkojen turvotus altistaa rakoille ja hiertymille. Kevyet tukisukat voivat ehkäistä terveiden jalkojen turvotusta istuma- tai seisomatyössä. Myös istumisen tauottaminen jaloittelemalla ja taukojumpilla auttaa.

4. Leikkaa kynnet oikein

Varpaankynsien leikkaaminen on taitolaji, jota harva hallitsee. Älä pyöristä kynsien reunoja, etteivät ne kasva ihon sisään. Jätä kynnet riittävän pitkiksi, etteivät ne painu kivuliaasti ihoon ja aiheuta haavaumia, kun jalat päivän mittaan turpoavat.

5. Reagoi kynsimuutoksiin

Kipeä kynsi voi muuttaa askellusta, kun kipua yrittää välttää. Paksuuntunut, röpelöinen tai väritykseltään epätasainen kynsi on syy kääntyä jalkaterapeutin puoleen.

Varaa aika asiantuntijalle myös silloin, jos kynsi irtoaa ja kynttä ympäröivät pehmytkudokset tulevat kynnen kasvun eteen. Silloin kynsi ei pääse kasvamaan normaalisti vaan voi painua kivuliaasti sisäänpäin.

6. Pese, älä kylvetä

Pese päivittäin jalkapohjat ja varpaiden välit, joihin kertyy kuollutta ihosolukkoa, sukkanöyhtää ja epäpuhtauksia. Vesi riittää, mutta haisevat tai runsaasti hikoilevat jalat voit pestä pesunesteellä.

Kylvetä jalkoja maltilla, sillä vettynyt iho on altis sieni-infektioille. Kuivaa jalat ja varvasvälit huolellisesti.

7. Lopeta tupakointi

Tupakointi on yksi haitallisimmista teoista jalkojen terveyden kannalta. Se vähentää jalkojen verenkiertoa ja aiheuttaa jänteiden kovettumista.

Tupakoitsijan luunmurtumista 40 prosenttia jää luutumatta tupakan takia, ja myös haavat paranevat heikommin.

Lähde: Minna Stolt, Anne Flink, Riitta Saarikoski, Petri Väyrynen: Jalkaterveys

Kommentoi +