Mitä kuuluu, minä? Kysy itseltäsi nämä 7 tärkeää kysymystä säännöllisesti ja voit paremmin
Terveyden huoltopäivät
Mitä kuuluu, minä? Kysy itseltäsi nämä 7 tärkeää kysymystä säännöllisesti ja voit paremmin
Kun kysyt itseltäsi tärkeät kysymykset terveydestäsi, pysyt kartalla siitä, miten kehosi voi. Samalla voit huomata riittävän ajoissa, jos voinnissasi tapahtuu muutoksia.
Teksti

Kuvat

16.10.2023
 |
Kauneus ja Terveys

1. Luistaako kierto?

Vaihdevuosissa kierto saattaa ensin lyhentyä ja vuodot pidentyä, minkä jälkeen kuukautiset tulevat yleensä harvemmin. Tällöin voi ilmaantua vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja hikoilua. Kierron poukkoilu johtuu siitä, että munasarjat alkavat himmailla ja estrogeenin tuotanto hiipuu.

Jos vaihdevuosioireet, kuten hikoilu, unettomuus, itkuherkkyys, virtsankarkailu tai limakalvojen kuivuminen häiritsevät tai jos vuoto lisääntyy huomattavasti, varaa aika gynekologille.

Gynekologi voi määrätä avuksi hormonikorvaushoidon ja varmistaa, ettei vuoto-­ongelmien syynä ole myooma eli kohdun hyvänlaatuinen lihaskasvain tai polyyppi eli limakalvomuutos. Niitä on joka toisella 40–50-vuotiaalla.

2. Miltä suu tuntuu?

Jopa 70 prosenttia suomalaisista aikuisista potee ientulehdusta, ja lähes 60 prosentilla sen seurauksena syntyy parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudos- ja luukato.

Jos ikenesi punoittavat, turpoavat tai vuotavat verta tai kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, varaa aika hammaslääkäriin.

Suun tulehdukset voivat heikentää yleisterveyttä ja aiheuttaa elimistöön tulehdustilan, joka lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Käy suuhygienistillä tai hammaslääkärillä vähintään vuoden parin välein.

Innostutko harrastuksista tai ystävien tapaamisesta? Onko elämässäsi iloa? Kiinnitätkö enemmän huomiota hyvään vai huonoon?

3. Toimiiko vatsa?

Temppuilevan vatsan yleensä tuntee ja kuulee. Ummetus tai ripuli sekä turvotus ja ilmavaivat voivat viitata ärtyneen suolen oireyhtymään. Moni saa sen kuriin fodmap-hiilihydraatteja karsimalla. Niitä ovat esimerkiksi ruis, vehnä, sipuli ja kivelliset hedelmät.

Mene lääkäriin, jos ulosteessa on verta, ripulointi on jatkuvaa, kärsit kovista kivuista, paino putoaa tahattomasti tai oireisiin liittyy kuumeilua. Oireet voivat liittyä refluksitautiin, sappikiviin, vatsahaavaan tai tulehduksellisiin sairauksiin. Verenvuoto voi olla merkki suolistosyövästä, jonka riski kasvaa keski-iässä.

4. Mikä pössis?

Innostutko harrastuksista tai ystävien tapaamisesta? Onko elämässäsi iloa? Kiinnitätkö enemmän huomiota hyvään vai huonoon?

Merkityksellinen arki nostaa mielialaa ja tukee hyvinvointia. Vaali ihmissuhteita ja mielekästä tekemistä olipa se sitten treeniä, kulttuuririentoja tai lastenlasten kanssa leikkimistä. Huomaa hyvät asiat ja kehu itseäsi onnistumisista. Kannusta ja auta muita ihmisiä. Silloin hekin yleensä huomioivat sinut.

Jos mikään ei tunnu oikein miltään, ilo ja aloitekyky puuttuvat tai nukut huonosti, hae apua. Saatat kärsiä masennuksesta, joka on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä. Hyvä uutinen on se, että 80–90 prosenttia masennuspotilaista saa hoidoista apua.

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on liian korkea verenpaine, ja sen yleisyys lisääntyy yli 40-vuotiailla.

5. Miten rinnat voivat?

Rintasyöpään sairastuu noin joka yhdeksäs nainen, joten rinnoilleen kannattaa antaa hetkinen omaa aikaa kerran kuussa. Tunnustele rinnat ja kainalot läpi seisten ja makuultaan.

Käy lääkärissä, jos tunnustellessa huomaat kyhmyn tai jos nännissä tai nännipihalla on ihottumaa, joka ei rauhoitu kortisonivoiteella parissa viikossa, tai jos nännistä tulee tummaa tai veristä eritettä tai rinnan iho vetäytyy sisäänpäin. Lääkäri lähettää tarvittaessa jatkotutkimuksiin, kuten mammografiaan. 50-vuotiaana alkavat kahden vuoden välein järjestettävät maksuttomat mammografiat kannattaa hyödyntää.

Muistisairaus on monelle pelottava peikko, mutta muistiongelmien syy voi olla muukin.

6. Millaiset paineet?

Verenpaine ei tunnu kohinana tai paineena, siksi sen nousemista on vaikea huomata ilman mittausta.

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on liian korkea verenpaine, ja sen yleisyys lisääntyy yli 40-vuotiailla. Korkea verenpaine altistaa sepelvaltimotaudille ja aivo- ja sydäninfarkteille.

Kohonneen verenpaineen raja on kotimittauksessa 135/85 mmHg. Jos verenpaine on toistuvasti yli tämän, mene lääkäriin. Voit saada paineet laskuun elintapamuutoksella, kuten suolan ja stressin vähentämisellä, tai saatat tarvita verenpainelääkityksen.

7. Pelittääkö muisti?

Äh, kotiavaimet unohtuivat. Mihinkäs aikaan jumppa olikaan? Stressi ja masennus voivat aiheuttaa muistin ja tiedonkäsittelyn haasteita. Jos muistihaasteet alkavat häiritä arkea ja esimerkiksi töissä suoriutumista, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai työterveyteen, jossa voidaan arvioida, tarvitaanko lisätutkimuksia.

Muistisairaus on monelle pelottava peikko, mutta muistiongelmien syy voi olla muukin. Esimerkiksi levottomat jalat voivat häiritä unta ja aiheuttaa päiväaikaista aivosumua. Hajamielisyys ja muistiongelmat voivat kieliä myös B12-vitamiinin puutteesta, josta kärsii joka kymmenes yli 65-vuotias.

Lähde: Professori, naistentautien erikoislääkäri Päivi Polo

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2023.

Kommentoi +