5 syytä, miksi kannattaa mennä terapiaan
Hyvinvointi
5 syytä, miksi kannattaa mennä terapiaan
Mielenterveysseuran psykoterapeutti Veli-Matti Husso listaa viisi pulmaa, joissa terapia voi auttaa.
Teksti

Kuvat

1.4.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Saat ratkaisuja ongelmiisi

Kärsitkö kielteisestä minäkuvasta, selittämättömistä kivuista tai mielenterveysongelmista? Terapiaan voi hakeutua, vaikka syy ei olisi iso tai selvillä. Harkitse terapiaa, jos jokin ongelma rajoittaa elämää etkä selviä omin avuin. Opit samalla empatiaa itseäsi kohtaan.

2. Kohtaat pelkosi

Pelkäätkö jääväsi yksin tai vältteletkö tiettyjä tilanteita? Rajoittaviin pelkoihin voi auttaa ratkaisukeskeinen terapia, joskus nopeastikin. Ole silti joustava: esiin voi nousta uusia ongelmia, jotka vievät aikaa. Sitoutuminen prosessiin on tärkeää. Terapeutti ei ratkaise asioita puolestasi vaan tarjoaa työkaluja.

3. Parannat ihmissuhteitasi

Tutkimusten mukaan vain kolmasosa ihmisistä on luonnostaan taitavia ihmissuhteissa. Muut joutuvat opettelemaan sosiaalisia taitoja enemmän, ja terapia voi auttaa siinäkin. Jos koet suhteissasi katkeruutta, luottamuspulaa tai vaikka mustasukkaisuutta, terapiassa voi tutkia niiden syitä.

4. Löydät uuden suunnan

Isot muutokset, kuten avioero tai potkut, voivat ajaa identiteettikriisiin. Terapiassa voit tutkia arvojasi ja hakea uutta suuntaa elämällesi. Terapeutti toimii peilinä, josta näet itsesi uudesta kulmasta. Tärkeintä on luottamus ja sujuva keskustelu. Jos haet Kelan korvaamaa terapiaa, varmista, että valitsemasi terapeutti on Kelan hyväksymä.

5. Pääset irti menneestä

Lapsuudessa voi syntyä kiintymyssuhdevaurioita, jotka voivat aiheuttaa traumoja. Osin unohtunutkin trauma saattaa haitata elämää. Terapeutin kanssa asiaa voi käsitellä turvallisesti. Akuutissa hädässä kannattaa hakea kriisiapua.

Harjoitus

Kuvittele turvallinen paikka. Mieti, miltä siellä näyttää, tuoksuu ja kuulostaa. Kävele ja etsi sieltä levähdyspaikka. Voit hakeutua mielessäsi turvapaikkaasi aina, kun ahdistaa tai jännittää.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.

Kommentoi +