5 syytä, miksi kannattaa juoruilla
Hyvinvointi
5 syytä, miksi kannattaa juoruilla
Käytämme keskimäärin melkein tunnin päivässä juoruiluun. Psykoterapeutti Axel Aminoff kertoo, miksi se on hieno asia.
Teksti

Kuvat

14.7.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Vahvistat ihmissuhteitasi

Kun juttelet ystäväsi kanssa yhteisistä tutuista, tyydytät sosiaalisia tarpeitasi. Juoruilu sitoo osapuolia yhteen. Yhteisöllisyyden ja tirkistelyn tarve on meissä kaikissa. Kyse voi olla myös muistelusta. Ystävillä on usein sanaton yhteisymmärrys siitä, millainen juoruilu on sopivaa.

2. Pidät huolta läheisestä

Juoruilu on aniharvoin vain kielteistä. Se voi olla tapa ilmaista huolta tai kiinnostusta jostakusta. Tämä ihminen on pohdiskelusi arvoinen. Usein juoruilun avulla käsitellään myös omia tunteita ja traumoja, joita heijastetaan toisiin. Puhut itsestäsi juoruttavan kautta.

3. Saat vastakaikua tunteillesi

Jos jonkun käytös harmittaa, saat purettua ärsytyksen luottohenkilöllesi ilman, että raivoat syypäälle. Tunteesi tulevat vastaanotetuiksi ja kuulluiksi. Pahin kiukku laantuu ja saat asiaan toisen näkökulman.

4. Parannat suhteellisuudentajuasi

Kun kuuntelet juttuja muiden asioista, huomaat, ettet olekaan yksin ongelmiesi kanssa. Muutkin käyvät samoja vaikeuksia läpi: olet normaali! Joskus juorut voivat auttaa näkemään, etteivät omat huolesi ehkä olekaan niin suuria, kun niitä vertaa muiden murheisiin.

5. Voit tunnistaa oikean ongelman

Huolimaton työkaverisi ei välttämättä olekaan tahallaan ärsyttävä vaan siihen on syynsä. Kun purat ärsytystä ystävälle, voitte pohtia, mikä oikeasti on pielessä ja mitä voit tehdä asialle.

Vinkki: Puhukaa toisistanne selän takana hyvää töissä ja ystäväpiirissä. Käykää myöhemmin läpi, miltä se tuntui. Jäikö jotain kenties sanomatta?

Asiantuntija: Psykologi ja psykoterapeutti Axel Aminoff / Helsingin Psykoterapiakeskus. Lähde: Megan L. Robbins ja Alexander Karan: Who Gossips and How in Everyday Life? Social Psychological and Personality Science 2020

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 6/2020.

Kommentoi +