5 asiaa, jotka sinulle tapahtuu, kun ryhdyt vegaaniksi
Hyvinvointi
5 asiaa, jotka sinulle tapahtuu, kun ryhdyt vegaaniksi
Haluaisitko jättää eläinperäiset tuotteet kokonaan? Lue, miten vegaaniruokavalio vaikuttaa kehoosi.
Teksti

Kuvat

1.11.2017
 |
Kauneus ja Terveys

Vegaaniruokavaliossa lautaselta on karsittu kaikki eläinperäiset tuotteet, myös maitovalmisteet, kala ja kananmuna. Ruokavaliota noudatetaan usein eettisistä syistä: vegaani ei halua, että hänen ruokansa vahingoittaa eläimiä. Vegaaniruoalla on myös usein sekaruokaa pienempi hiilijalanjälki.

Mutta onko se terveydelle parempi vaihtoehto kuin sekaruokavalio? 

– Riippuu siitä, mitä tulee tilalle. Jos kasviksia, se on terveydelle hyväksi. Jos taas kaljaa ja sipsejä, se voi tehdä sairaaksi, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Näin oikein koostettu vegaaninen ruokavalio voi parantaa terveyttä. 

1. Vegaaniruoka voi pienentää sairastumisriskiä

Punainen liha on liitetty useissa tutkimuksissa erilaisiin sairauksiin, kuten syöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

– Kohtuudella lihaa voi käyttää. Lihajalosteet sen sijaan on todettu terveysriskiksi, Jan Verho sanoo.

Toisin kuin luullaan, kasvisproteiineissa, kuten nyhtökaurassa, voi olla jopa enemmän proteiinia kuin lihassa.

– On älyttömän hyvä, jos proteiinintarve tyydyttyy ilman lihaa. Runsas lihansyönti on liitetty lihavuuteen, diabetekseen ja suolistosyöpiin, sanoo elintarviketieteiden professori Mikael Fogelholm.

Tarvittavat proteiinien aminohapot saa, kun syö saman päivän aikana ainakin palkokasveja ja täysjyväviljaa. Palkokasveista saa proteiinin lisäksi kuituja. Ne sisältävät myös hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Täysjyvävilja tekee hyvää suoliston mikrobeille, mikä vähentää kehon tulehdusriskiä.

2. Kasvisruoka saattaa alentaa verenpainetta

Siirtymällä kokonaan kasvisperäiseen ruokavalioon voi pienentää riskiään sairastua diabetekseen ja muihin elitasosairauksiin.

– Lihatuotteissa on usein paljon suolaa. Jos siirtyy kasvisruokaan ja ruokavalio on kunnossa, verenpaine voi alentua nopeasti, Jan Verho sanoo.

Jos ruokavalio sisältää paljon tyydyttynyttä eläinrasvaa, kolesteroli voi nousta. Kasvisruokavalio taas voi alentaa kolesterolia.

Kasviksissa on paljon kaliumia, joka jo itsessään voi alentaa verenpainetta.

3. Voit laihtua vegaanisella ruoalla

On näyttöä siitä, että kun ruokavalioon lisätään runsaasti kasviksia, paino laskee. 

– Eläinperäiset tuotteet ovat usein hyvin energiatiheitä. Kasvikset ovat tavallisesti vesipitoisia ja sisältävät vähän energiaa. Ihminen ei aisti ruoan energiamäärää vaan tilavuutta. Vähäenergiset kasvikset lisäävät kylläisyyttä ja auttavat pudottamaan painoa, Jan Verho sanoo.

– Monella vegaanilla energiansaanti jää pienemmäksi kuin muilla, mikä on usein hyvä, Mikael Fogelholm jatkaa.

Kylläisyyttä lisäävät myös kuitupitoiset viljatuotteet ja kasvikset.

4. Vegaanin sydän kiittää hyviä rasvoja

Vegaaniseen ruokavalioon kuuluvat kasvisöljyt, pähkinät ja siemenet. Ne sisältävät sydämelle edullisia rasvoja ja terveellisiä fytokemikaaleja, joita on myös useissa kasviksissa. 

– Vegaaniruokavaliossa parasta on se, ettei se sisällä haitallista eläinrasvaa. Vegaanin täytyy huolehtia, että hän saa omega-3-rasvahappoja, joita on rypsiöljyssä ja margariinissa mutta ei oliiviöljyssä. Vegaani ei saa pelätä öljyn, margariinin ja pähkinöiden käyttämistä, Mikael Fogelholm sanoo.

Vegaaniruoassa on usein myös paljon vitamiineja ja hivenaineita. Tuoreista kasviksista, hedelmistä ja marjoista saa terveyttä edistävää C-vitamiinia, kaliumia, karotenoideja ja fytokemikaaleja. 

5. Vegaanit ovat usein terveempiä

Mikael Fogelholmin mukaan vegaaniruokaa syövät aikuiset ovat tavallisesti muita terveempiä, sillä he ovat kiinnostuneita terveellisestä ruoasta.

– Toisaalta sekaruokavaliosta saa yhtä terveellisen, jos lihavalmisteita, valkoista viljaa ja sokeria vältetään ja kasviksia syödään runsaasti, hän huomauttaa.

Ihan pienille lapsille Fogelholm ei vegaaniruokaa suosittele, vaikka riskit ovatkin pieniä.

– On pieni mahdollisuus, että 1–2-vuotias lapsi ei saa vegaaniruoasta riittävästi tärkeitä kivennäis ja hivenaineita, mikä voi hidastaa kehitystä.

Vegaani, muista nämä:

  1. B12-vitamiini. Välttämätön vitamiini, jota vegaanin on syötävä purkista.
  2. Kalsium. Sitä saa esimerkiksi kalsiumilla rikastetuista kasvismaidoista ja -jogurteista, manteleista ja soijasta.
  3. Rauta. Lähteitä ovat täysjyvävilja, linssit, kurpitsansiemenet ja pähkinät. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, kahvi ja tee heikentävät sitä.
  4. D-vitamiini. D2-vitamiinia saa esimerkiksi margariinista sekä D-vitamiinilla rikastetuista kasvijuomista ja -jogurteista. Margariini sisältää myös tärkeitä omega-3-rasvahappoja.
Kommentoi +