Tinnitus voi hälyttää liian kovasta melusta – hoida se huijaamalla korvaa
Hyvinvointi
Tinnitus voi hälyttää liian kovasta melusta – hoida se huijaamalla korvaa
Kiusallinen tinnitus johtuu yleensä kuulohermon tyhjäkäynnistä. Vaivaa voi hoitaa korvaa huijaamalla.
Teksti

Kuvat

15.11.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Ihan kuin korvassa soisi pilli, vaikka sellaista ei ole lähimaillakaan. Mistä ääni johtuu?

– Kyse on tinnituksesta eli äänestä, joka kuuluu ilman ulkoista äänilähdettä. Se voi olla ininää, huminaa, sirinää, humputusta tai jopa kiljuntaa, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvonen Terveystalosta sanoo.

Tinnitusta tulee joskus jokaiselle, sillä se on korvan luontainen ominaisuus. Kymmenellä prosentilla tinnitus jää jatkuvaksi ja häiritseväksi, ja yhdellä prosentilla se muuttuu invalidisoivaksi. Naiset kärsivät tinnituksesta miehiä useammin.

– Tinnitus johtuu yleensä sisäkorvan vau­riosta, joka aiheuttaa kuulohermon tyhjäkäyntiä. Aivot tulkitsevat sen virheellisesti ääneksi. Mitä enemmän tinnitukseen kiinnittää huomiota, sitä häiritsevämmäksi se muuttuu.

Tinnituksen voi laukaista esimerkiksi korvatulehdus. Tulehdusvaiheessa tinnitus usein peittyy muiden oireiden alle, mutta tulehduksen parannuttua oire voi muuttua häiritseväksi. Yleensä tinnitus katoaa muutamassa kuukaudessa.

– Tinnitus voi olla myös ensimmäinen hälytysmerkki liian kovasta melusta. Jos melualtistus on satunnaista, oireet ovat yleensä ohimeneviä. Jos altistus jatkuu, kehittyy meluvamma, johon voi liittyä jatkuva tinnitus.

Niska-hartiaseudun ja purentalihasten krampitkin aiheuttavat oireita. Niskalihasten kiristyminen häiritsee tärykalvon vakauttaja­lihasta, kasvojen jännitystilat ja purentaongelmat välikorvassa olevaa hätäjarrulihasta.

Seurauksena korva voi alkaa soida.

Elohiiri välikorvalihaksessa voi aiheuttaa jatkuvaa nakutusääntä. Joskus tinnitus johtuu roskasta korvassa tai hiuksesta tärykalvossa. Kun se poistetaan, tinnitus loppuu.

– Joillakin korva soi stressin takia. Toisaalta tinnitus voi käynnistää stressireaktion, mikä aiheuttaa tinnituksen kroonistumisen ja ­muuttumisen häiritseväksi.

Myös sillä on merkitystä, onko ihmisen äänimaailma hiljainen vai hälyisä.

– Hälyyn tottunut ei välttämättä kiinnitä huomiota korvan soimiseen, jolloin siitä ei tule ongelmaa.

Nukkuminen radio päällä voi auttaa, samoin tyynyn rapsuttaminen unta odotellessa.

Ikä lisää tinnitusta, koska kuulo huononee. Silloin myös taustahäly katoaa pikkuhiljaa ja ihminen reagoi entistä herkemmin korvan soimiseen, jota on voinut olla jo aikaisemmin.

Tinnituksen yhteydessä voi esiintyä ääniyliherkkyyttä. Sen syynä on yleensä melualtistus, joka herkistää korvia.

Tinnitusoire saattaa liittyä sisäkorvan sairauksiin, kuten Ménièren tautiin ja otoskleroosiin. Joskus harvoin se voi viestiä kaulaverisuonen ahtaumasta tai tukkeumasta. Silloin tinnitus on toispuoleista ja pulsoivaa eli ääni sykkii pulssin tahdissa.

– Se johtuu yleensä liian matalasta tai korkeasta verenpaineesta. Kun vaiva hoidetaan, tinnitus helpottuu. Lihaskramppikin voi puristaa verisuonia linttaan.

Pulsoivan tinnituksen syy selvitetään kuvaamalla kaula- ja aivoverisuonet. Vakavat syyt hoidetaan lääkkeillä tai kirurgisesti.

Muuten tinnitusta hoidetaan huijaamalla korvaa muilla äänillä.

Tinnitus vaivaa monia eniten iltaisin ympäristön hiljentyessä. Silloin nukkuminen radio päällä voi auttaa tai se, että rapsuttaa tyynyä korvan juuressa sängyssä unta odotellessa. Jotkut hyötyvät taustakohinan tai luontoäänien kuuntelusta.

Häiritsevää tinnitusta hoidetaan myös TRT-terapialla. Se on lääkärin tai psykologin antamaa neuvontaa ja ohjeistusta, jonka tavoite on lievittää oireisiin liittyvää ahdistusta.

Ota nämä huomioon

1. Tarkista rauta-arvosi

Tinnitus voi johtua B-vitamiinin, raudan tai folaatin puutoksesta, koska nämä ravintoaineet vaikuttavat hermojen ja aivojen toimintaan.

2. Stressi altistaa

Tinnituksen sekä ääniherkkyyden paheneminen liittyy usein väsymykseen ja stressiin, joka herkistää elimistöä monin tavoin.

3. Suojaa kuuloa

Jos kuuntelet musiikkia nappikuulokkeilla, korvakäytävä lyhenee puoleen. Silloin meluvammoja syntyy helpommin puhekuulon alueelle. Käytä korvatulppia konserteissa ja festareilla.

4. Älä ole ylivarovainen

Suojaa kuuloa vain melutilanteissa. Mitä hiljaisempaan maailmaan itsesi totutat, sitä vähäisemmät äänet voivat häiritä jatkossa.

5. Harkitse kiskoa

Lihasjännitys laukaisee ja pahentaa tinnitusta. Jumppaa niskaa ja ­hartioita. Jos narskutat hampaita, tarvitset purentakiskon. Se ­rentouttaa öisin purentalihaksia.

Hae apua

Mene korvalääkäriin heti kun tinnitus alkaa häiritä. Jos korvat ovat soineet vuosia, tilannetta on vaikea helpottaa, koska aivot ovat tottuneet tinnitukseen. Lääkäri tutkii korvat ja kuulon. Tarvittaessa tehdään muita tutkimuksia tai tinnitusmittaus, jolla kartoitetaan taajuus, jolla tinnitusta esiintyy sekä tinnituksen voimakkuus desibeleinä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Hanna Karvonen
Kommentoi +