Yhdyntäkipu haittaa terveyttä ja ihmissuhteita
Ihmissuhteet
Yhdyntäkipu haittaa terveyttä ja ihmissuhteita
Yhdyntäkipu ja seksuaaliset kipuhäiriöt ovat vaiettu ja hävetty aihe. Moni nainen kärsii yksin eikä kehtaa puhua ongelmistaan.
Kuvat
Julkaistu 24.5.2019
Kauneus ja Terveys

– Monet arastelevat vastaanotolle tulemista eivätkä uskalla puhua ongelmasta, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Jakobsson Husin naistensairaalasta.

Potilailla on tavallisimmin yhdyntäkipuja, alavatsakipuja ja ulkosynnyttimien oireita, kuten kutinaa ja kirvelyä. Usein apua haetaan vasta, kun oireet ovat kroonistuneet tai kivut haittaavat jokapäiväistä elämää.

Kipu heikentää elämänlaatua. Sillä voi olla vaikutuksia terveyteen ja ihmissuhteisiin. Moni nainen laiminlyö kivun pelossa kohdunkaulan syövän seurannan eikä uskalla tulla raskaaksi, koska pelkää synnytystä.

– Vaivat aiheuttavat myös parisuhdeongelmia. Lisäksi kipu altistaa masennukselle ja aiheuttaa unihäiriöitä.

Tulehduskierre voi herkistää

Seksuaalisiin kipuhäiriöihin on useita syitä. Taustalla voi olla emättimen tai kohdun rakenteellinen poikkeama, jokin sairaus tai tulehdus, limakalvojen kuivuus, kosketusarkuus ja lantionpohjan lihasten vaivat. Kivun takana voi olla myös krooninen hiivatulehdus, emätintulehduskierre tai virtsatieinfektio. Sellaisen jälkeen emättimen eteisen kipuhermot voivat olla herkät, vaikka tulehdus olisi hoidettu.

– Erityisen merkittäviä kipua aiheuttavia häiriöitä ovat endometrioosi ja neuropaattinen kiputila, Jakobsson kertoo.

Kipujen taustalla voi olla myös erilaisia psyykkisiä syitä, kuten masennusta, itsetunto-ongelmia, mielenterveyshäiriöitä tai lapsuuden seksuaalisia traumoja.

Yhdyntäkipua osataan hoitaa

Kivun kanssa ei pidä jäädä yksin. Sitä voidaan hoitaa. Lantionpohjan fysioterapia auttaa usein. Osa saa apua ulkosynnyttimien limakalvojen hoidosta ja kipupisteiden painelusta. Emättimen limakalvojen kuivuus altistaa kivulle. Kosteuttavat hajusteettomat öljyt ja paikallisestrogeeni voivat helpottaa silloin.

– Useimmiten potilas ohjataan ensin fysioterapiaan, jossa hänelle annetaan limakalvojen hoito-ohjeet. Yhdistelmäehkäisypillerit tauotetaan, koska niiden käyttö ohentaa limakalvoja.

Moni saa apua myös puuduttavasta geelistä. Sitä käytetään limakalvoille yhdynnän aikana tai säännöllisesti joidenkin viikkojen ajan.

Jos naisella on krooninen hiivatulehdus, aloitetaan hiivasienen estolääkitys.

– Hyvin hankalissa tapauksissa voidaan tehdä vestibulektomialeikkaus. Siinä emättimen eteisestä poistetaan pieni limakalvosuikale, jossa herkistyneet hermosäikeet ovat. Jos taustalla on mielenterveysongelmia tai seksuaalisia traumoja, niiden käsittely seksuaaliterapeutin kanssa saattaa auttaa kipuun.

Arviolta puolet potilaista toipuu kokonaan. Suurin osa voi tulla normaalisti raskaaksi ja synnytyskin on usein mahdollinen.

– Kivut saattavat helpottaa kokonaan synnytyksen jälkeen, Jakobsson kertoo. Vain murto-osalla kipu kroonistuu ja jatkuu läpi elämän.

– Useimmat oppivat pärjäämään vaivan kanssa ja löytävät keinot, jotka helpottavat oloa.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 10/2018.

Kommentoi +