Vuoden Eeva 2023 Auri Kananen: ”Haluan poistaa häpeää mielenterveysongelmien ympäriltä”
Vuoden Eeva 2023
Vuoden Eeva 2023 Auri Kananen: ”Haluan poistaa häpeää mielenterveysongelmien ympäriltä”
Eeva-lehden lukijat äänestivät Vuoden Eevaksi siivouskuningatar Auri Kanasen. Auri siivoaa mielenterveysongelmaisten ja sairaiden ihmisten koteja ilmaiseksi, koska ymmärtää konkreettisen avun voiman.
Teksti

Kuvat

6.4.2023
 |
Eeva

SORI, TÄÄLLÄ on kauhean pölyistä. Tämä lause huvittaa siivouskuningatar Auri Kanasta varsinkin jos hän kuulee sen työpävän jälkeen.

Auri, 30, on silloin juuri siivonnut asuntoa, jonka lattia on kokonaan roskien, pölyn ja vaikeasti pinttyneen lian peitossa. Hento pölykerros keskivertokodin eteisen senkin päällä ei totisesti kiinnitä hänen huomiotaan.

”Ja millainen ihminen menee toisten ihmisten asuntoon arvioimaan sen siisteyttä tai sisustusta? Aika köyhältä elämältä kuulostaa.”

AURI VOITTI Vuoden Eeva 2023 -äänestyksen äänivyöryllä. Hänen tapansa auttaa on hyvin konkreettinen ja viihdyttävä.

Auri siivoaa eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten sotkuisia koteja ilmaiseksi ja kuvaa siivousrupeaman sosiaalisen median kanaviin Instagramiin, Facebookiin, Youtubeen ja Tikotokiin, jossa hänellä on yli 15 miljoonaa seuraajaa. Videoissa näytetään sotkuisen asunnon tai huoneen siivoaminen moninkertaisesti nopeutettuna, ja tekstityksissä kerrotaan asukkaan tarina.

Ensimmäisen siivouskeikkansa Auri teki, kun kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti lähetti hänelle somessa pyynnön tulla siivoamaan asuntonsa. Naisen mies oli tehnyt itsemurhan, eivätkä voimat enää riittäneet kodin kunnossa pitämiseen.

Auri suostui ja alkoi rohkaista ihmisiä pyytämään siivousapua somekanavissaan.

Tavallisesti Aurin siivoamien kotien asukkailla on mielenterveysongelmia tai jokin muu sairaus, jonka vuoksi asunnossa asuvan ihmisen elämänhallinta on kärsinyt.

Siivousta pyytävien joukossa on monen lapsen uupuneita yksinhuoltajaäitejä, vanhempiensa voinnista huolestuneita lapsia, äkillisesti sairastuneita ja pitkäaikaismasentuneita.

”"Oirehtiminen taisi alkaa jo, kun olin kymmenvuotias. Muistan, että olen toivonut lapsena monesti kuolemaa.”
Teinivuosinaan Auri Kananen kävi pitkään terapiassa. ”Ennen kaikkea terapia auttoi ymmärtämään, mikä on minulle elämässä oikeasti tärkeää.”

AURI TIETÄÄ kokemuksesta, ettei mielenterveysongelmille aina ole selvää syytä. Hän itse kasvoi vakaassa ja keskiluokkaisessa perheessä Tampereen Koivistokylässä, mutta kärsi silti teini-ikäisenä itsetuhoisuudesta ja masennuksesta.

Jo 12-vuotiaana hän käytti runsaasti alkoholia ja muita päihteitä.

”Oirehtiminen taisi alkaa jo, kun olin kymmenvuotias. Muistan, että olen toivonut lapsena monesti kuolemaa.”

Kierre katkesi, kun Auri oli 14-vuotias. Hänet vietiin humalassa selvitymisasemalle, jossa hän kertoi itkien itsetuhoisista ajatuksistaan poliisille. Auri sai lähetteen nuoriso- psykiatrialle ja kävi terapiassa 19-vuotiaaksi asti.

”Aina kuulee, että yhteiskunta ei tee mitään mielenterveysongelmista kärsivien hyväksi. Minun kohdallani yhteiskunta toimi kyllä ihan helvetin hyvin. Se meni juuri niin kuin pitääkin.”

Terapiassa Auri meni syvälle itseensä ja ongelmiinsa, mutta masennuksen syissä on hänelle edelleen paljon selittämätöntä. Ja jos ei voi ratkaista juurisyitä, voi auttaa masennuksesta kärsiviä muilla tavoilla.

”Jos ihminen on nukkunut viisi vuotta ilman petivaatteita, se ei ole laiskuutta vaan jotakin muuta.”

VUODEN EEVAKSI VALITTU lahjoittaa 2 000 euron palkintorahat etukäteen valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen. Aurin valinta on hänelle ennestään tuttu Mieli ry, jonka puhelinpalvelussa hän on päivystänyt säännöllisesti.

”Me kaikki koemme mielenterveysongelmia jossain vaiheessa elämäämme. Jokainen tarvitsee joskus apua. Haluan poistaa häpeää ongelmien ympäriltä.”

Auri muistuttaa, että esimerkiksi masennus ei suinkaan näy aina elämänhallinnan puutteena, eikä sotkuisuus ole merkki mielenterveysongelmista. Silti hänen siivoamansa kodit ovat usein osoitus siitä, että jokin asia apua pyytäneen ihmisen elämässä on ylittänyt sietokyvyn.

”Jos ihminen on esimerkiksi nukkunut viisi vuotta ilman petivaatteita, kuten yksi asiakkaani teki, se ei ole laiskuutta vaan jotakin muuta.”

Auri aloitti työt kriisipuhelimessa, koska koki itse saaneensa apua silloin kun sitä tarvitsi.

”Siivoaminen on toisenlaista auttamista. Joskus ihminen tarvitsee sen, että toinen ihminen katkaisee pikkuhiljaa syntyneen negatiivisten asioiden kierteen.”

Toisinaan Auri saa palautetta siitä, että elämänhallinnan kadottaneita ihmisiä ei pitäisi auttaa, koska auttaminen passivoi.

”Minulla menee tuollainen toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Päivystyspuhelimeen soitti aina välillä ihmisiä, jotka vain haukkuivat ja kritisoivat minua, anonyymiä päivystäjää. Silloin tajusin, että jos ihmisellä on paha olla, se voi näkyä ankaruutena muita ihmisiä kohtaan.”

Sotkuisten kotien siivous ei ole perfektionistin hommaa. ”Yritän tehdä kodista ihmiselle sellaisen, että hän pystyy siellä elämään, en mitään sisustuslehtikotia.”

HELMIKUUSSA ILMESTYI Aurin ja Oona Laineen kirjoittama Aurin siivousrakkauskirja. Kirjassa kerrotaan, miten Auri päätyi miljoonien ihmisten tietoisuuteen ja miksi hän haluaa auttaa juuri mielenterveysongelmista kärsiviä. Kirja on käännetty englanniksi, ja sen oikeudet on myyty Yhdysvaltoihin.

Kirjassa paljastetaan myös Aurin siivousfilosofia. Sen voisi tiivistää sanoihin ”älä stressaa”.

”Siivoaminen on parasta terapiaa. Ne päivät, kun pääsen siivoamaan, ovat aina työviikkoni parhaat päivät. Silloin mieli lepää.”

Aurin mukaan siivoaminen ei ole salatiedettä eikä sitä voi tehdä väärin, vaikka jotkut menetelmät toki ovat tehokkaampia kuin toiset.

”Usein minulta kysytään, mitä tapahtuu, jos jättää uunin kokonaan siivoamatta. Ei tapahdu mitään, siis ei yhtään mitään! Ei se ole mikään maailmanloppu!”

Haastattelupäivän aamuna Auri siivosi ohimennen juuri uuninsa. Muuten siivouskuningattaren oma koti näyttää suhteellisen siistiltä, jos keittiön huolimattomasti järjestettyjä kaappeja ei lasketa.

Mutta vaikka keittiön tasot ovatkin puhtaat, samanlainen järjestys ei vallitse Aurin työpöydällä sen paremmin kuin pään sisälläkään.

”Olen sanonut kirjanpitäjälleni, että ajattele minun olevan viisivuotias. Mikään yrityksen kirjanpitoon liittyvä ei tule minulle luonnostaan, vaikka henkilökohtaiset raha-asiat pidän ojossa.”

”Kaikki ihmisten elämään liittyvä rosoisuus on kiinnostavaa ja tärkeää.”

SOME TUNTUU TYÖLTÄ, siivoaminen ei.

Nykyisin Auri matkustaa työkeikalle siihen maailmankolkkaan, josta hänelle ilmiannetaan riittävän sotkuinen asunto. Viime viikolla se oli Chicago, ensi viikolla Tampere. Suurin osa Aurin työviikosta kuluu kaikkeen muuhun kuin siivoamiseen, enimmäkseen videoiden editointiin ja somekanavien pyörittämiseen.

”Myös äitini on siivooja, se on meillä kai vähän verissä. Olen oppinut häneltä melkein kaiken siivoamiseen liittyvän.”

Poikkeuksellisen sotkuisten asuntojen siivoaminen on kovaa hommaa, vaikka se ei Aurin moninkertaisesti nopeutetuista videoista välttämättä välitykään. Pelkästään roskien kerääminen lattialta on monen tunnin työ.

Siivousapuna oli aiemmin myös ex-kihlattu Sami Salminen. Joskus myös kaverit auttavat Auria siivousurakassa tai sen kuvaamisessa.

Kun Auri erosi kihlatustaan loppuvuodesta 2022, hän osti ensimmäisen oman kotinsa Tampereelta – eikä mitään ökyasuntoa, vaikka verotietojen perusteella hän voisi niin tehdäkin. Aurin osakeyhtiön liikevaihto oli pelkästään vuonna 2022 lähes miljoona euroa.

”Raha ei ole muuttanut minua yhtään, vaikka tietysti se helpottaa elämää. Eron jälkeen pystyin ostamaan kolmion, jossa on tilaa myös työhuoneelleni.”

RAHA JA RAKKAUS ovat pitäneet Aurin otsikoissa – hänen omasta mielestään kyllästymiseen asti. Hän ei vastusta verotietouutisointia, mutta ihmettelee niiden saamaa suurta mediahuomiota.

Toisaalta julkisuudesta on hyötyä työssä.

”Aina, kun minusta on juttu lehdessä, saan uusia siivouskutsuja. Suurin osa asunnoista ei valitettavasti vain ole tarpeeksi sotkuisia.”

Erosta kertominen julkisesti oli Aurille luontevaa.

”Olen tosi utelias ja haluan kuulla, miten ihmisillä menee. Kaikki ihmisten elämään liittyvä rosoisuus on kiinnostavaa ja tärkeää.”

Vaikka eroon kuuluu kipeitä asioita, ihmissuhteen pohjavire on nyt hyvä. Suhde Samiin on lämmin, ja ex-pariskunta viestittelee toisilleen viikottain.

”Alussa välimme menivät hetkeksi poikki. Henkilökohtaisesti olen kokenut myös vihavaiheen.”

Myös vihasta on tärkeää puhua, Auri toteaa.

”Jos puhuminen vaikka auttaisi jotakuta toista, joka käy läpi samaa.”

Juttu on ilmestynyt Eevassa 4/2023.

Kommentoi +