Voiko tykkäily somessa vaarantaa parisuhteen?
Ihmissuhteet
Voiko tykkäily somessa vaarantaa parisuhteen?
Lukija on onnellisessa parisuhteessa. Vieraan mieheen huomio sosiaalisessa mediassa hivelee häntä silti. Pitäisikö siitä olla huolissaan? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Teksti

Kuvat

8.11.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Lukija kysyy neuvoa psykologi Ilona Rauhalalta:

"Olen ihastunut mieheen, johon tutustuin työpaikan juhlissa. Töissä hymyilemme toisillemme mutta juttelemme korkeintaan lyhyesti. Olen onnellisessa parisuhteessa, ja ymmärtääkseni hän on myös. Olen silti hiukan huolestunut siitä, että ilahdun aina, kun hän tykkää somessa postauksistani.

Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä seitsemän vuotta. Meillä on mukavaa mutta toki välillä tylsääkin. Olemme puhuneet lapsista, mutten tiedä, olenko valmis. Voiko sometykkäily olla uhka suhteelleni?"

Ilona Rauhala vastaa:

Vaikka olisit hyvässä, tyydyttävässä suhteessa, on aivan luonnollista, että joku muukin ihminen herättää sinussa innostusta ja tuo hymyn kasvoillesi. Se piristää päivää ja sellaisesta on mukava nauttia.

Riippuu omasta toiminnastasi, miten paljon tällainen somekontakti voi uhata nykyistä suhdettasi. Kyse on siitä, edistätkö tuttavuuden kehittymistä ja miten.

On kiva hymyillä tavatessa ja nauttia hyvästä fiiliksestä. Se ei aina tarkoita, että täytyy muuttaa yhteen ja perustaa perhe.

TILANNE VOI MUODOSTUA UHAKSI parisuhteellesi, jos alat suunnitella miehen kanssa treffejä, jotka eivät liity työasioihin. Silloin päätätte tavata selkeästi työajan ulkopuolella.

Jos haluat vaalia, kunnioittaa ja kehittää nykyistä suhdettasi, on hyvä vetää tiukat rajat sitä häiritseviin suhteisiin.

Tiukkuudella tarkoitan sitä, että et tee mitään sellaista, mitä sinun pitäisi salailla tai mitä et toivoisi puolisosikaan tekevän. Itse pidän tätä kriteerinä.

Jos en voisi kertoa kumppanilleni lounastreffeistä tai joutuisin tykkäilemään jonkun postauksista salaa, ylittäisin rajan, jonka kanssa minun olisi vaikea elää.

En tarkoita sitä, että sinun täytyisi raportoida miehellesi yksityiskohtaisesti, miltä sinusta tuntuu olla tämän vieraan miehen seurassa tai mitä hän sinussa herättää. Muista kuitenkin, että salaisuuksien ylläpitäminen ei tee koskaan hyvää suhteelle.

TUNNEMME VETOVOIMAA joitakin ihmisiä kohtaan enemmän kuin toisia. Se kuuluu ihmisluontoon.

Nauti tilanteesta mutta älä ole naiivi. Älä siis venytä rajojasi, jos tiedät, että se saattaisi johtaa johonkin, mitä kadut myöhemmin.

Mietitkö vielä, haluatko sitoutua ja kehen? Tällöin ollaan erilaisen kysymyksen äärellä.

Jos sinusta tuntuu, ettet haluat pysyä nykyisessä suhteessasi, anna itsellesi lupa kuunnella sitäkin ääntä kaikessa rauhassa.

Eroaminen, myös avioliitosta, on nykyään yleistä. On turha sitoutua tiiviisti, jos tuntuu, että kaikki ei ole kohdallaan.

NUORENA ON VAIKEA arvioida, ovatko asiat suhteessa riittävän hyvin. Vasta kokemuksen kautta tietää varmemmin, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Toiset katuvat myöhemmin sitä, että jättivät suhteen liian kevein perustein. Toiset taas katuvat sitä, etteivät älynneet lähteä riittävän aikaisin. Teemme suuretkin valinnat aina senhetkisen ymmärryksen ja kokemuksen varassa.

Monet parisuhteet ovat alkaneet pienestä viattomasta tykkäilystä ja hymyilystä arjen kohtaamisten keskellä.

Monet suhteet myös jäävät sille tasolle. On kiva hymyillä tavatessa ja nauttia hyvästä fiiliksestä. Se ei aina tarkoita, että täytyy muuttaa yhteen ja perustaa perhe.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 12/2019.

Kommentoi +