Voiko luottamus palata, jos puoliso on pettänyt useita kertoja? Psykologi Ilona Rauhala kehottaa pohtimaan omia tarpeita
Ihmissuhteet
Voiko luottamus palata, jos puoliso on pettänyt useita kertoja? Psykologi Ilona Rauhala kehottaa pohtimaan omia tarpeita
Mies on pettänyt useita kertoja. Lukija miettii, kannattaako heidän silti yrittää vai onko aika etsiä uutta suuntaa elämälle. Mitä psykologi Ilona Rauhala vastaa?
Teksti

Kuvat

30.4.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Pohdin, voinko enää koskaan luottaa mieheeni ja lasteni isään. Olimme välissä erossa, koska hänellä oli säpinää entisen kanssa. Yritimme taas, kunnes mies suuteli toista baarissa. Sitten paljastui, että hänellä on seuranhakuilmoitus netissä. Hän tunnusti tapailleensa toista, mutta haluaisi jatkaa kanssani. Mies kaipaa kiihkoa ja rakastumisen tunnetta, minä läheisyyttä ja arkea. Olisiko aika etsiä uusi suunta elämälle?

Ilona Rauhala vastaa:

Kysyt isoja asioita. Voitko vielä luottaa mieheesi? Tätä sinun ei juuri nyt tarvitse etkä oikein edes voi vielä tietää. Tällä hetkellä tärkeämpää on miettiä, kohtaavatko sinun ja miehesi tarpeet.

Jos fyysiset, seksuaaliset ja läheisyyteen liittyvät tarpeenne eivät kohtaa, luottamus ei ole olennainen asia. Jos tarpeenne kohtaavat, luottamus on rakennettavissa.

Siksi lähesty tätä toista kysymystäsi ensin. Olisiko sinun aika etsiä uusi suunta elämälle? Todellakin. Olisiko aika?

Varaa tila, aika ja paikka itsesi kuunteluun.

Kaipaat läheisyyttä ja normaalia elämää. Anna itsesi tuntea, millaista se läheisyys olisi.

Laita kädet rinnalle ja tunne hengitys, kun kuvittelet läheisyyden, jossa sinun on hyvä olla.

Anna itsesi nähdä toivomasi normaali elämä. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Miten päivä kulkee tunti tunnilta, missä olet?

Ota jokainen tuntemus tosissasi. Huomaa kaikki pienetkin yksityiskohdat ja ennen kaikkea itsesi. Kuka olet? Kenen kanssa olet?

Näetkö mielikuvissasi nykyisen miehesi vai onko hän poissa? Jos näet jonkun toisen, mitä näet?

Älä päätä mitään heti. Jatka tutkiskelua päiviä, viikkoja tai kuukausia, jos siltä tuntuu. Voit etsiä avuksi terapeutin tai mennä sinne yhdessä miehesi kanssa.

Miehesi on lastesi isä, ja suhteenne jatkuu joka tapauksessa tässä roolissa.

Nyt tärkeintä on, että tutustut itseesi ja siihen, mitä haluat ja kaipaat.

Sinulla on lupa haluta ja tarvita asioita ja ilmaista ääneen myös ne asiat, jotka sattuvat ja ne asiat, joita et halua.

Elämän suuntaa on hyvä pohtia jatkuvasti. Ole tällä matkalla itseäsi lähellä.

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Kommentoi +