Lääkäri Veera Kivistö kertoi olevansa metsästävä vegaani, ja se suututti monet: ”Ihmisten pitäisi kiinnostua enemmän ruuan alkuperästä”
Unelmat
Lääkäri Veera Kivistö kertoi olevansa metsästävä vegaani, ja se suututti monet: ”Ihmisten pitäisi kiinnostua enemmän ruuan alkuperästä”
Veera Kivistö, 26, on Tampereella asuva lääkäri, joka syö vegaanisesti ja metsästää. Hän kohtaa kritiikkiä elämäntapansa takia.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.7.2023
Trendi

”VIIME SYKSYNÄ jouduin lehtijutun jälkeen kohun silmään. Siinä viittasin elämäntapaani termillä riistavegaani, ja se sai aikaan kommenttiryöpyn. Siksi päätin luopua käyttämästäni termistä, vaikka se mielestäni kuvasi hyvin elämänkatsomustani: syön pääosin vegaanisesti ja olen metsästäjä.

Nuorena koin voimakkaan ympäristöheräämiseen eikä arvomaailmaani sopinut, että eläimiä kasvatetaan tapettavaksi ja ruuaksi. Sen sijaan metsästetty riista sai jäädä lautaselle – olin hankkinut metsästyskortin 18-vuotiaana.

Koen metsästämisen osana luonnon kiertokulkua ja mahdollisuutena vaikuttaa hiilijalanjälkeeni.

”Elämäntapani herättää monissa tunteita. Suurin osa kritiikistä koskee sitä, miksi en voi olla vain vegaani.”

EN JAA KAIKKIA veganismin arvoja. Sen ajatusmaailman mukaan eläinperäinen tuotanto pitäisi lopettaa kokonaan, kun taas oman näkemykseni mukaan lihantuotantoa ja -syöntiä tulisi merkittävästi vähentää ja kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin. Lihan arvostus tulisi nousta. Sen tulisi olla harvemmin nautittavaa juhlaruokaa. Ihmisten tulisi kiinnostua enemmän ruuan alkuperästä.

Elämäntapani herättää monissa tunteita. Suurin osa kritiikistä koskee sitä, miksi en voi olla vain vegaani.

Kommentoijien voi olla vaikea ymmärtää, että en käytä maitotuotteita, mutta voin ampua eläimen. Olen myös saanut kuulla muilta luonnonsuojelijoilta siitä, että riistaliha on korkeapäästöistä, koska metsästyspaikoille matkustetaan autolla. Toisaalta voidaan miettiä, millaisia päästöjä kaupasta ostettuun ruokaan liittyy.

”Tavallisesti naiset innostuvat metsästämisestä koiraharrastuksen myötä. Kategorisesti nuori metsästävä nainen edustaa erilaisia arvoja kuin iäkkäämpi herrasmies”, Veera Kivistö pohtii. Hän kertoo elämästään Instagram-tilillään @riistavege.

KRITIIKKI EI MENE IHON ALLE, kun osaan paikantaa, millainen kommentoija on. Perusmöyhääjät eivät harmita, sillä olen oppinut ymmärtämään räyhäämisen taustalla olevan pahan olon. Jos tappouhkauksia tulee sen takia, että en käytä oikeaa termiä, on taustalla muitakin ongelmia.

Yritän vastata kommentteihin asiallisesti. Avoimuudellani toivon vaikuttavani ihmisten mielikuvaan siitä, millaista metsästäminen oikeasti on. Ei se ole räiskimistä, vaan usein tuntikausia pellon reunalla istuskelua.

TOTEUTAN UNELMAANI, kun saan tuntea olevani osa luontoa. Minua on aina kiehtonut metsästäjä-keräilijä-elämäntapa: luonnosta voi itse kerätä ruokaa, kuten yrttejä, marjoja ja sieniä, ja metsästää linnun tai pyytää kalan ruuaksi. Olen kiitollinen, että saan elää arvojeni mukaista elämää.”

Juttu on julkaistu Trendissä 5/23.

Kommentoi +