
Toimittaja, vaikuttaja ja puhuja Emmi Nuorgam poseeraa Eevan ylellisen alusvaatejutun mallina. Omassa tyylissään hän haluaa rikkoa rajoja ja vapauttaa kaikki muutkin pukeutumaan juuri niin kuin itse haluamme.
Miten kuvailisit pukeutumistyyliäsi?
Mietin sitä, millaiset vaatteet tuntuvat omilta. Voi sanoa, että en pyri sulautumaan tapettiin. Suosikkejani ovat näyttävät vintage-henkiset mekot, eläinkuosit ja suuret kukkakuviot. Yhdistelen mielelläni erilaisia värejä ja kuoseja.
Pidän kylmistä jalokiviväreistä; vaaleanpunaisen ja vihreän eri sävyistä ja kylmästä violetista. Kesävaatteissani on myös pastellisävyjä, mutta ei koskaan sinistä, oranssia, ruskeaa tai harmaata.
Vaatekauppojen pluskokojen osastoilla musta hallitsee. Aikanaan minunkin vaatekaappini oli täynnä mustaa, mutta enää se ei tunnu omalta.
Eevan muotikuvauksissa ylleni pukemista vaatteista kaikki olisivat voineet olla omiani, esimerkiksi Strange Magicin liehuva kimonotyyppinen asu ja Vimman tosi kaunis smaragdinvihreä takki. (Katso juttu täältä.)
Olen mekkoihminen, mutta jo pitkään olen hakenut farkkuja. Etsimiäni 70-luvun henkisiä leveälahkeisia ja korkeavyötäröisiä farkkuja ei kaupoissa ole tarjolla minun kokoani. Tuntuu ihmeelliseltä, että suurten kokojen ostajia ei palvella.
Olet somevaikuttaja ja viestinnän ammattilainen. Haluatko vaikuttaa muihin pukeutumisivalinnoillasi?
Missioni on osoittaa, että kuka tahansa voi pukeutua juuri niin kuin haluaa. Toivoisin, että esimerkiksi mediassa lakattaisiin puhumasta pukeutumisesta vartalotyypin mukaan.
Rohkeasti omanlaisiaan pukeutujia ovat mielestäni esimerkiksi Maria Veitola, Miisa Asikainen ja Jenni Kokander. Taannoin Tampereen Klubilla ihailin nuorten itsevarmoja ja ennakkoluulottomia asuvalintoja, kuten iltapukutyylisen mekon, tennareitten ja nahkatakin yhdistelmää.
Haluan rikkoa ajatusta siitä, miltä asiantuntija näyttää ja millaisia vaatteita hän käyttää. Pukeudun värikkäästi, minulla on erilaisia näyttäviä silmälasikehyksiä ja suosin kirkkaan väristä huulipunaa. Kun esiinnyn näin omana itsenäni televisiossa, saattaa tulla palautetta, että yritän ulkoasulla ohjata huomion pois puheistani.
Mitä vastuullisuus ja eettisyys vaatteissa merkitsevät sinulle?
En koskaan pukisi päälleni uusia turkiksia, enkä tekisi kaupallista yhteistyötä pikamuodin merkkien kanssa.
”Apua, tuli juhlakutsu, eikä kaapista löydy päällepantavaa!” Miten sinä selviät tällaisessa tilanteessa?
Usein on auttanut se, ettei minulla oikeastaan ole erikseen juhla- ja arkivaatteita, vaan sellaisia, jotka sopivat moneen tilanteeseen asusteita vaihdellen.
Luottomekkoni ovat Miia Halmesmaan suunnittelemia. Käytän niitä esimerkiksi, kun olen puhumassa, käyn teatterissa tai vietän synttäreitäni. Yksi Halmesmaan mekoista, lyhyt rusettikauluksinen, minulla on tuplana. Kuosi on sama, mutta värit ja materiaalit erilaiset.
Jos on kyse erityisen juhlavasta tilanteesta, yritän hyödyntää vaatelainaamoja tai ystävien valikoimia. Kotikaupungissani Tampereella on Uhana Designin vaatelainaamo.
Ehkä juhlapukeutumisessa olisi varaa etikettisääntöjen viilaamiseen. Enemmän pitäisi myös korostaa sitä, että samaa juhlavaatetta voi hyvin käyttää useamman kerran. Tuttu asu on merkki siitä, että nyt taas pidetään hauskaa.
Olet saamelainen. Näkyykö se pukeutumisessasi?
Kyllä. Minulla on gákteja, saamenpukuja. Ne ovat erilaisia kullakin saamelaissuvulla ja -alueella. Käytän myös paljon saamenkoruja sekä huiveja muiden vaatteiden kanssa. Näitä koruja ja käsitöitä voivat käyttää myös muut kuin saamelaiset. Kannattaa varmistaa, että niissä on aitouden varmistava alkuperäismerkki.
Artikkelin lyhyempi versio on ilmestynyt Eevassa 12/2022.