Työkaverit vastustavat projektia - miten saada vastarannan kiisket puolelleen? – Psykologi Ilona Rauhala vastaa
Ihmissuhteet
Työkaverit vastustavat projektia - miten saada vastarannan kiisket puolelleen? – Psykologi Ilona Rauhala vastaa
Lukijalla on pattitilanne töissä. Hänen on vaikea selvitä tehtävästään, sillä osa työryhmän jäsenistä vastustaa projektia. Miten saada vastarannan kiisket puolelleen? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 6.10.2020
Kauneus ja Terveys

Lukijan kysymys:

Olen joutunut työpaikalla ikävään tilanteeseen. Vedän projektia, johon kuuluu ihmisiä useista eri yksiköistä. Osa ryhmän jäsenistä vastustaa projektin päämäärää. He jättävät projektiin liittyviä tehtäviä jatkuvasti tekemättä kiireisiin vedoten. Yksi heistä ilmoitti julkisesti, että uskoo projektin johtavan kaaokseen.

Olen yrittänyt keskittyä työn viemiseen eteenpäin ja niihin ryhmän jäseniin, joihin voin luottaa, mutta huomaan, että nämä pari vastarannan kiiskeä painavat mieltäni kovasti. Keskusteluyritykset ovat päättyneet lähinnä molemminpuoliseen huokailuun. Tunnen olevani umpi­kujassa. Esimieheni sanoo, että kyllä he siitä kääntyvät, mutta en oikein usko. Miten pääsen eteenpäin?

Psykologi Ilona Rauhala vastaa:

Kysyt tärkeää asiaa. Ihmisten johtaminen ja innostaminen ovat yksiä vaikeimmista taidoista. Ihmiset olisivat mielipuolisia, jos he lähtisivät saman tien seuraamaan ketä tahansa, joka keksii jonkun päämäärän. Se, että olet saanut projektin vetääksesi, kertoo esimiehesi luottamuksesta sinua kohtaan. Hän uskoo, että pystyt kantamaan vastuun ja saamaan muut tekemään samoin.

On tyypillistä, että ihmiset ovat projektin alussa eri mieltä annetuista päämääristä. Osa innostuu ja alkaa heti tehdä töitä tavoitteiden eteen. Osalla kuluu enemmän aikaa tavoitteiden ymmärtämiseen. Toiset taas ovat sitä mieltä, että tavoite on väärä. Tämä on aivan normaalia.

Opiskele johtamista ja sitä, miten ihmisiä voi saada innostumaan. Miten heidät saa sitoutumaan asiaan, jota he vastustavat?

Kiinnostu ihmisistä, joiden kanssa sinun on tarkoitus edistää projektia. Tutustu heihin. Osoita kiinnostusta ja kysy heidän näkemyksiään. Mitä he ajattelevat projektista ja mikä heidän mielestään voisi olla hyvä loppu­tulos?

Projektit ovat usein kaoottisia. Harva niistä etenee maaliin suoraviivaisesti niin, että kaikki ovat kaikesta samaa mieltä. Ihmisillä on samaan aikaan monenlaisia tavoitteita ja projekteja. Jokainen arvioi aina yksilöllisesti, miten eri tehtävät sopivat toisiinsa.

Jotta saat muut tekemään asioita projektin hyväksi, sinulta vaaditaan hyvää keskustelutaitoa. Sinun täytyy kuunnella, mikä on työryhmän jäsenille tärkeää ja mistä näkökulmasta he ajattelevat asioita. Sinun pitää olla selkeä. Ihmisten pitää ymmärtää paitsi tavoite myös se, miten he voivat edistää sitä omalla panoksellaan.

Jos työryhmän jäsenet haukottelevat, sinun tehtäväsi on katsoa haukottelun yli pintaa syvemmälle. Mikä heitä pelottaa tai turhauttaa tai mitä he haluavat viestiä haukottelullaan? Kysy heiltä. Kysy myös, mikä heidän mielestään edistäisi projektia, jotta siitä tulisi muutakin kuin kaaosta.

Tärkeä osa projektinjohtamisen taitoa on kyky motivoida ihmisiä. Motivaatio lisääntyy onnistumisen kokemuksista.

Mieti, miten voisit auttaa jokaista työryhmän jäsentä pilkkomaan tekemisiään niin pieniin osatavoitteisiin, että he varmasti saisivat onnistumisia. Sen jälkeen sinun tehtäväsi on huomata nämä onnistumiset ja kannustaa seuraavassa osatavoitteessa.

Tartu siis härkää sarvista ja ota tämä mahdollisuutena oppia ja kehittyä.

Kysymys on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2020

Onko sinulla ongelmia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Kommentoi +