
Timo Lavikainen loi keittiössään nerokkaan intialaisen pataruuan, joka säästää ravintolakuluissa ja maistuu koko perheelle
Näyttelijä, koomikko Timo Lavikaisen herkullisen pataruuan salaisuus on tutussa pullamausteessa.
”Minulla on kaikessa mentaliteetti, että kun itse tekee, tulee yleensä hyvää. Sama pätee ruokaan. Niin saa aina lempiruokaa.
Tutustuin 13 vuotta sitten vaimooni Maikki Hopia-Lavikaiseen ja muutin hänen perässään Joensuusta pääkaupunkiseudulle. Etelässä minulle avautui valtava ravintolatarjonta ja uusi gastronominen maailma.
Ihastuin sushiin ja erityisesti intialaiseen ruokaan. Siinä minulle uppoaa kaikki. Ruoka on lempeän mausteista ja täyttävää. Yllättäen Suomen paras intialainen ravintola on Enossa sijaitseva Dona.
Kaksi lasta saatuamme ravintoloissa käyminen väheni. Maksoimme ravintolaruuasta hyvän hinnan, mutta lapset eivät juuri koskeneet annoksiinsa. Niinpä opettelimme tekemään intialaista itse. Koko perheen suosikiksi on noussut intialaisittain maustettu possupata ja naanleipä.
Hioin reseptin täydelliseksi mausteita yhdistellen ja omaan makuuni luottaen. Keksin lisätä pataan kardemummaa, ja nyt siinä on kaikki kohdillaan.
Jätin tarkoituksella tulisuutta pois, jotta ruoka maistuisi myös viisi- ja seitsemänvuotiaille lapsilleni. Korvaan pilkotun sipulin ja valkosipulin sipulijauheilla, sillä lapset onkivat sipulin palat lautaselta pois. Jugurtti ja sitruunamehu pehmentävät mausteseoksen harmoniseksi.
”Mummolassa sai prinssinakkeja ja lusikkaleipiä. Vaikka ruoka oli yksinkertaista, se oli aina hyvää.”
Muutin omilleni 16-vuotiaana ja olen siitä asti vastannut kotini ruokahuollosta. Kaikki alkoi tomaattimurskasta, tonnikalasta ja makaronista. Kun kukaan muu ei ollut tekemässä ruokaa, oli itse opeteltava. Katsoin reseptikirjoista lähinnä paistoaikoja, mutta muuten olen oppinut soveltamalla ja kokeilemalla.
Nykyään vaimo leipoo ja minä laitan ruuat. Päivät ovat monesti hektisiä, joten gourmet’a tulee harvoin kokattua. Perusarkiruuat kuten spagetti ja jauhelihakastike toimivat aina.
Vaikka tekisin mitä hienouksia, kalapuikot ja ranskalaiset tai itse tehdyt hampurilaiset vievät voiton. Vaimo kutsuu jauhelihakastikettani lohturuuaksi, koska se maistuu samalta kuin hänen mummonsa valmistama.
Lapsuudessani Pohjois-Karjalassa söimme edullisia maalaisruokia. 400 gramman jauhelihasta tehtiin kastike neljälle veljelle ja yhdelle siskolle.
Mauista mieleeni jäivät myös makaronivelli ja peruna kaikissa muodoissaan. Mummolassa sai prinssinakkeja ja lusikkaleipiä. Vaikka ruoka oli yksinkertaista, se oli aina hyvää.
Pohjois-Karjalan herkuista perheelleni maistuvat paistetut muikut ja kermaviilikastike. Lapset rakastavat karjalanpiirakoitani. Saisin pyöritellä ja rypyttää niitä niin paljon kuin jaksan. Lasten suosikki on myös paksu kaurapuuro, jonka paistan seuraavana päivänä voissa pannulla pieniksi rapeiksi kakuiksi.
Karjalasta ikävöin kala- ja lanttukukkoja, Porokylän leipomon aidon makuista ruisleipää ja vesirinkeleitä. Vesirinkelit ostan irtonaisina niin, että ne laitetaan paperipussiin. Silloin niihin kehittyy mukavan rapea kuori.
Makealle olen ollut aina perso. Ruuanlaittointoni alkoi lapsena leipomisesta. Muistan mummolasta leivinuunin lämmön ja pullan tuoksun. Leivoin lapsena marjapiirakoita ja pullaa. Sittemmin tein kaikki suvun syntymäpäiväkakut.
Nautiskelin jo lapsena mummolassa pullan kanssa kahvia. Nykyään kahvia menee kahdeksan kuppia päivässä. Kahvi rauhoittaa minua, joten juon usein iltakahvit.
”Olen sanonut vaimolle, että teinpä mitä ruokaa vain, suurimpana mausteena on rakkaus.”
Kahvilan perustaminen on ikiaikainen haaveeni. Se olisi pieni, vanhaa aikaa henkivä tunnelmallinen paikka.
Tarjolla olisi pullaa, suolaisia piirakoita, täytekakkuja ja vanhan ajan pannukahvia. Keittolounastakin saisi. Olisin hyvä asiakaspalvelutyössä, sillä tykkään jutella ihmisten kanssa.
Olen sanonut vaimolle, että teinpä mitä ruokaa vain, suurimpana mausteena on rakkaus. Kun sillä asenteella tekee ruokia, ne menevät harvoin pieleen.”

Intialainen possupata 8 annosta
• noin 800 g porsaan kasleria
• 2 sipulia
• 5–6 valkosipulinkynttä
• 50 g voita
• 1 rkl intiaanisokeria tai hunajaa
• 1 rkl kurkumaa
• 1 rkl kanelia
• noin 2 tl suolaa
• 2 tl kardemummaa
• 11/2 tl juustokuminaa
• 11/2 tl savupaprikajauhetta
• 1/2 tl mustapippuria
• 3 rkl sitruunamehua
• noin 5 dl vettä Lisäksi:
• 500 g maustamatonta turkkilaista jogurttia
(korianteria)
1. Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa liha suikaleiksi.
2. Kuori ja silppua sipulit.
3. Ruskista lihasuikaleet liedellä parissa erässä voissa uuninkestävässä padassa, kasarissa tai kattilassa. Lisää joukkoon sipulit. Sekoittele muutaman minuutin ajan.
4. Lisää sokeri, mausteet ja sitruunamehu pataan. Kaada joukkoon vettä sen verran, että lihat peittyvät.
5. Kypsennä 150-asteisessa uunissa pari kolme tuntia, kunnes liha on mureaa.
6. Kääntele jogurtti kypsän padan joukkoon. Mausta halutessasi korianterisilpulla.
7. Tarjoa lisänä basmati- tai jasmiiniriisiä sekä mausteista kasvishöystöä, jonka pyöräytät pannulla paistamalla öljyssä paloiteltua paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, sipulia ja valkosipulia. Käytä kasviksiin samoja mausteita kuin possupadassa.
Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 10/2025.

