Tea Latvala: "Seksi tekee elämästä parempaa"
Ihmiset
Tea Latvala: "Seksi tekee elämästä parempaa"
Tea Latvala perusti puudildoyrityksen. Hänestä on tullut naisten itsetyydytyksen sanansaattaja. Yrittäjän elämässä on riittänyt käänteitä. Hän on rakastunut, vaihtanut maata ja ammattia lennossa. Kuka tämä nainen on ja mistä moinen pokka?
Teksti

Kuvat

27.3.2020
 |
Kauneus ja Terveys

"TYTTÖRUKKA, MITÄ KUVITTELET TEKEVÄSI? Mikset vain mennyt rikkaisiin naimisiin?" Moni aloittava yrittäjä saattaisi lannistua, jos kuulisi nämä sanat pankinjohtajan tai enkelisijoittajan suusta. Tea Latvala, 40, ei.

Hän perusti kolme vuotta sitten yrityksen, joka valmistaa puisia hieromasauvoja. Seuraavana vuonna hän sai valtion innovaatiokeskukselta Tekesiltä kansainvälistymisrahoituksen. ”Puukikkeliyrittäjä”, joka testaa dildonsa itse, alkoi kiinnostaa laajempaa yleisöäkin.

Kaikki huomio ei ollut pelkästään myönteistä, arvostelijoita riitti. Tea sai osakseen alatyylisiä kommentteja ja tytöttelyä. Mutta Tea ei ole mikään tyttörukka.

– Teen asioita huolimatta siitä, mitä muut ovat niistä mieltä. Se on jonkinlaista päämäärätietoisuutta. Se merkitsee minulle vapautta.

Arvostelijoille Tea sanoo, että tehkää perässä ja arvostelkaa sitten.

– Olen miettinyt, että onneksi se olen minä, joka teen näitä asioita. Kukaan muu ei osaisi tehdä niitä paremmin. Siitä kertoo yritykseni, joka on edelleen pystyssä.

Herää kysymys: Mistä syntyy noin hyvä itsetunto, etteivät muiden mielipiteet paljon paina? Miten Tea on päässyt tähän pisteeseen?

ENSIMMÄINEN TÄRKEÄ KÄÄNNE Tean elämässä oli lähtö lapsuudenkodista. Hän matkusti Pohjanmaalta Kurikasta Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi vuonna 1995.

– Sain opiskella valokuvausta, piirtämistä ja keramiikkaa. Tunsin, että voin toteuttaa unelmiani.

Tea oli saanut vaihto-oppilasvuoteensa innoituksen isosiskoltaan Piialta, joka on hänelle läheinen. Myös Piia oli ollut vaihdossa.

Piian kanssa Tea teki myös ensimmäiset bisneskokeilunsa. Siskokset myivät jäätelöä vanhempiensa työpaikalla Kurikan puunjalostustehtaalla. 5-vuotiasTea räpsytteli suuria silmiään ja 8-vuotias Piia hoiti raha-asiat.

– Luonne-eromme tulivat esiin jo silloin. Minä olin taiteellinen taivaanrannan maalari, Piia matemaattisesti suuntautunut. Hänestä tulikin kauppatieteiden maisteri ja varainhoitaja pankkialalle.

Tea rakasti piirtämistä. Silloin hän uppoutui omaan maailmaansa. Ahkera tyttö pärjäsi koulussa, mutta myös maailmalla.

Vaihtovuosi vahvisti Tean uskoa itseensä.

– Asuin vieraassa perheessä, joten eteen tulevat ongelmat oli ratkottava yksin.

Tea huomasi, että hän selviää itsekseen missä vain ja voi tehdä mitä tahansa.

OPISKELUJEN LOPPUVAIHEILLA vuonna 2008 Tea pääsi mukaan seksiaiheiseen keskusteluohjelmaan nimeltä G-piste. Tea juonsi tv-ohjelmaa toimittaja Anna Perhon kanssa. Seksiaihe oli sattumaa. Alun perin Tean piti juontaa toista ohjelmaa, mutta sitä ei lopulta tehtykään.

Samaan aikaan kun G-piste alkoi pyöriä televisiossa, Tea aloitti työt lahtelaisen muotiyrityksen luovana johtajana. Hän oli opiskellut vaatesuunnittelua. Oman alan työpaikka oli unelmien täyttymys.

Unelmatyö kävi kuitenkin raskaaksi. Tea kulki päivittäin Lahteen Helsingistä, mikä vei reilun tunnin suuntaansa. Jossain vaiheessa Tea huomasi, ettei ehtinyt tehdä muuta kuin töitä. Hänellä alkoi myös olla terveysongelmia.

– Minulla oli jatkuvasti keuhkoputken- ja poskiontelontulehduksia. Kävi ilmi, että asuimme homekodissa. Kylpyhuone oli täynnä homeitiöitä.

Tea kävi töissä puolikuntoisena mutta päätti lopulta, että nyt riittää. Hän irtisanoutui vailla tietoa tulevasta. Hän oli ajanut itsensä loppuun ja tarvitsi taukoa.

– Tein tietoisen valinnan, että haluan vain olla, koska olin niin kipeä. Minun täytyi selvittää, mikä minun on.

Pienen huilaustauon jälkeen Tea päätyi useaksi vuodeksi töihin yritykseen, joka valmisti työasuja – kunnes tuli vuosi 2015.

TEA LÄHTI FLORIDAAN miesystävänsä kanssa, kuten niin monena vuonna ennenkin. Heidän oli tarkoitus viettää kevättalvi Miamissa. Pariskunta oli järjestellyt työnsä siten, että pystyi viettämään neljäsosan vuodesta Floridassa.

Tällä kertaa asiat eivät menneet suunnitelmien mukaan. Tealle ja hänen miehelleen tuli ero kesken matkan. Mies pakkasi tavaransa ja palasi Suomeen. Tea jäi Miamiin yksin viideksi viikoksi.

Ero oli pariskunnalle jo toinen. He olivat eronneet vuonna 2010 mutta palanneet myöhemmin yhteen.

Ensimmäinen ero oli kivulias. Tean sydän hakkasi niin lujaa, ettei hän pystynyt nukahtamaan. Jos hän sai lopulta unta, hän heräsi aamuyöstä omaan huutoonsa.

– En ole koskaan kokenut niin kokonaisvaltaista kipua.

Toisessa erossa Tea ei halunnut vaipua samanlaiseen ahdinkoon. Hän ei tahtonut olla surullinen tai vihainen kenellekään. Siksi hän hakeutui Rachelin vastaanotolle.

Tea oli kävellyt paikan ohitse Miamissa useita kertoja. Joskus hän oli jopa kokeillut avata ovea, mutta se oli ollut lukossa. Tällä kertaa se oli auki.

– Tiedätkö, miksei ovi ollut auki ennen? Et ollut valmis, Rachel totesi Tealle, kun tämä astui sisään.

Teasta tuntui heti, että hän oli tullut oikeaan paikkaan.

PUUDILDOBISNESTÄ TUSKIN OLISI ilman Racheliä. Naisen tapaaminen on Tean elämän käänteistä tärkeimpiä. Sen innoittamana hän uskaltautui lopulta kokeilemaan siipiään.

Rachel on amerikkalainen meedio ja mentaalivalmentaja. Lopulta Tea kävi hänen vastaanotollaan Miamissa useita kertoja.

Käynneillä Tea pohti itseään ja elämäänsä. Hän halusi päästä eroon surusta ja vihasta.

Tea oivalsi, että kaikki on mahdollista. Koko maailma on hänelle avoin, kunhan hän vain lopettaa surkuttelun, uskoo itseensä ja ottaa taiteelliset lahjansa käyttöön.

– Ne olivat käsittämättömät viisi viikkoa. Olisin voinut vajota siihen samaan syvimpään Mordoriin kuin edellisessä erossa. Mutta nyt minusta tuntui, että leijuin.

Kun Tea palasi Miamista Suomeen huhtikuussa 2015, hän oli täynnä intoa ja tarmoa. Hän menetti taas yöunensa, mutta nyt siksi, että kävi ylikierroksilla.

– Minulla oli valtava draivi. Ajattelin, että minun on pakko alkaa toteuttaa itseäni ja kehittää jotain.

TÄRKEIN OIVALLUS Rachelin vastaanotolla oli, että Tea riittää sellaisena kuin on. Hänen pitää rakastaa itseään. Se oli myös sanoma, jota hän halusi viedä eteenpäin. Tean mielestä jokaisella on oikeus rakastaa itseään ja kohdella itseään hyvin.

Oivalluksesta tuli yrityksen nimi Teatiamo, italiaksi Tea ti amo. Tea, rakastan sinua. Tea, rakasta itseäsi.

Nimen keksi italialainen tuttavapariskunta. Pari sanoi, että Tean pitäisi perustaa sen niminen vaatemallisto.

Tea ei tiennyt, mitä alkaisi tehdä. Hän vasta etsi suuntaa. Hän alkoi luonnostella yrityksen visuaalista ilmettä.

– Paperille alkoi syntyä kuvastoa, joka oli eroottista, muttei pornografista. Mietin, olenko tekemässä alusasuja. Monet olivat kysyneet, miksen tee vaatemallistoa, vaikka minulla oli alan tuntemusta ja koulutus.

Tea ei päätynyt tekemään alusasuja vaan puisia dildoja.

Yrittäjä on puhunut avoimesti itsensä tyydyttämisestä ja naisten oikeudesta masturbointiin. Tea on ylpeä siitä, että hän on voinut toimia sooloseksin sanansaattajana. Hänestä kaikkien pitäisi tutustua itseensä.

– Kannustan kaikkia masturboimaan, koska seksuaalinen nautinto on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tea ajattelee, että masturbointi on vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista. Masturbointi vaikuttaa positiivisesti omaan mieleen ja fiilikseen.

Kun ihminen on tyydyttynyt seksuaalisesti, elämä on paljon valoisampaa.

– Kaikki eivät ole seksuaalisia enkä halua tyrkyttää kenellekään mitään väkisin. Väitän silti, että moni olisipaljon onnellisempi, jos olisi seksuaalisesti tyydyttynyt.

Tea ei halua esittää, että nautinnon saaminen olisi ollut hänelle itselleen aina selvää tai yksinkertaista.

Kun hän oli nuori, hän ei tiennyt orgasmista mitään.

– Olin aivan liian nuori, kun menetin neitsyyteni. Olen alkanut tutustua itseeni vasta sen jälkeen, kun sain orgasmin rakkaussuhteessa. Orgasmin avulla oivalsin, millaista mielihyvä voi olla.

Tea uskoo, että seksuaalisuuteen kasvaminen ja siinä kehittyminen ovat prosesseja.

– Ihminen muuttuu elämänsä aikana ja hänelle tulee erilaisia kumppaneita. Jokaisessa suhteessa joutuu peilaamaan uudelleen, millä tavalla toimia.

MEEDION ANSIOTA oli myös se, että Tea meni Tinderiin. Rachelin mielestä oli hyvä, että Tea alkaisi tapailla miehiä nopeasti eron jälkeen.

Kun Tea palasi Helsinkiin keväällä 2015, hän kirjautui seuranhakupalveluun ja alkoi käydä treffeillä.

Elokuun alussa hänen kotiovensa taakse ilmestyi Aki Mikkola.

Tea oli sopinut Akin kanssa treffit ja pyytänyt tätä kotiinsa katsomaan televisiosta Kalevan kisoja. Hän oli huomannut Tinderissä, että Aki on urheilullinen.

– Heti kun näin Akin, ajattelin, etten pysty kävelemään. Hänessä oli jotakin erityistä. Hän on tosi erilainen kuin kukaan ihminen, jonka olin koskaan tavannut.

Akin tyyneys teki vaikutuksen.

– Akilla ei ollut kiire mihinkään. Hän oli läsnä eikä yrittänyt mitään, oli vain oma itsensä.

Lappilainen Aki oli työnhakureissulla Helsingissä. Hänen ja Tean treffit venyivät lopulta nelipäiväisiksi.

– Aki sai työn. Minä sanoin, että hän voi olla luonani aina, kun on Helsingissä. Se meni tosi luonnollisesti.

3 asiaa nyt

  1. Opin kärsivällisyyttä koko ajan. Asiat eivät välttämättä mene oman aikamääritykseni mukaan.
  2. Nauroin kun hyvät ystäväni Anna ja Mikko olivat täällä ja vietimme iltaa Rovaniemen yössä.
  3. Itkin ystäväni Elinan pois¬menoa. Vaikka siitä on jo kaksi vuotta, muistan asian säännöllisesti. Elina elää minussa vahvasti.

VAUHDIKAS JA ÄKKIPIKAINEN Tea on joutunut opettelemaan elämässä eniten kärsivällisyyttä.

Opettelu on yhä kesken. Tea sanoo, että on eilen-tyyppiä, jonka mielestä monien asioiden olisi pitänyt tapahtua jo edellisenä päivänä.

Aiemmin hän on ottanut helposti hatkat seurustelusuhteista, jos eteen on tullut vastoinkäymisiä. Nyt se ei käy noin vain.

Viime vuonna Tean elämä sai jälleen uuden käänteen, kun hän meni Akin kanssa naimisiin ja muutti Helsingistä Rovaniemelle.

– Nyt kun olen tehnyt päätöksen tulla tänne, en voi luovuttaa. Se on hyvä. Uskon, että niin parisuhteissa kuin yrittäjyydessä on mahdollista päästä vaikeuksien kautta voittoon. Haasteet sitovat yhteen.

Rovaniemellä Tean ja Akin elämään kuuluvat miehen lapset edellisestä parisuhteesta.

Tea on tykästynyt Akin lapsiin kovasti. Hän ei kuitenkaan haaveile omasta jälkikasvusta, sillä ei tunne viettiä äitiyteen.

– Minun on aina ollut vaikea nähdä itseäni äitinä. En ole kokenut siihen tarvetta. En kuitenkaan ole lapsivihamielinen. Olen ajatellut, että jos minusta tulee äiti, se tapahtuu varmaan aika yllättäen.

Siitä lähtien kun Tea vietti vuoden vaihto-oppilaana, hän on hakeutunut maailmalle. Niin on nytkin. Hän matkustaa yhä vuosittain Miamiin.

– Olen sielultani kiertolainen. Pääpisteeni on kuitenkin tällä hetkellä Rovaniemi. Se on mahtavaa, sillä täällä minulla on enemmän rauhaa kuin Helsingissä. Turha hölynpöly ja kissanristiäiset ovat jääneet täällä pois. Se on tehnyt minulle hyvää.

TEA VAIKUTTAA VAHVALTA, mutta on hänelläkin huolia ja pelkoja. Eniten yrittäjää huolettaa tulevaisuuden toimeentulo.

– Kaikki pelkoni liittyvät jotenkin talouteen, mikä on vähän surullista. Olisi kiva elää huolettomampaa elämää eikä laskeskella joka päivä, miten tässä pärjää. Minua huolestuttaa, onko minulla taloudellisia resursseja tehdä tätä työtä.

Tea on kuitenkin onnekas: hänellä on kyky unelmoida. Sen taidon hän oppi jo lapsena, kun uppoutui piirustuksiinsa. Sen ansiosta hän näkee elämänsä kaikki käänteet rikkauksina.

Ehkä siksi Tea on muuttanut elämänsä suuntaa niin monta kertaa.

– Oli tilanne mikä tahansa, kykenen kääntämään sen niin, että kaikki on lopulta hyvin.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 12/2018.

Kommentoi +