Tanssija Minna Tervamäen perheen 124-neliöinen koti huokuu särmää ja rentoutta – ”Sängyllä pomppiminen on sallittua”
Ihmiset
Tanssija Minna Tervamäen perheen 124-neliöinen koti huokuu särmää ja rentoutta – ”Sängyllä pomppiminen on sallittua”
Suvun perintöesineet sulautuvat saumattomasti Minna Tervamäen kodin ajattomaan tyyliin. Tanssija-koreografille on tärkeää, että kotona on tilaa liikkua. Karaokeillat ovat koko perheen yhteinen juttu. Artikkeli on julkaistu Eevassa 2021.
Teksti

Kuvat

24.7.2022
 |
Eeva

Hissi vie Helsingin Punavuoressa sijaitsevan jugendtalon ylimpään kerrokseen. Oven avaa iloisesti hymyilevä tanssija Minna Tervamäki.

Aamupäivän valo lankeaa kauniisti eteisen ja olohuoneen väliseen seinään poratusta ikkunasta. Huomio kiinnittyy ensimmäisenä lattialla seinään nojaavaan valtavaan sinisävyiseen taideteokseen.

”Se on mieheni entisen yhtiökumppanin sisaren maalaama, mutta emme vielä ole löytäneet sille sopivaa paikkaa. Ehkä taulu lattialla kuvastaa sitä, että meillä otetaan rennosti.”

”En ole mikään sisustaja, vaan menen fiilispohjalta. Kotimme ei ole tarkkaan harkittu kokonaisuus, mutta se on näköisemme.”

Minna Tervamäki johdattaa meidät peremmälle 124-neliöiseen asuntoon. Läpitalon huoneiston ikkunoista avautuvat näkymät kolmeen ilmansuuntaan. Nyt ei olla skandinaavisen pelkistetyssä valkoisessa kodissa, vaan asunnossa on särmää ja persoonallisuutta. Päällimmäisenä vaikutelmana ovat valoisuus ja huoleton boheemius.

Punavuori vei sydämen

Pitkän uran Suomen Kansallisoopperan baletissa luonut Minna ja hänen yrittäjämiehensä Mika ”Luigi” Järvinen muuttivat esikaupungista keskustaan kymmenisen vuotta sitten. Sen jälkeen heillä on ollut Etelä-Helsingissä useampi koti eri elämäntilanteisiin sopien. Nykyisen vuokra-asuntonsa he löysivät viime syksynä.

Mika on hankkinut pöytälampun nuoruusvuosinaan Italiasta.

Minna Tervamäki kertoo menettäneensä sydämensä Punavuorelle.

”Kaupunginosa on kuin pieni kylä, jossa tuttuja tulee vastaan koko ajan. Lisäksi sijainti on aivan ylivoimainen, koska liikun lähinnä pyörällä ja jalkaisin. Käytämme autoa enää vain Mikan golfreissuilla ja mökkimatkoillamme.”

Minna on istahtanut keittiösaarekkeen baarijakkaralle. Hetki on ikiliikkujalle harvinainen, sillä hän ei päivän aikana pysy yleensä paikallaan viittä minuuttia kauempaa.

Olohuoneen ja avokeittiön lamput, peili ja ruokailuryhmä olivat vuokra-asunnossa valmiina.

Ruokapöydän ääressä töitä tekevä Mika kertoo olevansa nopea liikkeissään. Kun hän näki perheen nykyisen kodin, muuttopäätös syntyi nopeasti.

”Huomasin heti, miten hyvä feng shui asunnossa on, ja päätin puhua Minnan ympäri.”

Minna sanoo tarvitsevansa hetken asioiden pohdintaan.

”Mika sai minut kuitenkin nopeasti vakuutettua. Viimeinen silaus tuli ystäviltä, jotka olivat heti sitä mieltä, että tämä on meidän kotimme.”

Pari ihastui erityisesti valoisan olohuoneensa avokeittiöön.

”Kun joku perheestä kokkaa, muu perhe voi pitää seuraa sohvalla tai pöydän ääressä.”

Minna Tervamäki roikkuu pää alaspäin vaikka kesken etätyöpäivän. Puoliso Mika Järvisen työpiste on olohuoneessa.

Perheen tähtikokki löytyy tosin jälkikasvusta. Mikan parikymppinen jo omillaan asuva Luka-poika on taitava keittiössä.

”Kun hän tulee kylään, saamme nauttia hänen ruuanlaittotaidoistaan. Mikan kanssa käytämme monitoimigrilliä lähes kaikkeen pihvien paistosta lämpimien voileipien tekoon. Grilli mittaa kypsyyden, ja niin mekin onnistumme aina.”

Matka jatkuu lastenhuoneeseen. Lilian-tyttären, 7, tilava valtakunta pehmoleluineen on joka tytön unelma. Hän viettää siellä aikaansa renkaissa roikkuen tai kavereiden kanssa leikkien tai pelaten.

Minna Tervamäen rakkaista koruista osa on perittyjä, osa ystävän tekemiä ja osa itse hankittuja.

Olohuoneessa on Mikan lapsuudenkodin piano, jolla tytär harjoittelee soittoläksyjään. Lastenhuoneen yhteydessä on myös koko perheen kuntoilunurkka.

”Minulle on elintärkeää, että kodin lattioilla on tilaa jumpata ja venytellä. Lapsilla pitää olla tilaa tehdä kärrynpyöriä. Meillä saa myös pomppia sängyillä, kunhan tekee voltteja”, Minna kertoo ja nauraa.

Mika puolestaan on uuden kodin myötä innostunut siivoamaan säännöllisesti.

”Aiemmin en saanut mielihyvää siivoamisesta, mutta tämä koti ansaitsee kunnon puunauksen. Siivoojaa emme tarvitse.”

Makuuhuoneen tunnelma on harmonisen pelkistetty. Seinällä on newyorkilaisen taiteilijan näkemys Minnasta. Hän pyysi tanssijaa ateljeehensa improvisoimaan ja maalasi tämän liikettä.

Olohuoneessa television virkaa toimittaa jättimäinen projektori. Se on pariskunnan yhteisen unelman, HOI:n peruja. House of Inspiration -konsepti perustettiin juuri ennen koronan tuloa Mikan Kuudes Aisti -yrityksen yksiköksi. Minna oli mukana tuottamassa sisältöjä ja vetämässä puhuja- ja keskusteluiltoja.

”Missiomme oli ja on edelleen auttaa ihmisiä uudistamaan ajatteluaan ja tehdä maailmasta hieman parempi paikka.”

Korona-ajan myötä toiminta siirtyi verkkoon.

”Tuotamme asiantuntijapod-casteja ja verkkovalmennuskursseja. Uskon, että palaamme myös liveiltoihin, kun maailmantilanne sen sallii”, Mika huomauttaa lempipaikaltaan olohuoneen designsohvalta.

Rouhea tiiliseinä tuo tunnelmaa. Tervamäen-Järvisen perheessä luetaan paljon.

Kun Lilianilla on kaverien kanssa leffailta, sohvalla voi istua seitsemän pikkutyttöä.

”Vietämme tässä myös perheen karaokeiltoja”, innokas laulaja Mika kertoo.

Jokaisella esineellä on historiansa

Kaikesta näkee, että asunnossa asuu onnellinen perhe. Vuokranantaja jätti asuntoon paljon jo valmiiksi toimivia elementtejä, kuten olohuoneen lasisen ruokapöydän ja puiset kalusteet. Myös asunnon valaisimet olivat valmiina.

”En ole mikään sisustaja, vaan menen fiilispohjalta. Kotimme ei ole tarkkaan harkittu kokonaisuus, mutta se on näköisemme.”

Veistos olohuoneen kaapin päällä on Marjatta Riskun tekemä.

Joka huoneesta löytyy patsaita ja erilaisia esineitä. Osa on suvun perintöä, osa matkan varrelta hankittuja. Kaikilla on tarinansa ja oma paikkansa kodissa.

”Tykkään esineistä, joilla on historiaa. En voisi haalia tavaraa tavaran vuoksi.”

Minna ei tykkää heittää tavaraa pois turhaan. Kierrätyksestä tulee hyvä mieli.

”Isovanhempien perintöaarteista en luovu. Nytkin minulla on kolme 1800-luvun perintöarkkua, joista kaksi on mökillämme. Loput ovat isäni autotallissa ja ullakolla. Elämäntilanteiden muuttuessa esineet pääsevät taas käyttöön.”

Nyt ei olla skandinaavisen pelkistetyssä valkoisessa kodissa, vaan asunnossa on särmää ja persoonallisuutta.

Makuuhuoneessa kunniapaikalla on taulu, jonka paikallinen taiteilija maalasi Minnasta tämän esiintymismatkalla New Yorkissa. Korona-aika on tuonut tanssijan elämään uusia tuulia, kuten valmentamisen.

”Nyt on aika antaa muille, se tuntuu merkitykselliseltä.”

Aurinko lämmittää ikkunan läpi. Pian makuuhuoneen ranskalainen parveke pääsee päivittäiseen käyttöön.

Aamuaurinko lankeaa makuuhuoneeseen itään katsovista ikkunoista. Ylimmän kerroksen huoneistosta näkee kaupungin kattojen ylle kolmeen ilmansuuntaan.

Artikkeli on julkaistu Eevassa 4/21.

Kommentoi +