Tällaisia ovat uudet, lupaavat syöpähoidot – Pitääkö niitä saadakseen olla valmis maksamaan?
Hyvinvointi
Tällaisia ovat uudet, lupaavat syöpähoidot – Pitääkö niitä saadakseen olla valmis maksamaan?
Uudet hoidot helpottavat sairastuneen arkea ja luovat uskoa paranemiseen. Mutta onko niitä saadakseen raotettava kukkaroa ja maksettava yksityisestä hoidosta?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 30.1.2023
Kauneus ja Terveys

Syöpädiagnoosi on koko elämää ravisuttava kriisi. Sairastuneelle hyvä uutinen on se, että hoidot kehittyvät nopeasti.

”Joka vuosi valikoimaan tulee jotain uutta. Mitä enemmän erilaisia hoitokeinoja pystytään yhdistämään, sitä parempaan loppu­tulokseen yleensä päästään”, johtava ylilääkäri Juha Kononen yksityisestä Docrates Syöpä­sairaalasta kertoo.

Erityisesti naisten yleisimmän syövän, rintasyövän, hoitomenetelmät ovat viime vuosina kehittyneet nopeasti. Kun aikaisemmin levinneessä rintasyövässä solunsalpaajia annettiin kolmen viikon välein sairaalassa lähes aina, nykyään yhä useampi potilas saa hoitoa kotonaan.

Lisäksi joihinkin rintasyöpämuotoihin on tarjolla uusia suonensisäisesti annettavia lääkkeitä. Niissä on vasta-ainemolekyyli, joka kuljettaa solunsalpaajan sinne, missä syöpä on. Solunsalpaaja ei siis vapaudu verenkierrossa, kuten aikaisemmin.

”Uusien lääkkeiden haittavaikutukset ovat entistä vähäisemmät, ja ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin aikaisemmat.”

Uusia tehokkaita hoitoja on tullut myös hormonireseptoripositiivisiin rintasyöpiin, joita on noin 70 prosenttia kaikista rintasyövistä. Aikaisemmin niihin ei ollut täsmälääkkeitä.

Myös immunologiset, elimistön puolustusjärjestelmää tehostavat lääkkeet ovat uutta rintasyövän hoidossa.

Uusista syöpähoidoista on saatu apua erityisesti suolistosyövissä

Muitakin yleisiä syöpiä pystytään nykyään hoitamaan entistä tehokkaammin. Esimerkiksi geenimutaation aiheuttamiin keuhkosyöpiin on tullut uusia tehokkaita lääkkeitä, jotka korvaavat solunsalpaajat.

Uusista immunologisista lääkkeistä on saatu apua erityisesti MSI-high-suolistosyövissä, joita on vajaat kymmenen prosenttia kaikista suolistosyövistä.

”Immunologiset lääkkeet toimivat hyvin, jos syöpä on ruoansulatuskanavan loppupäässä. Jos syöpä on ylempänä, niiden teho on heikompi”.

Kaikki yllämainitut hoitokeinot ovat saaneet myyntiluvan Suomessa. Potilaan ­hoitokriteereistä riippuen ne ovat käytettävissä julkisessa terveydenhuollossa.

Uusien syöpähoitojen arviointiprosessiin voi mennä vuosia

Uudet keinot tarkoittavat entistä yksilöllisempää ja tehokkaampaa hoitoa. Potilaat saavat siis yhä useammin hyviä uutisia. Vaarattomaksi syöpä ei ole kuitenkaan muuttunut.

Uudet hoidot kehitetään pääasiassa suurissa lääkeyhtiöissä Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Niiden tehoa arvioidaan monikansallisissa tutkimuksissa. Suomessa niitä on saatavilla ensimmäisenä yksityisessä sairaanhoidossa.

Koska julkinen terveydenhuolto kustannetaan yhteisistä verorahoista, hoidot otetaan siellä käyttöön vasta, kun ne on arvioitu väestötasolla riittävän tehokkaiksi. Arviointiprosessiin voi mennä kuukausia tai vuosia.

”Yksityisestä sairaalasta voi saada tehokkaiksi todettuja lääkkeitä ja hoitoja, joita ei vielä saa julkiselta puolelta.”

Yksityinen syöpähoito voi maksaa kymmeniätuhansia euroja

Yksityinen apu ei ole monelle mahdollista. Syövän hoito voi maksaa kymmeniä­tuhansia euroja. Jos potilaalla ei ole sairaskuluvakuutusta, summa on maksettava itse.

”Julkiselta puolelta saa myös erittäin hyvää hoitoa. Sen vuoksi en näe, että terveydenhuolto olisi kovasti eriarvoistumassa. Yksityinen syöpäsairaala tarjoaa vaihtoehdon julkiselle puolelle.”

Konosesta yksityisten syöpäsairaaloiden olemassaolo on hyödyksi kaikille. Kun osa potilaista hakeutuu yksityiseen sairaanhoitoon, julkisessa terveydenhuollossa vapautuu lisää resursseja. Yksityisellä puolella tehdään myös tutkimusta, jonka tulokset julkaistaan koko terveydenhuollon hyödynnettäviksi.

Jos harkitset yksityistä syöpähoitoa

  1. Pyydä apua. Jos haluat keskustella vaihtoehdoista puolueettoman tahon kanssa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun. Hae apua -otsikon alta löydät yhteystiedot.
  2. Vertaile hintoja. Voit ottaa yksityiseen syöpäsairaalaan yhteyttä vain kuullaksesi toisen lääkärin mielipiteen sairaudestasi ja sen hoitovaihtoehdoista. Jos haluat edetä hoidoissa yksityisellä puolella, pyydä kokonaisarvioita hoidon kustannuksista.
  3. Päätä itse. Yksityisellä puolella maksat siitä, että asiantuntijoilla on aikaa käydä läpi juuri sinun tilannettasi. Voit esittää kysymyksiä kaikista mieltäsi painavista asioista. Konsultaatio ei sido sinua mihinkään. Voit edelleen jatkaa hoitoja julkisella puolella, jos haluat.

Hae apua!

Syöpäjärjestöjen neuvonta auttaa, kun haluat keskustella syövästä ja sen hoidosta. Maksutonta puhelinneuvontaa saat numerosta 0800  19414 maanantaisin ja torstaisin kello 10–18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10–15. Sähköpostineuvontaa saat osoitteesta neuvonta@cancer.fi.

Kommentoi +