Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Hyvinvointi

Suolisto pitää viherjauheista – tunnetko jo klorofyllin voiman?

Viherjauheet sisältävät muun muassa klorofylliä eli lehtivihreää. Kasvitieteilijä Sinikka Piippo kertoo, miksi viherjauheita kannattaa nauttia.

30.7.2024 Voi hyvin

Juuri nyt on ajankohtaista parantaa vastustuskykyä. Yksi helppo tapa voimistaa immuunipuolustusta on lisätä ruokavalioon viherjauheita.

”Viherjauheissa on vaikka millä mitalla hyviä aineita. Lisäksi ravintoaineet säilyvät niissä hyvin, vaikka ne on kuivattu”, kasvitieteilijä Sinikka Piippo sanoo.

Viherjauheet sisältävät klorofylliä eli lehtivihreää. Se parantaa immuunipuolustusta sekä veriarvoja ja poistaa myrkkyjä. Solujen hapensaanti parantuu. Lisäksi klorofylli on hyväksi suolistobakteereille.

”Suolistobakteerien hyvinvointi on a ja o vastustuskyvylle”, Piippo sanoo.

Klorofyllin lisäksi viherjauheissa on reilusti muitakin hyviä aineita.

”Niissä on paljon vitamiineja, esimerkiksi karotenoideja ja B-vitamiineja, joista erityisen tärkeä vastustuskyvylle on folaatti. Se parantaa veriarvoja sekä jaksamista ja pitää aivot kirkkaina.”

Nämä kaikki vitamiinit auttavat jaksamaan ja nopeuttavat paranemista, jos pöpö pääsee iskemään.

Viherjauheissa on myös antioksidantteja, kuten fenoleita, jotka estävät kehon rappeutumista ja taistelevat tulehduksia vastaan.

”Lisäksi niissä on kivennäisaineita, kuten rautaa, kaliumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä ja kuparia. Sinkki ja kupari toimivat hyvin yhdessä ja vahvistavat vastustuskykyä.”

Erityisen tehokas viherjauhe on Piipon mukaan nokkonen. Siinä on runsas kirjo vitamiineja ja paljon folaattia. Lisäksi se on suomalainen kasvi. Se sopii useimmille toisin kuin levät, jotka aiheuttavat joillekin vatsavaivoja.

”Myös nokkosen siemenet ovat hyviä vastustuskyvylle. Lisäksi nokkonen ehkäisee allergioita. Nokkosen lehtiä voi sekoittaa smoothieen tai paistaa niistä -nokkoslettuja.”

Letut paistetaan niin nopeasti, että nokkosen ravintoaineet säilyvät hyvin kuumennuksesta huolimatta.

Viherjauheita kannattaa syödä joka päivä. Nokkosenlehtiä voi käyttää runsaastikin, Piippo lisää niitä lettuihin runsaan kourallisen. Siemeniä taas kannattaa syödä noin ruokalusikallinen päivässä.

Leviä sisältävissä viherjauheissa on yleensä annosohje mukana. Niiden annostusta lisätään pikkuhiljaa.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 4/2020.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt