
Ravintoterapeutti kumoaa ruokailusäännön, jota moni edelleen noudattaa – tämän neuvon hän antaa asiakkailleen
Hyvinvointivalmentaja Sonia Wahlroos ymmärsi, että on vanhanaikaista suositella samaa ruokavaliota kaikille.
”Ihmisillä on hirveä tarve saada vastaus siihen, miten kannattaisi syödä. Moni on tottunut dieetteihin, ruokavalioihin ja ulkoa tuleviin ohjeisiin eikä kyseenalaista, sopivatko ne itselle. Luotetaan siihen, että kun teet näin, hyvinvointiin liittyvät ongelmat ratkeavat.
Liikunnassa, ravinnossa ja hyvinvoinnissa ei kuitenkaan ole yhtä kaikille toimivinta mallia. Jokainen on yksilö.
Sonia Wahlroos
on Englannissa tutkinnon suorittanut ravintoterapeutti. Häneltä on ilmestynyt teos Haarukallinen hyvinvointia — Terveellisiä reseptejä elinvoimaiseen elämään.

Parikymppisenä tein töitä liikunta-alalla. Huomasin, että kaikki eivät saaneet samanlaisia tuloksia samanlaisilla ohjelmilla.
Kun kouluttauduin ensin ravintovalmentajaksi ja myöhemmin ravintoterapeutiksi, oivalsin sen vielä vahvemmin.
On vanhanaikainen ja toimimaton ajatus, että kaikkien pitää syödä jonkin tietyn ruokavalion tai suosituksen mukaisesti. Ihmisillä on erilaiset geenit, ja kunkin keho on sopeutunut erilaisiin ruokiin. Jotkut ovat herkkiä hiilihydraateille, sokerille tai gluteiinille, jotkut eivät. Yhdelle ei tule paha olo irtokarkeista, toisen pitää ottaa päiväunet niiden jälkeen. Toisen verensokeria croissantin syöminen nostaa, toisen ei.
Jos haluaa löytää itselleen sopivan tavan syödä, pitää ottaa huomioon oma terveyshistoria, mieltymykset ja elämäntilanne. Tarvitsemme kaikki erilaisia asioita erilaisissa elämänvaiheissa.
”En koskaan luokittele ruokia hyviin ja huonoihin. Syömisessä on kyse kokonaisuudesta.”
Tasapainoisen syömisen tavoite on se, että keho voi mahdollisimman hyvin. Silloin ei kärsi ravintoainepuutoksista, suolisto ja aineenvaihdunta toimivat ja uni on laadukasta.
Myös monelle arkipäivää olevat verensokerin- ja energiatasojen romahdukset katoavat. Tuntuu, että palautuu ja jaksaa tehdä asioita.
Oman syömiseni ydintä ovat säännöllisyys, monipuolisuus, rentous ja joustavuus. En koskaan luokittele ruokia hyviin ja huonoihin. Syömisessä on kyse kokonaisuudesta.
Pyrin myös työssäni siihen, että olisi vähemmän vältä tätä -ajattelua ja enemmän tasapainoa. Moni asiakkaani sanoo odottaneensa, että kerron jonkin salaisuuden, joka tekee ihmeitä. Voi olla pettymys, että tuloksia saakin ihan tavallisella ruokarytmillä.
Täyskiellot johtavat usein vain siihen, että ihmisellä on epävarma olo siitä, mitä hänen pitäisi syödä, mikä on hyvästä ja mikä pahasta. Se ei missään nimessä ole terveellisen ja tasapainoisen syömisen perusta.
”Terveellinen syöminen ei ole kuuri vaan ajattelutapa.”
Kuulen työssäni liian usein, miten ihmiset puhuvat ikävästi itsestään ja syömisestään: olen tällainen herkkusuu ja jojolaihduttaja. Vaikka nostan esiin aina hyviä asioita asiakkaan syömisestä ja edistymisestä, moni lyttää onnistumisiaan ja vähättelee niitä.
Toivon, että ihmiset puhuisivat kauniimmin itselleen ja suhtautuisivat lempeämmin syömiseen.
Terveellinen syöminen ei ole kuuri vaan ajattelutapa, joka rakentuu ajan kanssa, ateria ja haarukallinen kerrallaan.”
Juttu on ilmestynyt Kauneus ja Terveys -lehdessä 1/2025.