Helppo ruutupaperitesti voi paljastaa silmien ikärappeuman – 7 vinkkiä silmien hoitoon
Terveys
Helppo ruutupaperitesti voi paljastaa silmien ikärappeuman – 7 vinkkiä silmien hoitoon
Silmäsi voivat paremmin, kun vauhditat kyynelnesteitä räpyttelyllä ja otat tavaksi puhdistaa ja hieroa luomet. Lue asiantuntijan vinkit silmien hoitoon.
Teksti

Kuvat

18.5.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Niin kauan kuin tienviitat näkee tihrustamatta ja tuoteselosteet lukee takeltelematta, silmiin ei tule juuri kiinnitettyä huomiota. Silmätautiopin dosentti ja silmäkirurgi Minna Sandberg Silmäexperteiltä suosittelee kuitenkin kaikkia yli 40-vuotiaita käymään silmälääkärillä 2–5 vuoden välein.

Iän myötä silmän linssiin kertyy kuona-aineita ja sen mukautumiskyky vähenee, mikä aiheuttaa ikänäköä yleensä viimeistään 45-vuotiaana. Lisäksi ikä altistaa silmäsairauksille, joista esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti on aluksi oireeton.

Silmien yleisin oire on kuivuus, josta kärsii noin 40 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät vetistävät, punoittavat, kirvelevät ja voi tuntua kuin olisi roska silmässä. Kuiva sisäilma, tuuli tai auton ilmastointi hankaloittavat oireita.

Silmien yleisin oire on kuivuus, josta kärsii noin 40 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä.

Kuivia silmiä voi kostuttaa tipoilla. Silmät kuivahtavat herkästi öisin, jolloin tipat voi vaihtaa geelimäisempiin, kosteutta sitoviin tippoihin. Avuksi voi ottaa myös suojalasit, jotka muodostavat silmille kosteuskammiot. Tyrniöljykapseleiden ja -suihkeiden kosteuttavasta vaikutuksesta niin silmien kuin ihon ja limakalvojen kuivuuteen on tieteellistä näyttöä.

Vaikeaa kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa kyyneltietulpilla, jotka asetetaan kyynelkanavaan. Ääritapauksissa voidaan käyttää myös PRP-hoitoa eli niin sanottua vampyyrihoitoa. Menetelmä hyödyntää kehon luonnollista taipumusta parantaa itseään.

Näin hoidat silmiäsi:

1. Muista ruokavalio

Suosi rasvaista kalaa, kalaöljyä tai omega-3-, -6-, -7- ja -9-rasvahappoja lisäravinteena. Myös A-, C- ja E-­ vitamiinit sekä sinkki ja luteiini huolehtivat verkkokalvoista.

2. Pidä huolta rauhasista

Tiesitkö, että silmillä on omat kastelukannut, Meibomin rauhaset? Ne sijaitsevat ylä- ja alaluomien sisäpinnoilla ja erittävät lipidejä kyynelnesteeseen ja pitävät huolen, ettei neste haihdu silmien pinnalta. Iän ja epäpuhtauksien myötä rauhaset usein tukkeutuvat, jolloin silmä kuivuu, kirvelee ja punoittaa sekä näkö voi sumentua.

Tukkeutumista voi ehkäistä ja hoitaa: Laita luomille lämpimällä vedellä kostutettu vanulappu tai pieni pyyhe. Voit myös käyttää apteekista saatavia mikrossa lämmitettäviä silmätyynyjä. Hiero ja painele sen jälkeen silmäluomia ripsirajasta. Puhdista vielä halutessasi luomet apteekista saatavilla puhdistuspyyhkeillä tai -nesteellä. Voit myös hieroa ripsirajoja suihkun tai saunan lämmössä.

Meibomin rauhasten toimintaa ja luomireunan tulehdusta voidaan hoitaa myös silmähoitajan vastaanotolla LLLT- ja IPL-valohoidoilla. Paras tulos saadaan molempia hoitotapoja hyödyntäen 3–5 kerran sarjahoitona. Niiden teho kestä yleensä puolisen vuotta.

Räpsyttely laittaa kyynelnesteisiin vauhtia.

3. Älä unohda räpsyttelyä

Räpsyttely laittaa kyynelnesteisiin vauhtia, joten napauta välillä ­silmät kiinni, kun tuijotat pitkiä aikoja ­tietokonetta, kännykkää tai televisiota tai kun luet kirjaa.

4. Kiinnitä huomiota näkökentän muutoksiin

Lähde lääkäriin, jos näkökenttään laskeutuu tumma verho, sillä se voi johtua verkkokalvon irtaumasta. Jos näkökenttä menee täysin pimeäksi, kyseessä voi olla silmänpohjan verisuonitukos.

5. Harmaantuminen ja samentuminen ovat merkkejä

Harmaakaihissa silmän linssi harmaantuu ja samenee, ja näkö heikkenee. Kaihia on joka kolmannella yli 65-vuotiaalla. Kaihileikkauksessa samea linssi vaihdetaan muoviseen keinolinssiin. Samalla voidaan korjata taitto­virheitä.

6. Muista käydä silmälääkärissä

Glaukooma eli silmänpainetauti etenee hitaasti vaurioittaen näköhermon päätä ja hermosäikeitä. Glaukooma ei oirehdi aluksi, joten se löydetään yleensä sattumalta silmälääkärin kontrollissa. Vasta pitkälle edenneenä se aiheuttaa näköhäiriöitä ja näkökentän kapenemista.

Glaukooma ei oirehdi aluksi, joten se löydetään yleensä sattumalta silmälääkärin kontrollissa.

Glaukooma johtuu usein kohonneesta silmänpaineesta, mutta 30–50 prosentilla paine on normaali eli 10–21 elohopeamillimetriä. Riskitekijöitä ovat likitaitteisuus, matala verenpaine, kylmäraajaisuus ja migreenitaipumus. Tautiin on perinnöllinen alttius.

Glaukooma yleistyy 40 ikävuoden jälkeen. Sairauden etenemistä voidaan hidastaa laserhoidolla tai silmänpainetta alentavilla tipoilla. Joskus tarvitaan leikkaus.

7. Simppeli ruutupaperitesti toimii

Tee testi: Katso ruutupaperin viivoja yksi silmä kerrallaan. Näkyvätkö ne tikkusuorina? Jos viivat vääristyvät, se voi kieliä silmänpohjan ikärappeumasta. Sama voi käydä ovenkarmien kanssa: ne alkavat vääristyä.

Ikärappeumassa verkkokalvon rakenne vaurioituu, mikä heikentää tarkkaa näköä. Kuivassa rappeumassa verkkokalvolle kertyy kuona-ainetta. Tähän ei ole parantavaa hoitoa. Nesteisessä rappeumassa tulee turvotusta. Sitä voidaan hoitaa.

Ikärappeumaa esiintyy kymmenesosalla yli 60-vuotiaista ja kolmasosalla yli 80-vuotiaista. Sille altistavat muun muassa perinnöllisyys, tupakointi, korkea verenpaine ja kolesteroli.

Asiantuntija: Silmälääkäri, silmätautiopin dosentti ja silmäkirurgi Minna Sandberg Turun Silmäexpertit / Suomen Kuivasilmäklinikka.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 05/2023.

Kommentoi +