
Yläluomileikkaus on hyvin yleinen plastiikkakirurginen operaatio. Myös alaluomileikkauksia tehdään paljon. Silti moni kavahtaa ajatusta veitsestä tai laserista silmän lähellä. Mitä jos jokin menee pieleen? Tyypillinen kauhukuva on, etteivät silmät enää sulkeudu kunnolla leikkauksen jälkeen tai ettei ulkoinen muutos olekaan sellainen kuin on toivonut. Onko huoli aiheellinen?
”Yläluomileikkaus on melko turvallinen, koska yläluomilla painovoima on puolellamme. Operaatiossa ei ole tarkoitus poistaa mahdollisimman paljon ihoa, koska se ei paranna tulosta. On hyvin harvinaista, ettei silmä sulkeutuisi kunnolla”, plastiikkakirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja Sairaala Siluetin lääketieteellinen johtaja Timo Pakkanen sanoo.
Jos ulkonäkö muuttuu yläluomileikkauksessa epäsuotuisasti, ihoa tai rasvaa on todennäköisesti poistettu liikaa tai väärästä kohdasta.
”Tarpeeton ihon tai rasvan poistaminen tai ihon poisto väärästä paikasta voi johtaa kulmakarvojen, silmien tai silmäluomien muodon vääristymiseen ja ennenaikaiseen ikämuutosten korostumiseen.”
Onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi on tärkeää analysoida etukäteen, mistä potilaan ongelma johtuu ja mikä on ensisijainen toimenpide.
Silmäluomileikkauksessa poistetaan sopivasti ihoa ja lihasta
Yläluomileikkaukseen hakeudutaan, kun silmäluomien veltostunut iho eli lippaluomi haittaa näkemistä, aiheuttaa ihon hautumista tai häiritsee ulkonäkösyistä. Yläluomista leikataan ylimääräisen ihon lisäksi usein myös pieni viipale silmänympäryslihasta, jolloin päästään korjaamaan sen alla oleva rasvatyrä.
Rasvan poistoa vältetään, jotta ikämuutos ei korostu. Luomipoimuun tuleva leikkausarpi on huomaamaton.
Yläluomileikkaus voidaan tehdä veitsellä, sähköneulalla tai hiilidioksidilaserilla tai menetelmiä voidaan yhdistää. Mikään välineistä ei ole toista parempi. Laserin etuna on vähäinen verenvuoto. Toisaalta laserista tulee ihoon pieni palovamma.
”Toipumisen kannalta menetelmällä ei juuri ole vaikutusta, koska verenvuoto on luomileikkauksissa vähäistä. Kaikille ei tule edes mustelmia. Eniten laserista on hyötyä alaluomileikkauksissa, joissa hyvä näkyvyys on kirurgille tärkeä.”
Silmäpussit sileiksi sisäkautta
Alaluomileikkaus tehdään yleensä silmäpussien takia ja joskus myös toiminnallisuuden takia. Jos alaluomi on veltostunut niin, että limakalvoa paljastuu, silmät voivat kuivua ja ärtyä helposti. Tyypillisessä leikkauksessa alaluomissa pullottava silmäkuopan rasva päästetään silmäkuopan alareunan etupuolelle, jolloin sekä silmäpussi että sen alapuolella oleva uurre häviävät. Samalla voidaan poistaa pieni määrä rasvaa.
Pakkasen mukaan rasvaan käydään nykyään käsiksi yleensä silmän sidekalvon puolelta. Silloin toimenpiteestä ei jää näkyvää arpea. Jos ihon poistoon on tarvetta, tehdään se niin sanotulla nipistystekniikalla. Silloin alla oleva lihas hermotuksineen pysyy ehjänä ja huomaamaton arpi tulee heti ripsirajan alle.
”Alaluomet voidaan leikata myös ihon ja lihaksen läpi, mutta riskinä voi olla alaluomen vetäytyminen ja sulkeutumisvajaus.”
Vakavat ongelmat luomileikkauksissa ovat harvinaisia. Mahdollisia haittoja ovat jälkivuoto ja haavan tulehtuminen tai aukeaminen. Alaluomella riskinä on alaluomen löystyminen eli luomen vetäytyminen, jos siihen on taipumusta jo alun perin. Pakkasen mukaan tämä riski pitää ennakoida leikkauksessa tukemalla silmän ulkonurkka.
Yläluomileikkauksen harvinaisiin riskeihin kuuluu verenvuoto silmämunan takana.
”Nykyään tämä on entistäkin harvinaisempaa, koska yläluomilta ei juuri poisteta rasvaa eikä siten operoida syvällä.”
Pistokset avuksi
Joskus yläluomileikkausta voi lykätä hieman eteenpäin botuliinipistoksilla. Silloin botuliinia pistetään silmänympäryslihakseen, joka vetää kulmakarvoja alaspäin. Kun lihasta lamataan, kulmat kohoavat.
Kun yläluomissa on ylimääräistä ihoa, ensimmäinen oire on otsalihasten lisääntynyt käyttö. Se tuo otsaan poikkiuurteita. Myös niitä voidaan silottaa samalla botuliinilla pistämällä sitä otsalihaksen keskiosaan. ●
Silmäluomileikkaus voi olla kestävä sijoitus
- Mitä maksaa? Yläluomileikkauksen hinta on noin 2 000 euroa. Mahdollinen nukutus tai yöhoito tuo lisää kuluja. Alaluomileikkauksen hinnat alkavat 2 000 eurosta. Jos leikkaus tehdään lääketieteellisin perustein, hinnasta voi saada pienen Kela-korvauksen.
- Kauanko vie toipua? Yläluomileikkauksen tyypillinen toipumisaika on viikko, pahimmillaan kaksi. Alaluomileikkauksesta toipuu yleensä parissa viikossa.
- Kauanko tulos pysyy? Se vaihtelee yksilöllisesti. Tulos on yleensä pitkäkestoinen, vuosista vuosikymmeneen.
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2023.