”Lähetin poikaystävälleni kesken päivän viestin, jossa oli munakoiso ja persikka” – naiset pitivät nautintopäiväkirjaa ja ne paljastavat 4 tärkeää asiaa naisten seksielämästä
seksielämä
”Lähetin poikaystävälleni kesken päivän viestin, jossa oli munakoiso ja persikka” – naiset pitivät nautintopäiväkirjaa ja ne paljastavat 4 tärkeää asiaa naisten seksielämästä
Pyysimme viittä eri-ikäistä naista pitämään päiväkirjaa seksielämästään. Kahden viikon aikana masturboitiin paljon, oltiin ilman seksiä, kieltäydyttiin aloitteista, lähetettiin seksiviestejä ja nautittiin anaaliseksistä.
Teksti

Kuvat

5.4.2023
 |
Eeva

Suomalaiset harrastavat vähemmän seksiä kuin ennen, ja naiset saavat puolet vähemmän orgasmeja. Itsetyydytystä harrastetaan selvästi aiempaa enemmän. Näin kertoo Väestöliiton Finsex-tutkimus, joka on selvittänyt suomalaisten seksitottumuksia 1970-luvulta lähtien.

Finsex-tutkimuksen mukaan naisten orgasmit eivät ole lisääntyneet 1970-luvun jälkeen lainkaan, vaikka sukupuolten tasa-arvo ja yhteiskunnan asenteet ovat muuttuneet puolessa vuosisadassa harppauksin. Orgasmi on vain yksi osa seksiä, eikä se kerro koko totuutta seksin tyydyttävyydestä, mutta paljon kuitenkin.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Lisäksi nuorilla naisilla on yhä enemmän vaikeuksia saada orgasmeja yhdynnässä. Yhdynnässä ollaan vähemmän, seksuaalista halua koetaan vähemmän ja epävarmuutta omasta seksuaalisesta kelpaavuudesta puolestaan enemmän.

Mikä meitä vaivaa, vai vaivaako mikään? Kysytään naisilta itseltään.

Annoimme viidelle 32–58-vuotiaalle naiselle tehtävän pitää seksipäiväkirjaa vapaamuotoisesti kahden viikon ajan.

Naiset elävät eri puolilla Suomea ja ovat erilaisissa elämäntilanteissa. Kolme heistä elää parisuhteessa, kaksi ilman parisuhdetta.

Vain yksi heistä ilmoittautuu heteroseksuaaliksi – kolme kertoo olevansa biseksuaaleja, ja yksi on panseksuaali.

Päiväkirjan pitäjiä yhdistävät uteliaisuus ja avoimuus omaa seksuaalisuutta kohtaan.

Vaikka päiväkirjan pitäjiä on ohjeistettu olemaan liioittelematta tai järjestämättä itselleen seksikokemuksia päiväkirjajakson ajaksi, on luultavaa, että aihepiirin päivittäinen miettiminen päiväkirjan pitämisen muodossa on saanut heidät harrastamaan enemmän seksiä, ainakin korviensa välissä. Kaikki parisuhteessa olevista kirjasivat päiväkirjaansa vähintään yhden seksikerran viikossa.

”Kolme päivää päiväkirjan aloittamisen jälkeen meillä on ollut enemmän seksuaalista kosketusta, yhteistä seksiä ja sooloseksiä kuin edeltävien kuukausien aikana yhteensä. Se tuntuu jo nyt itkettävän hyvältä”, kertoo 36-vuotias heterosuhteessa elävä biseksuaali Inka.

Saman huomaa 32-vuotias heterosuhteessa elävä biseksuaali Linda.

”Seksi on ollut mielessäni enemmän tai vähemmän siitä saakka, kun tämän haastattelun kysymykset kilahtivat tänään sähköpostiini.”

Havainto 1: Seksistä puhuminen lisää seksiä

Linda puhuu seksistä ystäviensä kanssa paljon ja usein. Asiasta on keskusteltu Lindan 2,5 vuotta kestäneessä parisuhteessaan jonkin verran. Juuri tällä hetkellä Linda elää parisuhteensa viimeisimmän seksikeskustelun jälkilämmössä.

Tuon keskustelun jälkeen seksi on lisääntynyt.

”Arvostan mun poikaystävässä just tuota, että hän haluaa aina kuunnella ja kehittää meidän suhdetta. Me ollaan tosi hyviä kuulemaan toisiamme.”

Lindan mukaan ongelma on, että kun poikaystävä on stressaantunut ja kiireinen, tämä ei halua seksiä.

”Mulla se menee päinvastoin, että kaipaan stressaantuneena toisen läheisyyttä ja rakastetuksi tulemista kosketuksen kautta vaan enemmän.”

Seksistä puhumisen ja naisten orgasmien välillä on yhteys. Mitä helpommaksi puhuminen kumppanille koetaan, sitä todennäköisemmin nainen saa orgasmin. Finsex-tutkimuksen mukaan hyvin kommunikoivissa parisuhteissa kaksi naista kolmesta on yleensä saanut orgasmeja yhdynnöissään.

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Lilli, 34, haluaisi puhua seksistä myös ystäviensä kanssa. Hän on eronnut edellisestä suhteestaan kolme vuotta sitten ja on väistellyt lyhyitäkin suhteita siitä lähtien. Seksistä olisi kuitenkin kiva keskustella, mutta jokin on muuttunut ruuhkavuosia elävien ystävien suhteessa seksipuheeseen.

”En enää hirveästi keskustele ystävieni kanssa seksistä, sillä heillä on niin erilaiset elämäntilanteet pitkissä parisuhteissa lapsineen. Kun nyt kirjoitan tämän tähän, se kuulostaa hullulta. Haluan puhua seksistä. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä hekin haluavat.”

Pitkät parisuhteet tuovat mukanaan halun suojella kumppanin yksityisyyttä ja pariskunnan kahdenvälistä intiimiä kanssakäymistä.

Tarkoittaako se, että seksistä ei enää puhuta ystäville lainkaan? Ja jos parisuhteelliset eivät puhu ja parisuhteettomat puhuvat, syntyy ennen pitkää epätasapainoa.

Onko parempi vain lakaista koko aihe sivuun? Tähän juttuun ei ilmoittautunut yhtään pitkässä, yli seitsemän vuoden parisuhteessa elävää naista.

Havainto 2: Seksille on vaikea löytää aikaa

Finsex-tutkimusten mukaan ainakin työelämän vaativuus ja elämän muut stressitekijät vaikeuttavat seksistä nauttimista. Lindan suhteessa se tarkoittaa, että Lindalla ja poikaystävällä on halujen eritahtisuutta: kun toista haluttaa, toinen ei jaksa.

Samanlaista hankausta tuntee myös 58-vuotias avioliitossa elävä ”umpihetero” Hanne. Hän tekee vuorotyötä, eikä viiden valvotun yön jälkeen jaksa innostua puolison seksuaalisesta aloitteesta.

”Minua ei olisi saanut syttymään edes liekinheittimellä. Puolison on vaikea toisinaan sitä käsittää, koska ei itse yövuoroja tee. Haluan vain nukkua, ja läheisyys ja kainalo täyttävät hellyyden tarpeen osaltani. Joskus on helvetin vaikea sovittaa tarpeita yhteen.”

Tarpeiden yhteen sovittaminen ottaa Hannen parisuhteessa arkisia muotoja, jotka kantavat myös nimeä pikapanot.

”Ei kikkailua. Nopeat suihkut ja puoliso lähti töihin. Mietin, mikä ero on näissä aamuissa, kun molemmat heti haluavat, verrattuna siihen, että toinen saa toisenkin syttymään? En tiedä. Mietin myös kumpia on enemmän? Niitä kertoja ehdottomasti, joissa toinen meistä tekee aloitteen. Melkein aina se on puoliso, itse olen vähän laiska siihen”, Hanne pohtii.

Parisuhteessa esileikki alkaa siitä hetkestä kun edellinen pano päättyy, sanotaan joskus. Esileikkiä mutkistaa kuitenkin jokapäiväinen elämämme: lapset, työelämä ja muut ihmissuhteet.

Elämä ei ole pelkkää seksin puolella pistäytyvää esileikkiä, vaikka esimerkiksi Linda sanoo, että hän haluaa seksiä ”melkein koko ajan”. Linda ei ole koskaan valittanut suhteessaan päänsärkyä, vaan hän on ollut kaikissa suhteissaan se enemmän seksiä haluava.

Esteitä seksin vapaan harrastamisen tiellä ovat oman ja puolison työkuormituksen lisäksi Lindan 8-vuotias poika, joka asuu Lindan kanssa vuoroviikoin. Lapsen nukkumaanmenoajasta riippuu monesti se, avautuuko aikaikkuna pariskunnan väliselle seksille vai ei.

”En ole nähnyt poikaystävää moneen päivään. Tänään illalla näemme. Lähetän kesken päivän viestin, jossa on munakoiso ja persikka. Se on vihje, että tänään haluan anaaliseksiä. Poikaystävä vastaa että mullakin tekee mieli. Nyt vaan toivomaan, että lapsi nukkuu ajoissa.”

Poikaystävä on ensimmäinen ihminen, jonka kanssa Linda nauttii anaaliseksistä. Se jos mikä on Lindan ja poikaystävän suhteessa rakastelua.

”Poikaystävä on aina aluksi tosi hellä ja varovainen. Tai siis koko ajan, mutta erityisesti aluksi, kun tuntuu vielä kipua. Mun mielestä on maailman eroottisinta, kun olen vatsallaan ja mies mun päällä ja samalla pitää mua käsistä ja suutelee niskaa ja kaulaa. En malta odottaa iltaa.”

Seuraavan päivän raportti kertoo, että lapsi saatiin ajoissa nukkumaan ja aikaikkuna avautui.

Myös Hannen avioliitossa harrastetaan fantastisen hyvää anaaliseksiä.

”Aamuyöstä rakastelimme pidemmän kaavan mukaan. Kaikki alkaa lähes aina suuseksillä, ja jatkuu vaihdellen käsiä käyttäen. Näissä asioissa puoliso oli alkuaikoina pidättyväisempi, mutta nykyisin vain katto on rajana. Harrastimme myös anaaliseksiä joka räjäyttää tajunnan.”

Havainto 3: Sooloseksi on muutakin kuin hätäistä runkkaamista

Fantastista seksiä harrastetaan ilman partneriakin.

42-vuotias sinkku Moona kertoo harrastavansa itsetyydytystä paljon ja usein. Moona on lomalla kaukana kotoa ilman seuraa ja tulee viettäneeksi paljon aikaa hotellihuoneessaan.

”Hotelliin palattuani käyn suihkussa ja päätän ottaa päikkärit ennen illallista. Kaikki tämä valo, lämpö ja kiireettömyys on niin nautinnollista. En tajunnutkaan, kuinka väsynyt olin, saatan nukkua päivässä kolmetkin päikkärit. Toisaalta yhden päivän aikana tulee myös masturboitua saman verran – heräilen yölläkin kesken kiihottavan unen tyydyttämään itseni.”

”Nytkin herään päikkäreiltä ihan kiimaisena, sillä olen taas nähnyt unta eksästäni. Masturboin, ja teen sen uudestaan hetkeä myöhemmin. Ravintolaan saapuessani suorastaan tunnen, kuinka levänneeltä ja tyydytetyltä näytän.”

Myös 34-vuotias Lilli masturboi usein, ja tyyli vaihtelee. On pikapanoja:

”Pikapano-tyyli tuo hetken helpotuksen, mutta jota et enää kahden tunnin päästä muistakaan. Just hyvä tähän päivään.”

Ja sitten hetkiä, joihin ei suoranaisesti kuulu itsetyydytys, mutta jotka ovat luonteeltaan seksuaalisia, tai vähintäänkin aistillisia.

”Eilen illalla fiilistelin seksuaalisuutta ylipäätään. Laitoin nätit vaatteet, meikkasin, tanssin, kuuntelin kuulokkeista musiikkia. Minusta pitäisi olla erikseen määriteltynä musiikkigenre ’niin surullista, että kiihottaa’. Tiedättekö, musiikkia, jossa erotaan ja muistellaan vanhoja romansseja ja suudelmia. Pysyin tässä mielentilassa monta tuntia. Ihanaa!”

Itsetyydytystä harrastetaan myös osana parisuhteen seksiä.

36-vuotiasta parisuhteessa elävää Inkaa harmittaa seksin yhdyntäkeskeisyys, ja päiväkirjan pitäminen rohkaisee häntä ”jatkamaan loppuun” ilman kumppanin mukanaoloa.

”Joissain asioissa perinteet ja kliseet ovat niin läsnä että se raivostuttaa: esimerkiksi seksi loppuu herkästi miehen orgasmiin. Mutta jos minä tulen ennen, niin sitten kyllä tosi herkästi jatketaan. Se raivostuttaa, suututtaa ja turhauttaa.”

Kun olen ensin sanoittanut asiaa päiväkirjalle, saan sanottua vähemmän latautuneesti, että ”no, minä voisin jatkaa sitten yksin”, ja käydä lelulaatikolla. Ostin nimittäin itselleni 35-vuotislahjaksi aivan järjettömän hyvän Vushin vibrasetin. Minä, joka en koskaan ole tohtinut ostaa itselleni vibraattoria sen jälkeen kun parikymppisenä eräs poikaystävä nöyryytti minua aiheen tiimoilta.”

Havainto 4: Väkivalta jättää seksuaalisuuteen pitkät jäljet

Mutta entäpä se seksin kimurantimpi, emotionaalinen puoli? Lilli sanoo, että itsetyydytys on tällä hetkellä ainoa turvallinen tapa harrastaa seksiä, koska luottamus koko vastakkaista sukupuolta kohtaan on saanut edellisen suhteen myötä kovan kolauksen. Hän myöntää, että vanhemmiten on alkanut pitänyt miehistä vähemmän ja vähemmän, vaikka tuntee seksuaalista halua enimmäkseen miehiä kohtaan.

”Vuosi sitten olin ehkä paremmassa tilanteessa seksin suhteen. Olen sittemmin varmasti kehittynyt sooloseksin ja ylipäätään arjen nautintojen kanssa, mutta en ollutkaan tajunnut ottaneeni näin isoa takapakkia tunneasioissa.”

Lillin ex-kumppani oli alkoholisti, ja suhteesta irtautuminen kesti pitkään.

”Suhteessa ei lyöty tai ääneen haukuttu, mutta siinä oli hienovaraisempaa väkivaltaa: valehtelua, manipuloimista, taloudellista hyväksikäyttöä ja oman tilan viemistä. Asuimme tässä minun omistamassani talossa, enkä saanut häntä lähtemään. Nyt tietenkin soittaisin poliisit, jos joku hullu raivoaisi ja ryyppäisi talossani yötä päivää, mutta siinä vaiheessa olin se kuuluisa sammakko kiehuvassa kattilassa.”

Seksiä ei suhteessa viimeiseen puoleen vuoteen ollut, sillä Lilli halusi miehestä vain eroon.

Silti Lilli tuntee, että ei ole vieläkään päässyt yli suhteesta, tai ainakaan saavuttanut riittävää turvallisuuden tunnetta uuden suhteen aloittamiseksi. Hän kävi terapiassa suhteen päättymisen jälkeen, mutta silloin seksin harrastaminen kenenkään miehen kanssa ”ei tullut kysymykseenkään”, joten terapiassa käsiteltiin muita asioita. Asian käsittely on siis vielä kesken.

36-vuotias Inka on kohdannut elämänsä aikana seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, ensimmäisen kerran jo teini-ikäisenä. 22-vuotiaana Inkan tanssikaveri raiskasi hänet.

”Hän pyysi minut luoksensa, koska 'olet niin mukavaa seuraa ja jotenkin erityinen'. Asiasta tuli myös poliisijuttu, sillä kävi ilmi, että hän oli tehnyt saman neljälle muulle naiselle. Myös poliisitutkinta oli nöyryyttävä ja pelottava kokemus. Koko tuo vyyhti palautti teini-iän vaikeat kokemukset mieleen.”

”Tiedän ja tunnen myös, että puhe seksuaalisuudesta lapsuudenkodissani ei ole ollut ikätasoista, ja isäni on verbaalisesti rikkonut rajoja sekä minun että sisarusteni kohdalla. Hän ei ole käyttänyt meitä hyväksi, mutta puhunut asioista, joista vanhemman ei kuuluisi puhua lapsilleen.”

Vaikeista kokemuksista huolimatta Lilli ja Inka sanovat, että seksuaalisuus on edelleen iso osa heidän identiteettiään.

”Seksiin liittyy pelkoja ja häpeää, huolimatta siitä että koen seksuaalisuuden voimakkaana itsessäni. Se vain ei ollut löytänyt turvallisia ja hyviä paikkoja tullakseen ilmi”, Inka kirjoittaa.

Lilli toivoo seksiltä ennen kaikkea kohdatuksi tulemista. Muun hän voi hoitaa myös omin voimin.

”Kuulin teoriasta, jonka mukaan suurin osa heteromiehistä ei pidä naisista: ei tykkää keskustella tai viettää aikaa naisten kanssa, ei halua puhua tai tehdä naisille tyypillisiä asioita, ei pidä naisia mielenkiintoisina ihmisinä. Täydellisen mullistava ajatus.”

”Edelleenkään en ajattele, että tämä koskisi kaikkia miehiä. Tämä oivallus vesitti entisestään haluani kohdata miehiä intiimisti, päästää toista lähelle ja näyttää seksuaalista puolta itsessäni.”

”Haluan sänkyyn miehen kanssa, joka pitää minusta ihmisenä. Jonka mielestä olen upea, säkenöivä, älykäs, hauska. En tarkoita, että minuun tulisi ihastua tai rakastua, mutta olla siinä hetkessä utelias minusta.”

Päiväkirjaa pitäneiden naiset nimet on muutettu.

Kommentoi +