Second hand -kosmetiikka tulee! Ostaisitko sinä käytettyjä meikkejä?
Kauneus
Second hand -kosmetiikka tulee! Ostaisitko sinä käytettyjä meikkejä?
Yhä useampi hankkii jo vaatteita kirpputoreilta, mutta maailmalla käytettynä ostetaan myös meikkejä ja ihonhoitotuotteita. Onko se turvallinen ekoteko vai uhkarohkea terveysriski?
Teksti

Kuvat

6.3.2020
 |
Kauneus ja Terveys

Ostaisitko vähän käytetyn kasvorasvan tai huulipunan? Moni maailmalla ostaa. Edelläkävijöitä ovat Iso-Britannia, Japani ja Yhdysvallat, joissa toimii useita käytetyn kosmetiikan verkkokauppoja. Erityisen hyvin menevät kaupaksi luksus­sarjat.

Turhan kulutuksen torppaamisen kannalta ajatus on hieno. Itselle väärä meikki­voidesävy on jollekin täysosuma, ja hutiostostuoksu pääsee käyttöön toisen iholla. Hajuvesiä ja tiiviitä pumppu- ja ponnekaasupulloja lukuun ottamatta herää silti kysymys: miten on hygienian laita?

Käytetystä ­huulipunasta tai silmänrajauskynästä voi saada vaikka herpeksen tai silmätulehduksen. Siksi ihotautilääkärit eivät innostu ilmiöstä. Perusohje on, että kaiken iholle tulevan kanssa on syytä olla varovainen.

Second hand -kosmetiikan verkkokauppa Glambot puhdistaa tuotteet ja myy eteenpäin. Suomeenkin toimittava yritys vakuuttaa, että sen puhdistusmenetelmät ovat aukottomat ja sen myymä kosmetiikka on täysin turvallista. Tuotteesta riippuen ne desinfioidaan lämmön, valon ja alkoholin avulla. Esimerkiksi luomivärejä ja huulipunia ”kuoritaan” kerroksittain. Osa Glambotin tuotteista on 50–80 prosenttia edullisempia kuin vastaavat uudet.

Jos ostat meikkejä kirpputorilta, harkitse jokaista hankintaa tapauskohtaisesti. Käytetyn kosmetiikan hygieniasta ja iästä on mahdoton saada takeita. Haistele! Outo haju on huono merkki. Jos hankit huulipunan, leikkaa sen päältä reilu pala pois puhtaalla veitsellä.

Lähteet: Business of Fashion ja Glamour UK

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 2/2020.

Kommentoi +