Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Lempireseptini

Sara Parikka hioi banaanileivän reseptistä täydellisen – herkku on niin hyvää, että se syödään aina kerralla

Keittiössä Sara Parikka unohtaa suorituspaineet ja rentoutuu. Lempireseptiinsä hän sai inspiraation ruskettuneista banaaneista.

”Perheessäni syödään paljon hedelmiä ja vihanneksia. Kun minun ja puolisoni Mikko Parikan kolme tytärtä olivat ihan pieniä, aloin miettiä, mitä kaikkea ruskettuneista, parhaat päivänsä nähneistä banaaneista voisi tehdä.

Hyödynsin niitä lettu- ja pannaritaikinoissa, kunnes löysin netistä banaanileipäreseptin, jonka hioin täydelliseksi. Ohjeesta tuli arjen vakkari, joka ei voi mennä pieleen.

Banaanileipä on leivän ja leivonnaisen herkullinen sekoitus. Rouskuvan rapeat pähkinät sekoittuvat ihanasti pehmoiseen sisukseen. Banaani tuo juuri sopivasti makeutta.

Kun tytöt kavereineen tulevat meille koulupäivän jälkeen, saatan ilahduttaa heitä banaanileivällä. Moni lapsi on maistanut sitä ensimmäisen kerran meillä ja ihastunut ikihyviksi.

Aikuisille leivonnainen maistuu kahvin kanssa niin arkena kuin sunnuntainakin. Banaanileipä ei ole liian makea, joten sitä voi ottaa usean palan. Ja toden totta, leipä menee meillä aina kerralla.

”Toisinaan kaivan kristallit esiin arkenakin. Jos ne menevät rikki, mitä sitten?”

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä isompi rooli ruualla on elämässäni. En ole yhtään sellainen ruoka on vain polttoainetta -tyyppinen ihminen.

Teen 80 prosenttia perheeni aterioista, koska nautin kokkaamisesta. Ruuanlaitto on minulle myös tapa osoittaa välittämistä. Lapset auttavat joskus, ja Mikko siivoaa mielellään keittiön.

Olen kehdannut jakaa reseptejäni somessa ja tehdä keittokirjan, vaikka en ole ruuanlaiton ammattilainen. Itsevarmuus on peräisin varmasti siitä, että äiti ei ikinä sättinyt tekemisiäni. Sain kokeilla reseptejä ja mokailla. Pyrin siihen myös omien lasteni kanssa.

Pienenä leivoin mokkapaloja heti kun opin käyttämään uunia. Leikin, että minulla oli oma kokkiohjelma. Kun tuli vieraita, äiti teki ruokaa ja minä olin apukokkina. Saatoimme tehdä alkupalaksi kesäkurpitsa-aurajuustokeiton, pääruuaksi lohilastuja ja jälkkäriksi kakun.

Nykyisin kokkaan mutkatonta peruskotiruokaa kuten makaronilaatikkoa ja lohikeittoa. Tällä hetkellä meillä maistuvat sitrushedelmät, juuressosekeitot ja puolukoista tehdyt rahkapullat tai piirakka. Suosin kotimaisia aineksia ja puhtaita makuja, mutta toki meilläkin syödään välillä valmisruokia.

Arjen herkkuni on maidon, kauragranolan ja marjojen yhdistelmä. En myöskään voi vastustaa paahdettuja ohuita ruisleipäpaloja. Niiden päälle laitan voita, juustoa ja kurkkua.

Kun alan laittaa ruokaa, siistimme läksykirjat ja muut ylimääräiset tavarat pois ruokapöydältä. Televisio laitetaan kiinni eikä kännyköitä vilkuilla. Arki koostuu miljoonasta eri palasta. Siksi on ihanaa rauhoittua yhteisen ruokahetken ääreen.

Tykkään kattaa kauniisti. Toisinaan kaivan kristallit esiin arkenakin. Jos ne menevät rikki, mitä sitten?

”Olen kunnianhimoinen ja vaadin itseltäni aika paljon monissa asioissa, mutta ruuanlaiton osaan ottaa rennosti. Se on ihanaa!”

Kun järjestän illanistujaiset, haluan keskittyä monimutkaisen ruuanlaiton sijaan yhdessäoloon. Tortillat ja tacot toimivat aina, sillä jokainen voi kasata annoksen makunsa ja ruokarajoitteidensa mukaan.

Myös nachot ja hyvät dipit maistuvat kaikille. Tärkeintä on, että tarjottavat eivät lopu ennen aikojaan. En halua, että kenenkään tarvitsee miettiä, kehtaako santsata. Tämä tulee varmaan siitä, että kasvoin isossa perheessä ja opin äidiltäni, että kaikkien pitää saada vatsat täyteen.

Olen kunnianhimoinen ja vaadin itseltäni aika paljon monissa asioissa, mutta ruuanlaiton osaan ottaa rennosti. Se on ihanaa!

Kokkaaminen on vastapainoa normipersoonallisuudelleni. Ruuanlaitossa menen sieltä, mistä aita on matalin. Nautin keittiössä puuhastelusta miettimättä, olenko hyvä.”

Amerikkalaistyylinen makeahko banaanileipä, banana bread, maistuu aamiaisella ja brunssilla ihan sellaisenaan.
Amerikkalaistyylinen makeahko banaanileipä, banana bread, maistuu aamiaisella ja brunssilla ihan sellaisenaan.

Banaanileipä 10–12 annosta

3–4 kypsää tummunutta banaania

125 g pekaanipähkinöitä

4 dl vehnäjauhoja

11/2 dl fariinisokeria

2 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

ripaus suolaa

2 kananmunaa

150 g voita sulatettuna

1 dl maitoa

Vuokaan:

voita ja korppujauhoja

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka (noin 10 x 25 x 7 cm, vetoisuus 1 1/2 l) tai vuoraa vuoka kostutetulla leivinpaperilla.

3. Säästä yksi banaani koristeluun ja muusaa muut banaanit haarukalla.

4. Jätä muutama pähkinä koristeluun ja rouhi loput pähkinät karkeasti.

5. Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa.

6. Kääntele banaanisose, munat, voisula ja maito jauhoseokseen.

7. Kaada taikina vuokaan ja koristele pinta pituussuunnassa halkaistulla banaanilla ja muutamalla pähkinällä.

8. Paista leipää uunin alaosassa noin tunti. Peitä vuoka leivinpaperilla, mikäli leivän pinta uhkaa ruskistua liikaa.

9. Testaa kypsyys puisella cocktailtikulla. Leipä on valmis, kun tikkuun ei jää taikinaa.

Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 11/2024.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt