Skandinaavisen tyylin ei tarvitse tarkoittaa tylsyyttä! Stailaaja Sandra Holmäng kertoo, miten omannäköinen tyyli löytyy
Oma tyyli
Skandinaavisen tyylin ei tarvitse tarkoittaa tylsyyttä! Stailaaja Sandra Holmäng kertoo, miten omannäköinen tyyli löytyy
Sandra Holmäng, 30, on Vaasassa asuva sosiaalisen median sisällöntuottaja ja stailaaja. Hän auttaa työkseen ihmisiä löytämään oman tyylinsä. Nyt hän kertoo, miten hän löysi oman tyylinsä.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 8.9.2023
Trendi

Miten kuvailisit tyyliäsi?

”Skandinaaviseksi, luovaksi ja trendikkääksi. Skandityyli ajatellaan helposti pelkistetyksi, maskuliiniseksi ja graafiseksi, sillä siinä käytetään paljon esimerkiksi puvunhousuja sekä -takkeja. Tyylini on silti naisellinen: inspiroidun myös pariisilaisnaisten vaatteista. Herkät ja romanttiset puserot, punaiset huulet, istuvat housut ja kauniit mekot ovat tapani lisätä naisellisuutta pukeutumiseeni.

Skandinaavisen tyylin ei tarvitse tarkoittaa tylsyyttä. Yhdistän asuihini myös ajankohtaisia trendejä. Hiuspannat, ballerinat ja neulotut mekot ovat nyt suosikkejani.”

Miltä vaatekaapissasi näyttää?

”Kaapissani on paljon klassikkovaatteita ylisuuressa koossa. Rakastan liehuvia housuja, lyhyitä toppeja ja bleisereitä.

Asukriisi ei ole mahdollinen, kun vaatekaapissa on riittävästi perusvaatteita. Vähemmän on enemmän. Hyvät farkut, mustat housut, t-paidat ja valkoiset kauluspaidat auttavat luomaan hyviä asukokonaisuuksia.

Koska rakastan pukeutua kerroksittain, minulla on myös paljon kaulakoruja, huiveja ja vöitä.”

Anna tyylivinkki!

”Yksi suosikkineuvoni on laittaa vyö bleiserin päälle. Asuun saa myös helposti ylellisyyden tuntua pukeutumalla yksivärisesti, kuten kokonaan valkoiseen, beigeen tai mustaan. Erilaisilla materiaaleilla leikkiminen on taas hyvä keino lisätä kerroksellisuutta: yhdistä nahkavaate ja neule.

Kannustan sekoittamaan juhlavaatteita arkivaatteisiin ja käyttämään silkkihameen kanssa lenkkareita.”

”Rakastan pukeutua kesällä kokovalkoiseen. Tässä asussa on mielestäni pariisilaista henkeä, sillä tunnen oloni laittautuneeksi mutta rennoksi.” Toppi Nakd. Hame The Frankie Shop.

Miten tyylisi on kehittynyt?

”Jo viisivuotiaana tiesin, minkälaisista vaatteista tykkään, ja isoäitini ompeli niitä minulle. Tyylini on siis ehtinyt kehittyä vuosien ajan.

Nykyisen tyylini löysin stailaamalla muita. Olen omistanut tyyli- ja konsultointiyritykseni nyt seitsemän vuotta, ja pidän paljon tyyliaiheisia luentoja. Olen stailannut noin 500 ihmistä – siinä oppii tunnistamaan mieltymyksensä.

Inspiroidun eniten Instagramista ja Tiktokista, koska siellä voi seurata erilaisten ihmisten tyylejä. Ihailen esimerkiksi monen ruotsalaisen sosiaalisen median vaikuttajan tyyliä. Mietin aina, miten voisin soveltaa heidän pukeutumistaan tyyliini. Seuraan esimerkiksi heitä: @biancaingrosso, @lojsanwallin ja @laurajadestone.”

Mitä vinkkejä antaisit hänelle, joka etsii tyyliään?

”Etsi sosiaalisesta mediasta ihmisiä, joiden tyyliä ihailet. Kirjoita ylös sanoja, jotka kuvailevat tyyliäsi. Tallenna muistiin asuja, joista pidät. Näin sinulla on aina jotain, johon palata, jos et löydä mitään päällepantavaa.

Käy sitten läpi vaatekaappisi vaatekappale kerrallaan. Ovatko ne todella sellaisia, joista pidät? Jos herättäisin sinut keskellä yötä ja kysyisin, pukisitko tämän juuri nyt, vastauksesi on oltava kyllä.

Varaa vaatteiden läpikäymiseen yksi päivä. Vitsailen usein: Jos olet naimisissa tai sinulla on lapsia, pyydä perhettäsi poistumaan, jotta saat tehdä tämän rauhassa.

Pidä puhelimessasi ostoslistaa. Näin voit tarkistaa, että hankit vaatteita tarpeeseen, etkä osta turhaa.”

”Minulle on tärkeää pukeutua vaatteisiin, joita rakastan. Muuten tuntuu, että katoan, enkä tunne oloani itsevarmaksi.”

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä pukeutumisessa?

”Minulle on tärkeää pukeutua vaatteisiin, joita rakastan. Muuten tuntuu, että katoan, enkä tunne oloani itsevarmaksi. Silloin en halua kohdata ihmisiä, enkä ole oma itseni. Ei ole kyse niinkään siitä, että haluaisin erottua joukosta pukeutumisellani, vaan että minulla olisi hyvä olo vaatteissani.

Olen intohimoinen pukeutuja. Jos saan idean, minun pitää päästä heti toteuttamaan se. Valitsen usein vaatteet valmiiksi seuraavalle päivälle.

Mukavuus on myös tärkeää. Monet ajattelevat, että jos jokin näyttää hyvältä, se ei voi olla hyvä päällä. Tärkeintä on kuitenkin hyvä istuvuus. En käyttäisi vaatteita, jotka eivät ole mukavia.

Suosikkejani ovat bleiserit. Ne sopivat jokaiseen vuodenaikaan. Suurin osa omistamistani bleisereistä on kierrätettyjä, sillä niitä on todella helppo löytää käytettynä.”

Onko vaatteiden vastuullisuus sinulle tärkeää?

”Mietin vastuullisuutta paljon ja haluan kehittyä siinä. En ole lopettanut pikamuodin ostamista, mutta en koskaan osta vaatteita vain yhtä tilaisuutta varten.

Pyrin kierrättämään vaatteitani ja ostan mahdollisimman paljon käytettynä. Koska pidän trendeistä, minun pitää olla erityisen tarkka siitä, etten tee ostopäätöksiä impulsiivisesti. En halua hyppiä trendien mukana, vaan hankkia vain sellaista, joka sopii jo olemassa oleviin vaatteisiini. Tärkeää on pohtia sitä, käyttäisinkö vaatetta vaikkei se olisi enää niin trendikäs.

Olen ylpeä siitä, että vaatekaappini on harkittu kokonaisuus ja sisältää vain sellaisia vaatteita, joita käytän. Kun täytin 30 muutama kuukausi sitten, puin päälleni saman korsetin, jota käytin 18-vuotiaana. Se on siis 12 vuotta vanha, mutta edelleen sellainen, jota haluan käyttää.

Laitan välillä vanhoja vaatteitani syrjään, jos ne eivät ole enää muodissa tai eivät tunnu sopivilta. Voin ottaa ne taas esiin, kun muoti toistaa itseään.”

Juttu on julkaistu Trendissä 07/23.

Kommentoi +