Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Haastattelu

Näyttelijä Sami Uotilan kalakeiton juju on liemessä – täyteläinen maku syntyy ilman pisaraakaan kermaa

Näyttelijä Sami Uotila on nautiskelija, joka ei herkuissa säästele. Joskus on mennyt niin överiksi, että Antti Litjakin jäi hiljaiseksi.

”Kalakeitto tuoksuu hurmaavalta ja lämmittää kuulaina talvikuukausina. Basilika, korianteri ja timjami tekevät kauniin tummanvihreän pinnan. Kirkas liemi tulee näkyviin lusikoitaessa. Keitto on suorastaan elegantti.

Sain reseptin Teatterikorkeakoulun aikaiselta kämppäkaveriltani Santtu von Bruunilta, joka oli saanut sen sukulaiseltaan Geo Steniukselta. Tämä on poliittinen toimittaja ja huikea kulinaristi.

Keiton juju on se, että kasvikset kuullotetaan ennen keittämistä. Kun voi, valkosipuli, mustapippuri ja kalaliemi yhdistyvät yrtteihin, mausta tulee rikas ja täyteläinen.

Ruuan kaveriksi paahdan jälkiuunileipää, josta leikkaan rapeita ruisleipätikkuja. Niiden päälle laitan luvattoman paljon voita. Viikonloppuisin teen keiton lohesta, jolloin tarjoan sen kanssa punaviiniä. Arkisin käytän pakasteseitä tai muuta ruodotonta keittokalaa.

”Piirakka painaa kuin tiiliskivi. Kun jo pelkkä taikina on paksu, rapea ja rasvainen, tiedän heti, että nyt ollaan oikeiden asioiden äärellä.”

Suhteeni ruokaan on hyvin kaksijakoinen. Mietin ruuan terveellisyyttä ja leikittelen ajatuksella, mitä hyviä rakennuspalikoita kehoni saa vaikkapa kalasta. Toisinaan keskityn vain makuun, mässäykseen ja nautintoon. Se on joko tai.

Rakastan voimakkaita, kunnon makuja. Paistan voilla rapeaksi. Nautiskelen, kun pekoni rutisee ihanasti hampaissa. Tykkään donitseista, munkeista ja rasvaisista lihapiirakoista.

Suomen paras lihapiirakka löytyy ehkä Helsingistä Kasarmitorin laidalta Eromangan leipomosta. Piirakka painaa kuin tiiliskivi. Kun jo pelkkä taikina on paksu, rapea ja rasvainen, tiedän heti, että nyt ollaan oikeiden asioiden äärellä.

Kun en sikaile herkkujen kanssa, teen vaikkapa uunilohta tai kanan sisäfilettä tomaatti-kermakastikkeella. Laitan kastikkeeseen kaffirlimetinlehtiä, jolloin siihen tulee voimakas, thaityylinen, superfreesi sitruunainen maku.

Kiireisenä töissä käyvänä koululaisten vanhempana käytän toisinaan myös eineksiä. Kaupan lohikeitosta saa herkullisen, kun lisään siihen yli jäänyttä uunilohta. Valmismakaronilaatikko jalostuu, kun pilkon sekaan lihapullia. Kun haluamme herkutella, tilaan kotiin hampurilaisia, pitsaa, nuudeliruokia tai nepalilaista tai libanonilaista ruokaa.

”Voin vannoa, että sinä ihanana aurinkoisena talviaamuna Antti ei meinannut saada minulta puheenvuoroa. Kahvi potkaisi aika vahvasti.”

Näyttelijänä pidän itsestäni huolta terveellisillä elämäntavoilla. Hyvin nukutun yön jälkeen olen kuvauksissa hyvällä tuulella ja muistan repliikit paremmin.

Toki käytän rasvaa mutta myös liikun paljon. Toukokuun alusta lokakuun loppuun pyöräilen Salkkareiden kuvauksiin. En ole mikään raivopäinen Tour de France -tyylinen pyöräilijä, mutta 35 minuutin reippailu raikkaassa ulkoilmassa käynnistää koneen kuvauksiin.

Kuvausten lounastunnilla nautiskelen mieluiten lounasbuffettien salaattipöydistä. Rakennan lautaselle ison salaattipyramidin, jonka päälle laitan lihaa tai kalaa. Näin saan lisättyä kasvisten määrää ilman hiilareita. Saatan mennä puolen tunnin päästä lounaasta kameran eteen, enkä halua uida silloin syvissä vesissä hiilareiden takia.

Kuvauspäivänä juon helposti yli viisi kuppia kahvia. Olen tykästynyt pikakahviin. Se on nopeaa, siistiä ja täyttää tehtävänsä. 2000-luvun alkupuolella fiilistelin erikoiskahveja. Kerran erehdyin kysymään kahvimyymälässä kofeiinipitoisempaa kahvia, sillä halusin aamuisin kunnon herätyksen. He neuvoivat minua ostamaan habanero-kahvipapuja.

Aamulla join oikein ison mukillisen uusista pavuista tehtyä kahvia. Lähdin kävelemään Etu-Töölöstä Töölönlahden kautta kohti silloista työpaikkaani Helsingin Kaupunginteatteria. Hanki kimmelsi kauniisti auringossa.

Törmäsin matkalla sittemmin edesmenneeseen näyttelijään Antti Litjaan, joka tunnetusti puhui nonstop. Voin vannoa, että sinä ihanana aurinkoisena talviaamuna Antti ei meinannut saada minulta puheenvuoroa. Kahvi potkaisi aika vahvasti.”

Lautasellinen kuumaa, yrteillä maustettua kalakeittoa lämmittää sydäntalvella.
Lautasellinen kuumaa, yrteillä maustettua kalakeittoa lämmittää sydäntalvella.

Elegantti lohikeitto 4–6 annosta

• 1 kg perunoita (kiinteä lajike)

• 1 (200 g) palsternakka

• 2 sipulia

• 3 valkosipulinkynttä

• 2–3 rkl voita

• 1 tl basilikaa

• 1/2 tl timjamia

• 1/2 tl suolaa

• 1/2 tl mustapippuria

• 11/2 l kalalientä tai vettä

• 11/2 rkl (sieni)soijakastiketta

• 600 g lohifileetä tai pakasteseitä

Lisäksi:

1/2 ruukkua tuoretta korianteria

jälkiuunileipää

voita

1. Kuori perunat ja palsternakka. Leikkaa perunat arpakuution kokoisiksi ja palsternakka vielä pienemmiksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipulit.

2. Sulata voi kattilassa ja kuullota perunoita ja palsternakkaa kovalla lämmöllä sekoittaen. Lisää sipulit, basilika, timjami, suola ja pippuri. Kääntele seosta hetki.

3. Lisää neste ja halutessasi soijakastike. Jos käytät vettä, mausta reilummin. Keitä kasvikset lähes kypsiksi, 10–15 minuuttia.

4. Paloittele ruodoton ja nahaton kala noin 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Lisää liemeen. Kypsennä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia.

5. Silppua keittoon korianteria. Tarkista maku. Tarjoa lisukkeena paahdettuja, voilla siveltyjä jälkiuunileipäsuikaleita.

Haastattelu on julkaistu Eeva-lehdessä 1/2025.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt