Saimi Hoyer käy tiputuksessa joka kuukausi harvinaisen, periytyvän sairautensa takia: ”Sairaus on riippakiveni, mutta meillä jokaisella on omat taakkamme ja murheemme”
Ihana juuri näin
Saimi Hoyer käy tiputuksessa joka kuukausi harvinaisen, periytyvän sairautensa takia: ”Sairaus on riippakiveni, mutta meillä jokaisella on omat taakkamme ja murheemme”
Saimi Hoyer ei anna pelon, muiden ihmisten mielipiteiden tai sairauden määritellä itseään.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.6.2023
Kauneus ja Terveys

Yrittäjä, kansainvälisen mallinuran tehnyt Saimi Hoyer kertoo minäkuvastaan, itsetunnostaan ja suhteestaan ulkonäköönsä Ihana juuri näin -juttusarjassa. Sarjassa haastatellaan ihmisiä, jotka tekevät somesta aidompaa.

"Yksi elämänohjeistani tulee isältäni. Se kuuluu näin: Hämmenny pienistä ihmeistä ja pysähdy niiden äärelle. Yritän muistaa sen joka päivä. Niin pääsee pitkälle.

Pidän huolta itsestäni viettämällä paljon aikaa metsässä. Saan voimaa luonnosta ja rakkaudestani siihen. Metsässä olen kasvien, eläinten ja sienten mailla. Siellä olen omimmillani.

Sairastan hypogammaglobulinemiaa eli IgG-vasta-­ainepuutosta. Se on harvinainen, periytyvä sairaus, jonka olen saanut äitini suvusta.

Sairaus ei aiheuta minulle oireita itsessään vaan pahentaa infektioitani. Norovirus voi viedä minut sairaalaan, ja jos saan influenssan, sairastan viisi viikkoa viiden päivän sijaan. Käyn sairauden tähden sairaalassa tiputuksessa kuukauden välein. Silloin minulle tiputetaan neljän tunnin ajan suoraan suoneen gammaglobuliinia.

Sairauteni vuoksi yritän syödä monipuolisesti ja terveellisesti pieniä annoksia kerrallaan mutta usein. En juo kauheasti alkoholia enkä limppareita, mutta teetä juon hammaslääkärini mukaan liikaa.

Ystäväni kysyi, vaikuttaako sairauteni naiseuteeni ja koenko, että olen jotenkin vajavainen. En koe sairauttani näin. Elän täysipainoista elämää. Sairaus on riippakiveni, mutta meillä jokaisella on omat taakkamme ja murheemme. Minulla on tämä.

"Järkytyin, kun minulle sanottiin hotelliyrittäjänä aloittaessani, että älä puhu mallinurastasi. En tietenkään piilottele menneisyyttäni, josta olen ylpeä."

Olen aina ajatellut, että elämässä ei saa pelätä liikaa. Pelko estää kokeilemasta uutta ja tekemästä ­hienoja asioita.

Esimerkiksi mallinurani on ollut minulle ilo ja siunaus, jota arvostan kovasti. Siksi järkytyin, kun minulle sanottiin hotelliyrittäjänä aloittaessani, että älä puhu mallinurastasi. Ajatus oli, että se veisi minulta uskottavuutta. En tietenkään piilottele menneisyyttäni, josta olen ylpeä.

Ajattelen, että pitää uskaltaa heittäytyä uuteen, enkä pelkää hankalia töitä tai ihmissuhteita. Jos mokaan, en kuole siihen. En halua koskaan käpertyä itseeni ja jäädä paikalleni.

Minua on auttanut eteenpäin hyvä itsetuntoni. Kiitän siitä vanhempiani. Olen näyttelijäperheen lapsi ja sain jo lapsena vanhemmiltani mallin, kuinka kritiikkiin kannattaa suhtautua. Vaikka näytelmän ensi-iltaa olisi kritisoitu rajusti, seuraavana päivänä piti silti nousta lavalle, eikä haukkujen saanut antaa musertaa.

Mallintyössä olen joutunut kestämään arvostelua. Kerran esimerkiksi Italiassa asiakkaat arvostelivat nenääni italiaksi, eivätkä huomanneet, että ymmärsin kaiken.

"Äitini näytti minulle myös, että itsestään kannattaa pitää huolta."

Äitini näytti minulle myös, että itsestään kannattaa pitää huolta. Hän oli aina huoliteltu, eikä hänen arvoaan näyttelijänä vähentänyt lainkaan se, että hän näytti kivalta mennessään kahville. Haluan itsekin näyttää hyvältä riippumatta siitä, missä olen. Vaikka elän metsikössä, pukeudun ja laittaudun samoin kuin Helsingissä asuessani.

Minulla on parempi mieli, kun näytän kivalta. Se on minulle tapa kunnioittaa itseäni ja muita.”

Saimi Hoyer, 48

Ammatti: ­yrittäjä, puhuja ja kansainvälisen uran tehnyt malli, joka johtaa Hotelli Punkaharjua.

Koti: Punkaharjulla.

Perhe: Saimi asuu poikansa ja koiransa kanssa Punka­harjulla. Hänen toinen poikansa käy lukiota Helsingissä ja asuu siellä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 6/2023.

Kommentoi +