Saatko herkästi mustelmia ja jopa silloin, kun et muista loukanneesi itseäsi? Saatat olla mustelmaherkkä
Terveys
Saatko herkästi mustelmia ja jopa silloin, kun et muista loukanneesi itseäsi? Saatat olla mustelmaherkkä
Jos mustelmia ilmestyy kuin itsestään, sille voi kuitenkin olla luonnollisia selityksiä. Joskus taustalla saattaa olla muutakin, kuten verihiutaleiden puutos.
Teksti

Kuvat

14.1.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Miksi ihoon ilmaantuu mustelmia silloinkin, kun ei muista satuttaneensa itseään missään?

”Jotkut saavat mustelmia niin pienistä vammoista, ettei niitä itse huomaa. Kyse on rakenteellisesta ominaisuudesta, josta puhutaan mustelmaherkkyytenä. Joillakin pienet verisuonet vain rikkoutuvat ja vuotavat herkästi. Todennäköisesti perintötekijät vaikuttavat tähän”, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto Mehiläisestä sanoo.

Aina jälki ei tule juuri siihen kohtaan, johon vamma on tullut, sillä veri voi painovoiman takia valua alemmaksi ja tehdä mustelman eri paikkaan.

Mustelma näkyy iholla vasta päivän parin päästä kolhun saannista. Aina jälki ei tule juuri siihen kohtaan, johon vamma on tullut, sillä veri voi painovoiman takia valua alemmaksi ja tehdä mustelman eri paikkaan. Tämä selittää osaltaan sen, että esimerkiksi sääressä on verenpurkauma, vaikkei muistaisi lyöneensä juuri sitä kohtaa mihinkään.

”Aluksi mustelma sinertää, sitten se muuttuu kellertäväksi. Sen jälkeen se katoaa, kun elimistön siivoojasolut poistavat ihon alle vuotaneen veren. Yleensä verenpurkaumat paranevat viikossa kahdessa.”

Ilkeänkään näköiset mustelmat eivät ole vaarallisia, eikä niistä tarvitse huolestua, ellei niihin liity muita oireita. Hyvin voimakas kipu tai runsas turvotus on syy hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi luunmurtumaan liittyy usein verenpurkauma.

Ikä lisää mustelmaherkkyyttä

Mustelmaherkkyydessä ei ole merkittäviä eroja sukupuolten välillä, vaikka se yhdistetään usein naisiin. Verenpurkaumia syntyy yhtä lailla miehille.

”Ikä lisää mustelmaherkkyyttä jossain määrin, koska vanhetessa ihonalaiset kudokset haurastuvat ja verisuonet katkeilevat aiempaa herkemmin.”

Siksi vanhuksilla saattaa olla etenkin kämmenissä ja kyynärvarsissa pahan näköisiä verenpurkaumia. Kyse on normaalista ikääntymiseen liittyvästä ilmiöstä, ei sairaudesta.

”Ikäihmisenkään ei tarvitse mennä lääkäriin pelkkien mustelmien takia, ellei niitä ala yhtäkkiä ilmaantua selkeästi enemmän kuin ennen. Jos verenpurkaumien ilmaantumiseen liittyy yleiskunnon laskua, väsymystä tai laihtumista, on syytä käydä tarkastuksessa.”

Jos saat herkästi mustelmia, ole tarkka tulehduskipulääkkeiden kanssa

Tulehduskipulääkkeet lisäävät mustelmaherkkyyttä kaiken ikäisillä. Se johtuu siitä, että ne heikentävät verihiutaleiden toimintaa. Parasetamolilla vastaavaa vaikutusta ei ole.

”Tulehduskipulääkkeitä kannattaa käyttää vain tarpeeseen tilapäisesti – ei jatkuvasti eikä varmuuden vuoksi.”

Myös pitkäkestoinen kortisonilääkitys voi lisätä mustelmataipumusta, koska se saattaa ohentaa ihoa, jolloin vammoja syntyy helpommin.

”Mustelmien paranemista ei voi omin konstein nopeuttaa. Mutta ei sillä ole niin väliäkään, koska pääsääntöisesti kyseessä on hyvänlaatuinen ilmiö, joka ei uhkaa terveyttä.”

Tämä on hälyttävä merkki

Hälyttävä merkki on, jos eri puolille kehoa alkaa yllättäen ilmestyä verenpurkaumia ilman selkeää syytä. Kyse voi olla jostain veren hyytymiseen liittyvästä häiriöstä tai siitä, että verihiutaleiden määrä on vähentynyt tai niiden toiminta on heikentynyt.

”Tavallisin syy tähän on sairaus, jota kutsutaan tuntemattomasta syystä johtuvaksi verihiutaleiden puutokseksi. Hyytymistekijöissä puolestaan voi olla perinnöllisiä poikkeavuuksia. Ne voidaan havaita vasta aikuisiällä. Nämä vaivat eivät ole parannettavissa, mutta oireita voidaan hoitaa.”

Joskus verihiutaleiden määrän vähyyden ja heikentyneen toiminnan taustalla voi olla jokin vakava sairaus, esimerkiksi leukemia eli verisyöpä.

”Tauti on kuitenkin aika harvinainen, ja siihen liittyy yleensä muitakin oireita kuin mustelmaherkkyyden lisääntyminen.”

Hae apua!

Hakeudu lääkäriin, jos mustelmia alkaa syntyä aiemmasta poikkeavasti tai ne eivät häviä parissa viikossa. Tarvittaessa lääkäri määrittää verikokeella verihiutaleiden määrän sekä veren hyytymistekijät. Jos niissä havaitaan poikkeavuuksia, tehdään tarkempia selvityksiä ja otetaan esimerkiksi luuydinnäyte.

Näin vältät ja hoidat mustelmia

  1. Käytä Omega3-rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä harkiten. Ne lisäävät verenvuotoriskiä ja siten mustelmien syntyä etenkin, jos käytät niitä samanaikaisesti tulehduskipulääkkeiden kanssa. Mustelmien aiheuttamaan ihon arkuuteen kipulääkkeet eivät juuri tepsi.
  2. Kokeile, nopeuttaisiko apteekista ilman reseptiä saatava mukopolysakkaridipolysulfaattivoide tai -geeli mustelman paranemista. Näyttö niiden hyödystä on kuitenkin vähäistä.
  3. Älä tuhlaa aikaasi kylmähauteeseen. Kylmä ei estä verenpurkaumaa vaan mustelma syntyy joka tapauksessa.
  4. Treenaa tasapainoa, jos kaadut ja kompuroit herkästi. Lisää tietoa tasapainosta ja tasapainoharjoituksista löydät verkosta osoitteesta: lue.eeva.fi/tasapaino.

Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 14/2022.

Kommentoi +