Eikö maksaläiskä vaalennutkaan? Ihotautilääkäri neuvoo, milloin pigmenttimuutos kannattaa käydä tarkastuttamassa
Kauneus
Eikö maksaläiskä vaalennutkaan? Ihotautilääkäri neuvoo, milloin pigmenttimuutos kannattaa käydä tarkastuttamassa
Mistä tietää, onko pigmenttimuutos harmiton maksaläiskä vai jotain muuta? Ihotautilääkäri kertoo neljä selkeää merkkiä, joista tunnistaa normaalin maksaläiskän.
Teksti
,

Kuvat

Julkaistu 31.10.2022

Vaikka kesä on enää vain kaukainen muisto, voit vieläkin kantaa kehossasi jälkiä siitä. Mutta mistä tietää, onko pigmenttimuutos harmiton maksaläiskä vai jotain muuta?

”Maksaläiskät ovat tyypillisesti tasavärisiä ja sijaitsevat usein symmetrisesti molemmin puolin kasvoja. Eniten niitä näkyy otsalla, poskissa ja huulten yläpuolella”, kertoo ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

Pigmenttimuutokset ilmaantuvat tai tummenevat aurinkolomalla ja haalistuvat talvella. ”Esimerkiksi melanooman aiheuttama muutos iholla ei käyttäydy niin, että se välillä häviäisi”, Kyrklund korostaa.

Vaikkei joku pigmenttimuutos vaalenisikaan talvella, on silti mahdollista, että kyseessä on maksaläiskä, ei vaarallinen ihomuutos. Joillakuilla on sitkeitä maksaläiskiä, jotka eivät tahdo rauhoittua edes pimeään vuodenaikaan.

”Ihomuutosten suhteen pätee niin kutsuttu Ruma ankanpoika -teoria: jos joku muutos on erinäköinen kuin muut, siihen pitää kiinnittää huomiota”, Kyrklund sanoo.

Ihomuutosta kannattaakin käydä näyttämässä ihotautilääkärille erityisesti jos muutoksessa on jotain aktiviteettia eli se muuttuu väriltään tai muodoltaan.

Tarkkaile tummuuko maksaläiskä

Yksi selkeä vaaran merkki on maksaläiskän tummuminen, etenkin jos vain yksi läiskistä alkaa tummua ja muut eivät.

”Yleensä kaikki läiskät kasvoissa tummenevat ja vaalenevat samassa tahdissa”, Kyrklund kertoo.

Aina ihomuutoksen ei tarvitse olla uusi, jotta se kielisi jostain vakavammasta. Myös pitkään kasvoilla näkyneitä muutoksia kannattaa seurailla ja tarvittaessa tarkistuttaa asiantuntijalla.

”Vaaralliset ihomuutokset kasvoilla voivat kehittyä todella hitaasti eli jopa kahdenkymmenen vuoden ajan. Pelkästään se perusteella, että ihomuutos on ollut nähtävissä pitkään, ei voi päätellä, onko sen hyvän- vai pahanlaatuinen”, Kyrklund korostaa.

Mistä maksaläiskät johtuvat?

Se, että maksaläiskät lisääntyvät ikääntymisen myötä, johtuu joskus hormonien aiheuttamasta häiriöstä mutta myös siitä, että auringon aiheuttamat haitat tavallaan kertyvät ihoon.

Maksaläiskät tai pigmenttiläiskät aktivoituvat kevään ensimmäisinä voimakkaan aurinkoisina päivinä aikana ja tummenevat kesää kohden.

Mikä avuksi? 

Maksaläiskiä voi häivyttää vaalentavilla seerumeilla ja hydrokinonia sisältävillä voiteilla. Niitä voi ehkäistä vain suojaamalla läikkäkohdat korkeilla aurinkosuojakertoimilla varustettuja aurinkotuotteita.

Laser- ja happokuorinnat vaalentavat olemassa olevia läiskiä. Tehokkaimmin pigmenttiläikkiin tepsii ammattilaisen tekemä jäädytyshoito, jossa läikät poistetaan nestemäisellä typellä.

Kommentoi +