
Ensin hyvä uutinen: kohdun ja munasarjojen kasvaimet ovat yleensä vaarattomia. Ne ovat myös hyvin yleisiä.
– Vain alle prosentti myoomista ja hyvin pieni osa polyypeista on pahanlaatuisia. Hyvänlaatuiset kohdun kasvaimet eivät myöskään nykytiedon valossa muutu pahanlaatuisiksi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson kertoo.
Kohdun ja munasarjojen kasvaimet voivat silti aiheuttaa ikäviä oireita.
– Runsaat tai pitkittyneet kuukautiset ja välivuodot voivat kertoa polyypeista tai kohtuonteloon ulottuvasta myoomasta. Lisäksi kookkaat myoomat voivat aiheuttaa painontunnetta alavatsalla ja tihentynyttä virtsaamistarvetta.
Myoomat ovat kohdun lihasosan kasvaimia, lihaspatteja. Ne voivat sijaita kohtuontelon ulkopuolella tai ulottua sen sisälle asti. Myoomia tulee joka kolmannelle naiselle 50 ikävuoteen mennessä.
Toinen yleinen kasvain on polyyppi, joka on hyvänlaatuinen limakalvokasvain. Polyyppejä esiintyy joka neljännellä naisella elämänsä aikana.
Munasarjoihin voi tulla kystia eli koteloituneita nestekertymiä tai muita usein hyvänlaatuisia kasvaimia.
Lisääntynyt vuoto johtuu siitä, että myoomat ja polyypit voivat kasvattaa kohdun limakalvon pinta-alaa. Kuukautisten aikaan tuo limakalvo vuotaa pois, ja mitä enemmän sitä on, sitä suurempi on vuotokin.
Raskaaksi tulemiseen myooma voi vaikuttaa, jos se ulottuu kohtuonteloon, sillä se saattaa vaikeuttaa alkion kiinnittymistä kohdun seinämään.
Munasarjojen kasvaimet taas voivat puhjeta tai saada munasarjat kiertymään, mistä seuraa kovaa kipua. Useimmiten ne ovat kuitenkin oireettomia.
– Gynekologille kannattaa varata aika, jos on vuotohäiriöitä, kipuja tai paineentunnetta. Jos vaihdevuosien jälkeen tulee veristä vuotoa, silloin kannattaa aina mennä tutkimuksiin.
Tuolloin kyseessä voi olla harvinainen pahanlaatuinen polyyppi. Riski niihin lisääntyy vaihdevuosien jälkeen.
Ultraäänellä tehdyssä tutkimuksessa kohdun ja munasarjojen kasvaimet yleensä löytyvät. Myooman gynekologi voi myös nähdä tai tuntea sisätutkimusta tehdessään.
Jos kasvain oireilee, vaikeuttaa raskaaksi tulemista tai herää epäily pahanlaatuisuudesta, se voidaan poistaa. Kohtuontelossa oleva myooma tai polyyppi poistetaan kohdun tähystyksessä. Silloin kasvain höylätään pois ja toimenpide on nopea. Nukutusta ei yleensä tarvita eikä aina puudutustakaan.
– Jos myooma on syvemmällä kohtulihaksessa, se poistetaan leikkauksessa. Usein poistetaan koko kohtu, jos naisella ei ole raskaustoiveita.
Munasarjakystat voidaan myös poistaa leikkauksella, jos ne aiheuttavat ikäviä oireita tai jos ultraäänitutkimuksessa herää epäily pahanlaatuisuudesta.
Poistetusta kasvaimesta lähetetään aina näyte patologille, joka varmistaa, ettei se ole pahanlaatuinen.
Jos on kerran ollut myooma tai polyyppi, niitä tulee usein uudestaan.
Kohdun hyvälaatuiset kasvaimet ovatkin kuin luomia: toisille niitä tulee ja toisille ei. Elämäntavoilla ei ole osuutta asiaan.
– Toisilla on näihin kasvaimiin geneettinen taipumus, ja usein tyttärellä on myoomakohtu, jos äidilläkin on.
Runsas vuoto pelottaa
Anna, 38, Helsinki:
”Nousin autosta housut veressä. Mitään vastaavaa minulle ei ollut tapahtunut sitten teinivuosien. Kuukautiseni olivat olleet vuosikausia säännölliset ja normaalit. Nyt vuoto oli mennyt tamponista läpi parin tunnin ajomatkan aikana.
Runsaat vuodot jatkuivat. Olin voimaton, vatsaa ja selkää särki ja pelkäsin koko ajan, että suoja pettää. En voinut käydä joogassa enkä pitää vaaleita alaosia. Käytin yhtä aikaa tamponia ja sidettä, koska kumpikaan ei riittänyt yksinään.
Kun runsasta vuotoa oli jatkunut pari vuotta, minulta löytyi kohdusta parisenttinen polyyppi gynekologisessa tutkimuksessa. Se poistettiin hiljattain hysteroskopialla eli kohdun tähystyksellä. Toimenpide oli nopea eikä sattunut juurikaan. Kasvain oli hyvänlaatuinen.
Samaan aikaan aloitin ehkäisyrenkaan käytön, ja vuotoni muuttui jälleen normaaliksi. On ihana tunne, kun voin käyttää vain tamponia, eikä tarvitse koko ajan pelätä, että vuoto menee läpi.
Nyt minulla on kuitenkin välillä pientä tiputteluvuotoa ja olen hieman huolissani rintasyöpäriskistä. Olen kuullut, ettei ehkäisyrengasta kannattaisi käyttää sen takia yli 40-vuotiaana, ja olen jo 38. Mummoni kuoli rintasyöpään nuorena.
Siksi haluaisin joko vaihtaa ehkäisymenetelmää tai kokeilla olla ilman ehkäisyä ja siirtyä niin sanottuihin varmoihin päiviin, koska raskaaksi tuleminen ei haittaisi. En kuitenkaan tiedä, johtuuko kuukautisten niukkeneminen ehkäisyrenkaasta vai polyypista. Pelkään, että runsas vuoto palaa. Mitä minun kannattaisi tehdä?”
Kierukka auttaa monia
Asiantuntija: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Nina Mattsson
”Runsas vuoto on todennäköisesti johtunut polyypista, koska se oli melko suuri eli parin sentin kokoinen. Poiston vaikutusta kuukautisvuodon määrään ei kuitenkaan voi varmuudella tietää, koska olet aloittanut ehkäisyvalmisteen käytön ennen polyypin poistamista. Yhdistelmäehkäisyvalmiste nimittäin vähentää vuotoja.
Jos nyt lopettaisit ehkäisyrenkaan käytön etkä siirtyisi toiseen hormonaaliseen ehkäisyvalmisteeseen, runsaat vuodot saattaisivat palata.
Ehkäisyvalmiste voi myös jonkin verran vähentää polyypin uusiutumisen riskiä. Ne myös tasoittavat hormonien eritystä. Siksi ne voivat auttaa PMS-oireisiin, jotka yleensä pahenevat vuotohäiriöiden ohella vaihdevuosien lähestyessä.
Hormonaalista ehkäisyä ei kannata lopettaa hetkeksi vain kokeilun vuoksi, sillä sen aloittaminen tauon jälkeen lisää hetkeksi veritulppariskiä.
Jos olet muuten terve, et tupakoi etkä ole ylipainoinen, sinun ei tarvitse olla huolissasi rintasyöpäriskistä. Moni yli 40-vuotias käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä tai ehkäisyrengasta vaihdevuosiin saakka, eikä niillä ole todistetusti vahvaa yhteyttä rintasyöpään. Lisäksi ehkäisyvalmisteet vähentävät munasarjasyövän riskiä.
Todennäköisesti tiputteluvuoto johtuu ehkäisyrenkaastasi. Usein ehkäisyvalmisteen vaihto auttaa. Voisit vaihtaa joko ehkäisypillereihin tai hormonikierukkaan. Kierukka vähentää runsaita vuotoja ja joillain vuodot loppuvat kokonaan.
Jos et halua käyttää hormonaalista ehkäisyä, runsaita kuukautisia voidaan hoitaa myös tulehduskipulääkkeillä ja vuotoa vähentävällä traneksaamihapolla.”
Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 8-9/2020.