Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja: Tapasimme mielenosoituksessa
Ihmiset
Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja: Tapasimme mielenosoituksessa
Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja hankkivat kihlasormukset päähänpistosta ja menivät häihinsä ratikalla. Kun sielunkumppani löytyi, epäröinti oli turhaa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 29.11.2019
Kauneus ja Terveys

Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja

Iät: Rosa 43, Tuomas 45.

Yhdessä: vuoden 2017 alusta, naimisiin elokuussa 2018.

Asuinpaikka: Helsinki

Perhe: Rosan poika Frans, 11. Tuomaksen tytär, 10, poika, 8.

Ammatti: Rosa on kulttuurialan keskusjärjestö KULTA:n pääsihteeri. Romaani Virhe (Teos) ilmestyi juuri. Tuomas on toimittaja-tietokirjailija, jolta tuli keväällä kirja Perustulokoe-eläin (Vastapaino).

Yhteiset harrastukset: Kulttuuri

Mihin kiinnitit ensimmäiseksi huomiota puolisossasi?

Rosa: Varmaankin kiltteyteen: Tuomas on aidosti kiinnostunut ihmisistä ja kuuntelee.

Tuomas: Hymyyn ja siihen, että häntä oli helppo lähestyä. Ensitapaamisemme oli -mutkaton, ja se vahvisti käsitystäni Rosasta.

Mistä tiesit, että suhde on vakavalla pohjalla?

Rosa: Siihen ei liittynyt rationaalista päätöstä, mutta aika nopeasti. Muutimme yhteen muutama kuukausi siitä, kun tutustuimme.

Tuomas: Minulle tuli lievä eroahdistus jo ensitapaamisemme jälkeen. Jäimme keskustelemaan mielenosoituksen jälkeen. Ajattelin, että olen saanut ainakin sydänystävän. Pian tuli kutsuja yhteisiin juttuihin. Istuimme aina samassa seurueessa.

Mikä on laatuaikaanne?

Rosa: Yhteiset elokuvaillat. Minä nukahdan yleensä kesken kaiken. Tuomas on iltavirkku, minä aamuvirkku.

Tuomas: Kun olemme saaneet lapset nukkumaan, Rosa tulee kainalooni. Se on luovaa joutilaisuuden aikaa.

Milloin puolisosi on onnellisimmillaan?

Rosa: Päiväunet ovat Tuomakselle suorastaan juhlava asia. Hän ottaa päikkärit aina kun mahdollista.

Tuomas: Rosa on toiminnallinen ihminen ja onnellinen, kun saa asioita tehdyksi. Kyllä läheisyyskin tuo hänelle onnea.

Miten hän huomioi sinua?

Rosa: Silittelemällä! Koska Tuomas silittelee minua aina, kun olen kosketusetäisyydellä, pyrin pysymään mahdollisimman paljon siinä.

Tuomas: Koskettelemalla ja sanomalla kivoja asioita. Saan Rosalta tekstiviestejä päivän mittaan. Hän laittaa mielellään viestin aina, kun on vaikkapa vapautunut palaverista.

Onko teillä samanlainen maku?

Rosa: Olemme kiinnostuneita samanlaisista asioista: taiteista ja juustoista.

Meillä on seinällinen kauhuelokuvien kuvia makuuhuoneessa. Olen yrittänyt sanoa, että ota ne pois, mutta Tuomas pitää puolesta. Ja se on hyvä.

Tuomas: Arvostan ihmisiä, joilla on oma, selkeä maku. Rosalla on. Pidämme samantyylisestä kirjallisuudesta, ja hyvä ruoka ja viinit ovat molempien mieleen.

Tuomas tiesi etukäteen Rosan räväkän puolen. Kotona puoliso on herkempi.

Miten hoidat parisuhdetta?

Rosa: Pidän kiinni siitä, että parisuhde on olemassa myös lapsiperhearjessa. On riipaisevaa kuulla naisista, jotka tuntevat olevansa vain äitejä, koska arjessa ei löydy tilaa parisuhteelle ja seksuaalisuudelle.

Tuomas: En näe, että tämäntyyppistä parisuhdetta tarvitsisi edes hoitaa. Tuntuu, että suhteemme hoitaa itse itseään. Tykkäämme esimerkiksi molemmat hankkia kukkia. Rosa tykkää myös yllätyksistä.

Paras lahja, jonka hän on antanut.

Rosa: Hänen hajunsa. Tarvitsen sitä. Se saa minut rauhoittumaan, vaikka en ole kovinkaan levollinen persoona.

Tuomas: Kun päätimme, että Rosa ja Frans muuttavat meille, sain Rosalta Outi Heiskasen pienen Miss Kili (missikivekset) -grafiikkateoksen. Pyysimme tuttua galleristia asettelemaan sen ja muita tauluja kollaasiksi.

Puolison ärsyttävin tapa?

Rosa: Olemme niin tuore pari, ettei vielä oikein ärsytä mikään. En ole pikkuasioiden enkä kodinasioiden ihminen, eli ainakaan mikään sellainen ei ärsytä. Ehkä Tuomas on vähän liikaa koukussa uutisiin. Kuinka monet tv-uutiset voi katsoa saman päivän aikana?

Tuomas: Rosan liikkuvuus voi näyttäytyä välillä hermostuneisuutena. Minä en halua lähteä heti aamulla liikenteeseen, tarvitsen ylimääräisen vartin. Tykkään käynnistyä hitaasti.

Mökötys vai huutaminen?

Rosa: Kumpikaan meistä ei ole huutaja. Emme ole saaneet aikaiseksi isoja riitoja.

Tuomas: Konfliktitilanteet ovat irrationaalisia. Jos huudan, huudan itsekseni, kun joudun vaikka imuroimaan tai kynä putoaa lattialle.

Temperamentiltaan hän on?

Rosa: Suhteellisen tasainen, mutta tulee hänellä piikkimäisiä hassuttelu- ja tuohtumuspuuskia. Tuomas on koulutukseltaan ranskan kielen kääntäjä ja tuohtuu kielioppivirheistä.

Tuomas: Eloisa, monen mielestä räväkkäkin. Kotona Rosa on julkista kuvaansa rauhallisempi ja herkempi.

On hienoa, että hän pystyy osoittamaan tunteita. Elokuvissa itku tulee ensimmäisen kerran Jaffa-mainoksen kohdalla.

Kuinka monta kertaa seksiä viikossa on riittävästi?

Rosa: Emme laske yhdyntäkertoja. Seksuaalisuus jaksaa hämmästyttää minua kirjailijana. Seksi on muutakin kuin yhdyntöjä. Ei ole kysymys vain teoista vaan kiihotuksesta ja halusta.

Tuomas: Seksuaalisuus ja seksi ovat läsnä aina, jos niin halutaan. Sitä on katseessa, kosketuksessa – ja aika helposti se lähtee eteenpäin, jos lapset ovat vaikka koulussa.

Tuomaksesta Rosa on kauneimmillaan hymyilevänä. Rosa hymyilee melkein aina.

Millainen vanhempi puolisosi on?

Rosa: Hyväksyvä. Kaikki lapsemme ovat keskenään erilaisia ja Tuomas myös antaa heidän olla omanlaisiaan. Hän on harvinaisen homo heteroksi ja viihtyi minun ja lasten kanssa esimerkiksi Barbie-näyttelyssä.

Tuomas: Läsnäoleva. Hän saattaa leikkiä Fransin kanssa tunteja tyynysotaa tai pelata lautapelejä. Rosa rohkaisee lapsia pitämään omat juttunsa.

Hulluinta, mitä olette tehneet yhdessä?

Rosa: Menimme naimisiin eli maistraattiin ratikalla. Toinen hullu juttu tapahtui puolitoista vuotta sitten: hankin meille perhoskoiran. Tiedän, että suhteessa pitäisi keskustella asioista etukäteen. Onneksi Tuomas ja koko muu perheemme rakastuivat Muruun syvästi.

Tuomas: Olimme keskustassa, kun päätimme poiketa kultasepänliikkeesssä katsomassa sormuksia. Sitten olimmekin kihloissa. Menimme Kämpiin kuohuviinille.

Puolisosi erityistaito, josta suuri yleisö ei tiedä?

Rosa: Tuomas on hyvä mankeloija. Minä olen laittanut vaatteita kasaan mankelin päälle, mutten ole käyttänyt sitä koskaan. Se on minusta kuin näkki järvessä. Tuhoaa kaiken.

Tuomas: Jos Rosa innostuu, hän saattaa alkaa opetella asiaa hardcore-meiningillä. Hän heittää moukaria ja opettaa lapsille keihäänheittoa. Vielä kun hän innostuisi kantrista!

Millainen pari olette vanhana?

Rosa: Olemme, totta kai, oman elämämme kulttuurimummoja. Käymme tapahtumissa ja pysähdymme viinilasilliselle.

Tuomas: Olisi kiva jos köpöttelisimme edelleen näillä kulmilla Töölössä. Poikkeaisimme välillä gallerioissa ja viinilasillisella.

Tärkein parisuhteessa saamasi oppi?

Rosa: Yhdessä vietetty aika on korvaamatonta. Parisuhdetta ei pysty pitämään kasassa, jos on läsnä vain silloin tällöin.

Tuomas: Ihminen pystyy näkemään hyvää kaikissa muissa ihmisissä. Rosan asenteella ja empaattisuudella ei katkeroidu. Hän pystyy halaamaan pahimmatkin vihollisensa kilteiksi. Sellainen taito joko on tai ei ole. En usko, että sitä voi harjoitella.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 6/2019.

Kommentoi +