Tehot kaakkoon! Näin käytät hankalamaineista retinolia oikein ja saat ihosi hehkumaan
Ihonhoito
Tehot kaakkoon! Näin käytät hankalamaineista retinolia oikein ja saat ihosi hehkumaan
Retinolin hoitotuloksia hehkutetaan usein. A-vitamiiniasiantuntija Minna Heikkilä kertoo, mitä retinoli on ja miten sitä kannattaa käyttää.
Teksti

Kuvat
,

13.10.2023
 |
Kauneus ja Terveys

A-vitamiinikosmetiikka on tutkitusti tehokas apuri ikääntymismuutoksiin. Se silottaa ryppyjä, kiinteyttää, täyteläistää, kosteuttaa, supistaa ihohuokosia ja haalistaa pigmenttiläiskiä sekä hillitsee tulehdusta esimerkiksi aknessa ja rosaceassa.

A-vitamiini vahvistaa ja uudistaa ihoa ja voi nuorentaa jopa valovanhentuneen ihon ulkonäköä.

Kun ihonhoidossa puhutaan A-vitamiinista, mainitaan usein retinoli. Se kuuluu A-vitamiinin johdannaisiin eli retinoideihin. Niitä ovat myös retinyylipalmitaatti, -asetaatti ja -retinoaatti sekä retinaldehydi. Kaikkien iho ei kuitenkaan siedä voimakkaita muotoja, kuten retinolia.

Miten käyttö kannattaa aloittaa ja kuinka edetä kohti tehokkaampia pitoisuuksia, jos haluaa hyödyt muttei retinolin haittavaikutuksia?

Aloita palmitaatilla

Kestävin tapa käyttää A-vitamiinia on totuttaa iho siihen pikkuhiljaa. Parhaiten se onnistuu ottamalla ainesosa osaksi päivittäistä rutiinia.

”A-vitamiinia tulisi käyttää kuin hammasharjaa eli aamuin illoin. Päivään sopiva muoto on retinyylipalmitaatti ja yötä vasten retinoli. Palmitaatti ei herkistä ihoa UV-­säteille, kuten retinoli. Aurinko voi lisäksi heikentää retinolin tehoa, koska se hapettuu palmitaattia helpommin”, A-vitamiini-­asiantuntija Minna Heikkilä sanoo. Hän on työskennellyt vitamiinikosmetiikan parissa yli 20 vuotta ja tuo maahan ­Environ-sarjaa.

Heikkilän mukaan retinyylipalmitaattia väheksytään turhaan, vaikka juuri se on omiaan päivittäiseen käyttöön ihon totuttamiseksi A-vitamiiniin. Hyvin siedetty muoto sopii myös herkälle ja nuorelle iholle, ja sitä löytyy monen sarjan tuotteista.

”Tottumattomalla iholla retinoli voi aiheuttaa punoitusta ja hilseilyä. Se on merkki siitä, että aineosa tehoaa.”

Älä säikähdä retinolin tuomaa punoitusta

On hyvä tietää, että kaikki iholle laitetut retinoidit muuttuvat iholla lopulta ­retinoiinihapoksi. Suurin osa A-vitamiinista varastoituu ensin ihoon retinyylipalmitaattina. Näin käy myös retinolille. Palmitaatti muuntuu iholla retinoiinihapoksi hitaammin kuin retinoli, joten se ärsyttää ihoa vähemmän.

Ihon voi totuttaa A-vitamiiniin myös retinolilla, mutta silloin kannattaa aloittaa miedolla pitoisuudella ja käytöllä esimerkiksi joka toinen ilta. ­Heikkilästä parempi tapa on silti käyttää joka päivä palmitaattia ja lisätä retinolia iltaan ihon sietokyvyn mukaan. Kun iho saa säännöllisesti A-vitamiinin hellävaraista ­muotoa, se sietää myös voimakkaita muotoja paremmin.

”Tottumattomalla iholla retinoli voi aiheuttaa punoitusta ja hilseilyä eli niin sanotun A-vitamiinireaktion. Se ei ole vaarallista tai allergiaa vaan merkki siitä, että aineosa tehoaa. Voimakkaasti reagoiva iho ei kuitenkaan ole vielä valmis niin voimakkaaseen muotoon tai pitoisuuteen. Siedätys auttaa.”

”Käytössä kannattaa pyrkiä suuriin prosentteihin, koska iho vahvistuu A-vitamiinista ja kykenee ottamaan sitä enemmän vastaan.”

Pidä tavoite korkealla

Kun ihon on totuttanut A-vitamiiniin vähitellen, kannattaa kasvattaa sekä palmitaatti- että retinolituotteen pitoisuutta. Osalla ihonhoitosarjoista on sitä varten portaittainen siedätysohjelma. A-vitamiinituote vaihdetaan sarjan sisällä tehokkaampaan, kun miedompi ei enää anna tuloksia.

”Käytössä kannattaa pyrkiä suuriin prosentteihin, koska iho vahvistuu A-vitamiinista ja kykenee ottamaan sitä enemmän vastaan. Varsinkin retinoli hapettuu helposti, joten koko pitoisuus ei aina päädy ihon käyttöön. Kun haluaa tuloksia, on hyvä tähdätä A-vitamiinin käyttöön päivin öin.”

Heikkilä muistuttaa, etteivät eri sarjojen tuotteiden pitoisuudet ole keskenään vertailukelpoisia.

”Toisen sarjan retinoli voi olla tehokkaampaa kuin toisen, vaikka prosenttiluku olisi sama. A-vitamiinin tehoon ja imeytymiseen vaikuttavat myös raaka-aineen laatu, molekyylikoko ja koostumus. Helpoin tapa edetä A-vitamiinin käytössä on tukeutua yhteen sarjaan.”

Vaihtoehtohoito retinolille

1. Psoralea corylifolia -kasvin siemenistä saatavalla raaka-aineella on osoitettu olevan retinolin kaltaisia vaikutuksia. Bakuchiolia myydään seerumina, voiteena ja öljynä.

2. Jos 0,5-prosenttista bakuchiolia käyttää kahdesti päivässä 12 viikkoa, voi tutkimuksen mukaan saada samat hyödyt kuin retinolilla.

3. Hellävarainen ainesosa sopii myös herkkäihoisille sekä raskaana oleville ja imettäville.

Lähde: British Journal of Dermatology

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2023.

Kommentoi +