Profiili ja asetukset
Näytä Profiili
Nimesi ja kuvasi näkyvät muille osallistuessasi tapahtumiin ja keskusteluihin.
Omat jutut
Omat tapahtumat
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Ruoka

Ruuanlaitto on dekkaristi Marko Kilvelle tapa osoittaa rakkautta - kokeile reseptiä, jonka maku saa itkemään onnesta

Dekkaristi, kansanedustaja Marko Kilpi on intohimoinen kokkaaja. ”En juuri seuraa reseptejä vaan luon niitä itse”, hän sanoo. Kokeile kampasimpukoita Markon tapaan.

30.10.2023 | Päivitetty 25.1.2024 | Eeva
Kypsennä kampasimpukat kuumalla paistinpannulla. Kirkastettu voi sietää korkeita lämpötiloja palamatta.
Kypsennä kampasimpukat kuumalla paistinpannulla. Kirkastettu voi sietää korkeita lämpötiloja palamatta.

"Kampasimpukat ovat erinomainen raaka-aine, jossa on ripaus eksotiikkaa. Se on minusta aina hyvästä lautasella. Tästä alkuruuasta saa myös helposti esteettisen. Kampasimpukoiden pinta ruskistuu kauniisti, joten kaveriksi tarvitaan vain vähän paistinlientä ja jotain vihreää. Käytän nätin annoksen koristeluun esimerkiksi teelehtisekoitusta, jossa on pieniä kukkia.

Kampasimpukat ovat lupaus hyvästä illasta, kun edessä on pitkä illallinen mukavassa seurassa. Usein tarjoan perään liekitettyä kuhaa. Yhdessä ne ovat niin täydellistä rakkausruokaa, että moni syöjä heittää volttia. Pöydässäni on jopa kyynelehditty onnesta.

Jos seuraa ohjetta, kampasimpukoiden laitossa ei voi epäonnistua. Ainoa sudenkuoppa on liiallinen kypsennys, jolloin syntyy kumia.

”Ilmaisen kokkauksillani muille, että he ovat tärkeitä.”

Minut löytää hyvin usein keittiöstä, koska olen innokas ja ahkera kokkaaja. Paistoin ensimmäiset pihvini jo pikkupoikana. Hyvä, jos otsa ulottui hellan tasolle. Nykyään saan ruuan­laittoon tärväytymään päiväkausia. Suunnittelen ja ­hankin ­raaka-aineita edellisenä päivänä ja käytän seuraavana keittiössä.

En juuri seuraa reseptejä vaan luon niitä itse. Juuri se kiehtoo ruuanlaitossa. Prosessissa on paljon samaa kuin kirjan kirjoittamisessa: rakennan eri aineksista jotain, mitä ei vielä ole olemassa. Kun tällainen ruoka onnistuu, se on älyttömän palkitsevaa. Siinä on myös jotain mystistä, aivan kuin taikuri yllättyisi itsekin tempustaan.

Usein laitan ruokaa vaimoni Jaanan kanssa. Rouvalla on vastuu kastikkeista, ja häneltä syntyy maailman paras perunamuusi. Keittiömmekin on suunniteltu niin, että siinä mahtuu puljaamaan kaksin.

”Sen parempaa ei olekaan kuin hyvin tehty kotiruoka, makkarakastike tai makaronilaatikko.”

Kun ruuan laittaa pieteetillä, se on rakkaudentunnustus. Ilmaisen kokkauksillani muille, että he ovat tärkeitä. Kun neljä lastamme olivat pieniä, he saattoivat tosin toivoa, että meillä olisi syöty useammin ”normaalia” ruokaa. Voimakkaat maut olivat lapsille joskus liikaa.

Sen parempaa ei olekaan kuin hyvin tehty kotiruoka, makkarakastike tai makaronilaatikko. Tehdessäni lohikeittoa perhe kerääntyy pöytään kauempaakin ja iso kattila tyhjenee yhdellä aterialla. Keittoni salaisuus on maukas liemi. Paistan juurekset, kuten perunat, ensin pannulla. Tärkkelys nousee pintaan ja antaa makua liemelle. Lisään keittoon reilusti voita ja tuoretta tilliä.

Hyvät raaka-aineet ovat kaiken ydin. Matkoillani ulkomailla etsin aina ensin kauppahallin ja torin. Siellä näkee, mitkä raaka-aineet ovat oikeasti paikallisesti tärkeitä ja mitä kannattaa tilata ravintolassa. Voisin norkoilla päiväkausia esimerkiksi La Boque­riassa Barcelonassa.

Oivalsin vuosia sitten ystäväni, keittiömestari Anssi Kantelisen villiyrtti-illassa, mitä kaikkea syötävää kasvaa kotipihassa, metsässä ja tienposkessa. En olisi uskonut, että lehtikotiloista saa niin hyvän alkupalan. Kotiloita pitää vain muistaa säilyttää riittävän pitkään ämpärissä porkkanoiden kanssa, jotta niiden suolisto puhdistuu. Keväisin poimin maitohorsman nousukkaita ja peltokanankaalia, ne ovat maukkaampia kuin parsa.

Iän myötä syömisessäni painottuu terveellisyys. Vaikka liikun paljon, istumatyö tekee tehtävänsä. En halua syödä suoniani tukkoon. Jos otan kahvin kanssa aina makeaa, löydän sen keskivartaloltani.

Hyvä ravinto näkyy olo- ja vireystilassani. Suosin välimerellistä ruokavaliota. Syön paljon salaatteja ja käytän hyviä rasvoja, kuten oliiviöljyä. Silloin ei tule vatsavaivoja eikä verensokeri sahaa edestakaisin.

Kansanedustajana lounaalle ei juuri ole aikaa. Tukeva aamiainen pitää nälkää ja antaa energiaa tasaisesti. Paistan pannulla kananmunia ja pekonia tai kanalastuja sekä tomaattia ja paprikaa. Lisäksi teen siemenpuuron chia-siemenistä ja marjoista."

Kypsennä juureslastuja 225-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia, niin saat niistä ihanan rapean lisukkeen kampasimpukoille.
Kypsennä juureslastuja 225-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia, niin saat niistä ihanan rapean lisukkeen kampasimpukoille.

Paistetut kampasimpukat

4 alkupala-annosta

  • 12 kampasimpukkaa

  • noin 1 tl sormisuolaa

  • 3–4 valkosipulinkynttä

  • muutama oksa timjamia

  • noin 50 g kirkastettua voita (voit ostaa sitä valmiina kaupasta)

Viimeistelyyn:

  • 1/2 tl aniksen siemeniä jauhettuna

  • (sormisuolaa)

  • timjaminlehtiä

Juureslastut:

  • 1 pieni punajuuri

  • pala palsternakkaa

  • 1/2 porkkanaa

  • tilkka rypsiöljyä

  • ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Jos käytät pakastettuja kampasimpukoita, sulata ne hitaasti jääkaapissa.

2. Valmista halutessasi juureslastuja airfryerissa tai kuumassa uunissa. Harjaa juurekset puhtaiksi juoksevan veden alla. Kuivaa ja leikkaa niistä ohuita lastuja. Sipaise pintaan öljyä ja rouhi päälle suolaa sekä mustapippuria. Kypsennä rapeiksi. Tee lastut hyvissä ajoin ennen simpukoiden paistamista.

3. Huuhtele sulaneet kampasimpukat, taputtele talouspaperiin enin kosteus ja ripottele pintaan sormisuolahiutaleita. Jätä maustumaan.

4. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Leikkaa yrttiruukusta muutama oksa timjamia.

5. Kuumenna kirkastettua voita paistinpannulla. Paistele hetki valkosipulisilppua ja timjaminoksia, jotta maku irtoaa voihin. Varo polttamasta. Nosta reikäkauhalla valkosipulit ja timjamit pois pannulta.

6. Kuivaa kampasimpukat huolellisesti. Tämä vaihe on tärkeä parhaan paistotuloksen saamiseksi.

7. Paista kampasimpukat kuumalla pannulla nopeasti siten, että syntyy kaunis paistopinta. Noin minuutti kummallekin puolelle riittää. Varo kypsentämästä liikaa, sillä ylikypsistä simpukoista tulee kumimaisia.

8. Nosta kolme ­kampasimpukkaa jokaiselle alkupalalautaselle. Valuta päälle paistorasvaa. Ripottele pintaan jauhettua anista ja sormisuolaa. Lisää annoksiin muutama timjaminlehti. Nostele päällimmäiseksi juureslastuja. ­Tarjoa heti.

Katso myös Meilläkotona.fi:n reseptit:

Viinisuositus!

MOËT & CHANDON IMPÉRIAL BRUT, 0,75 l, 53,98 e. Tarjoa kampasimpukka- alkupalan kanssa juhlavasti samppanjaa. Kolmen rypälelajikkeen sekoitus on kuiva, sopivan hapokas ja paahteinen sekä lempeän sitruksinen. Viini täydentää makuelämyksen raikkaasti ja pehmeän elegantisti.

Juttu on julkaistu Eevassa 10/2023.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Pysy mukana!

Tilaa uutiskirjeemme tästä. Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt