
Muistatko ensisuudelmasi? Useat meistä muistavat. Nuortenkirjailija Mintie Das koki sen 13-vuotiaana leikkikentällä halloweeninä.
Ensimmäiset kerrat kuuluvat teini-ikään, ja niihin liittyy vahvoja tunteita. Ja kun asian tuntee vahvasti, siitä jää todennäköisesti muistijälki.
Tämä on yksi syy, jonka vuoksi aikuisetkin lukevat YA:ta, eli young adult -kirjallisuutta: samaistumme teini-ikäisten henkilöhahmojen kokemuksiin, sillä muistamme ne omasta nuoruudestamme.
”Ja toisaalta teemat kuten epävarmuus, itsensä löytäminen ja rakkaus ovat universaaleja. Olimmepa sitten teinejä tai aikuisia, olemme samalla tavalla haavoittuvaisia”, Das sanoo.
Mintie Das muistaa teini-ikänsä yksityiskohtaisesti, ja siksi hän kirjoittaa juuri nuorille. Dasilta on ilmestynyt tyttömerirosvoista kertova kirjasarja Storm Sisters, sekä uusimpana yliluonnollinen #metoo-trilleri Kuolleetkin ghostaa. Seuraavaksi hän aikoo käsikirjoittaa nuorille suunnattuja sarjoja ja elokuvia.
Teinit ja aikuiset käsittelevät samoja asioita
Jos on koukussa Sex Educationiin tai ahmii Twilight-kirjoja, ei ole ainut aikuinen. Kirja-alaa seuraavan Publishers Weekly -sivuston selvityksen mukaan yli puolet nuorille aikuisille tehdyn kirjallisuuden lukijoista on aikuisia. Yle Areenan katsotuin ohjelma vuonna 2017 oli norjalainen Skam. Kärkeen sarja tuskin nousi pelkästään teinien avulla, sillä Yle Areena tavoittaa erityisen hyvin 24-44 -vuotiaat.
Dasin mukaan aikuinen yrittää jatkuvasti ymmärtää asioita, jotka ovat vaikeita. Lapsena vastaukset kysymyksiin saadaan vanhemmilta, teininä taas alkaa elämänmittainen prosessi saada vastauksia itseltään.
”Siitä emme tule kasvamaan yli. Ja tästä YA:n viehätyksessä on kysymys.”
Identiteettikriisit eivät liity ainoastaan nuoruuteen. Aikuisetkin kokevat niitä ja luovat nahkansa jatkuvasti uudelleen.
”On harhaluulo, että teini-iän jälkeen ihminen lakkaisi kasvamasta.”
Miksi aikuiset eivät sitten käsittele asioitaan aikuisille suunnatun sisällön parissa? Kaipaako kyynistynyt aikuinen elämäänsä tarinoita, joissa maailma pelastuu pelkällä tahdonvoimalla? Ovatko teini-ikäiset päähenkilöt rakastettavia kirkasotsaisen naiiviutensa vuoksi?
”En käyttäisi sanaa naiivi, sillä se väheksyy teinejä. Minä en ollut naiivi 14-vuotiaana, ja moni muukin nuori joutuu kasvamaan aikuiseksi varhain. Silti teinejä ei oteta vakavasti.”
Ja teinit ovat usein kyynisempiä kuin aikuiset – mietitään vaikkapa Sieppari ruispellossa -kirjan päähenkilöä. Teos ilmestyi ennen kuin kirjoja alettiin jaotella YA-kategorian alle. Lavea määritelmä on, että kaikki kirjat, joiden henkilöhahmot ovat teini-ikäisiä, kuuluvat YA-genreen. Jos termi olisi ollut käytössä pidempään, olisivatko teokset kuten Kuin surmaisi satakielen, Pikkunaisia tai Kärpästen herra sijoittuneet osaksi kirjallisuuden kaanonia?
Dasin mielestä teinisisältöjä ei edelleenkään arvosteta kuten muuta kirjallisuutta ja draamaa. Se on ristiriitaista ottaen huomioon, että ne myyvät ja ja ovat suosittuja. Mietitään vaikkapa Twilightia, Narniaa tai Nälkäpeliä.
”Yleisesti ajatellaan, että nuorille kirjoittaminen on tärkeää. Silti genreä ylenkatsotaan.”
Siksi aikuiset voivat hävetä teinidraamaan koukuttumista.
”Teineille YA on ainoa paikka, jossa voi nähdä itsensä kokonaisena ihmisenä, johon ei suhtauduta alentuvasti. Aikuisia se auttaa selittämään teini-iästä tuttuja tunteita, joita edelleen käsittelemme.”
Teemat pysyvät relevantteina
Aikuisille ja teineille suunnatut kulttuurituotteet eroavat Dasin mukaan lähinnä henkilökaartissa. Hahmot ovat usein monimuotoisempia – esimerkiksi suosittu teinisarja Euphoria käsittelee muun muassa transsukupuolisuutta.
Dasin mukaan teinit ovat avoimempia ja suvaitsevaisempia muita kohtaan oman keskeneräisyytensä vuoksi. Siksi YA:n taianomaisessa maailmassa on paljon mahdollisuuksia. Dasinkin uusin kirja Kuolleetkin ghostaa leikittelee maagisella realismilla. Se on tyylilaji, jossa liikutaan maapallon kaltaisessa ympäristössä, jossa on ripaus yliluonnollista.
”Sitä rakastan YA:ssa eniten! Se nostaa yhteiskunnallisia asioita huomioon yllättävistä kulmista.”
Dasille on tärkeää kirjoittaa hahmoja, joita kirjallisuudesta vielä puuttuu tai joiden ääni jää kuulumattomiin: uusimman kirjan päähenkilö on teini, tyttö ja intialais-amerikkalainen.
”Yhdysvaltalaiset sarjat, kuten Gossip Girl ja Riverdale, ovat täynnä glamouria ja rahaa. Eurooppalaiset Skam ja Skins taas kertovat rakkauden ja rikkoutumisen tunteista. Mutta oli kyse sitten superrikkaista jenkeistä tai vaatimattomammista eurooppalaisista, tarinat käsittelevät pohjimmiltaan hierarkioita ja nähdyksi tulemisen kaipuuta.”
Teemoja, joissa pyöriskelevät myös ja nimenomaan aikuiset.
”Young adult -genre auttaa aikuisia selittämään teini-iästä tuttuja tunteita, joita käsittelee edelleen.”
Psst!
Järjestä lukupiiri nuortenkirjasta! Oletko törmännyt Judy Blumen teoksiin? Entä mitä ne yläkoulussa luetun Eläinten vallankumouksen hahmot olivatkaan?