
Kun on esillä mediassa feministinä ja on sen päälle vielä nainen ja kaiken lisäksi lihava, saa kuulla kaikenlaista. Näyttäydyn monille itsevarmana ihmisenä, ja tänä päivänä sitä usein olenkin. Aina tilanne ei kuitenkaan ole ollut tällainen.
Olen nuoruudessani käyttänyt tuhottomasti tunteja murehtien sitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Juhlista kotiin palatessa mielessä ovat pyörineet omat sanomiseni ja pohdintani siitä, olinko sittenkin valinnut rumat vaatteet. Kun kaaduin kadulla, ajattelin vain sitä, miten tyhmältä mahdoin näyttää. Ylösnoustessa yritin näyttää ekstrareippaalta: ei käynyt kuinkaan!
Vanheneminen on ihanaa, ja yksi ihanasta asioista on se miten itsevarmuus ja uskallus seisoa maailmassa omana itsenään kasvaa. Tämä on viimeinen kolumnini eeva.fissä, joten ajattelin jakaa parhaat vinkkini!
1. Ketään ei oikeasti kiinnosta
Ihmisiä kiinnostavat muiden tekemiset yllättävän vähän. Juhlien jälkeen moni miettii, mitä tuli tehtyä ja sanottua, mutta harvan mielenkiinto yltää muihin. Miten usein olet jäänyt pohtimaan viikkokausiksi sitä tyyppiä, joka vahingossa läikytti hiukan kahvia pöytäliinalle?
2. Et voi vaikuttaa siihen, miten muut ihmiset toimivat
Aikuiset ihmiset muuttuvat harvoin, jos koskaan. Ja silloinkin muutoshalun täytyy lähteä ihmisestä itsestään. Jos sinulla on elämässäsi ihminen joka toimii dorkasti - vaikkapa kommentoi pyytämättä, kritisoi jatkuvasti, saa sinut tuntemaan olosi pieneksi ja ankeaksi - muista, ettet voi vaikuttaa siihen, miten he toimivat.
Sen sijaan voit vaikuttaa siihen, mitä itse teet. Joskus tällaiset ihmiset voi leikata elämästään kokonaan pois. Aina se ei ole mahdollista, mutta silloinkin on mahdollista vaikuttaa siihen, miten usein heidän ankeudelleen altistut.
3. Anna ihmisten olla, eli let them
Tämänkin vinkin opin englanninkielisestä TikTokistani. Hyvät ja rakkaatkin ihmiset toimivat säännöllisesti tavoilla, jotka eivät ole mukavia. Ystävä voi olla kiireinen, ja hänellä on sinulle vähemmän aikaa kuin toivoisit. Joku ei ymmärrä vauva-arjen vaativuutta eikä osaa ehdottaa yhteisiä ajanviettotapoja, jotka olisivat tuoreelle äidille mahdollisia. Let them.
Anna ihmisten olla sellaisia kuin ovat, anna ajan kulua. Etsi ihmisiä, joilta saat asioita joita tarvitset. Ystävyyssuhteisiin, varsinkin pitkiin sellaisiin, kuuluu monenlaisia jaksoja. Voi olla, että etääntynyt ystävä palaa takaisin (olen nähnyt, että näin voi käydä). Ja ellei hän palaa, ei hän palaisi, vaikka miten raivoaisit ja vaatisit häntä muuttumaan.
4. Ghostaus on informaatiota
Ghostaus on yksi nykyisen deittikulttuurin ankeimpia piirteitä. Chattailet ihmisen kanssa, ehkä tapaattekin, ehkä useamminkin, ja yhtäkkiä: hän katoaa. Ei viestejä, ei selityksiä, ei mitään. Katoaminen tekee ghostatun olon helposti surulliseksi ja kelpaamattomaksi.
Tämänkin vinkin opin TikTokista: ghostaus on informaatiota. Se antaa tietoa ihmisestä. Ah, näin hän kommunikoi, tällaiset ovat hänen ihmissuhdetaitonsa, onpa hyvä tietää! Se ei kerro sinusta eikä tekemisistäsi, vaan antaa sinulle arvokasta tietoa toisesta.
Kun ajatukset kääntää näin päin, alkaa tulla aika tyytyväinen olo, että pääsi tyypistä näin kätevästi eroon.
5. Kenen mielipiteillä on väliä?
Olen itse viime vuosina ymmärtänyt, että niitä ihmisiä, joiden näkemyksillä on minulle merkitystä, on todella vähän. Mutta tämä tiukka lähipiiri on tosi merkityksellinen. Heidän ajatuksiaan ja näkemyksiään kuuntelen tarkasti.
Porukan ulkopuolelle jää koko maailma satunnaisesta tuttavasta aina nimimerkki Raimo68:iin, joka haluaa lähettää yksityisviestillä tiedoksi, että olen lihava. Ei kiinnosta!
Extravinkki! Aseta rajat
Rajaamisen taito on vaikea, ja tarpeellinen. Uskon, että erityisesti meille mielyttämiseen kasvatetuilla taito löytyy harvoin valmiina. Se on asia, jota täytyy ja kannattaa opetella.
Rajat kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin, niin perheen, ystävien, työkavereiden ja satunnaisten tuttavuuksien kuten samaan pöytään änkeävän baariukkelin kanssa.
Niin kauan kuin et kommunikoi elämäsi ihmisille rajojasi, annat heidän ymmärtää, että heidän käytöksensä on ookoo. Eri tilanteissa on tietenkin erilaisia lainalaisuuksia: työpaikan ihmissuhteiden rajat ovat luonnollisesti erilaisia kuin parisuhteen. Kaikkia niitä on kuitenkin syytä kommunikoida.
Muista, että rajat kertovat sinusta. Muiden ihmisten ohjeistus ei ole rajaamista. Kerro omasta rajastasi, ja kerro sen jälkeen, miten sinä tulet toimimaan, jos se ylitetään.
Jos jatkat huutamista, poistun huoneesta.
Jos et lakkaa häiritsemästä meitä, menen hakemaan ovimiehen.
Jos puhut kehostani rumasti, pidän kolmen kuukauden tauon täällä vierailemisesta.
Vaikka rajojen asettaminen on työlästä ja tuntuu välillä ahdistavalta, olen oppinut, että lyhytaikainen tukaluus on kuitenkin helpompi sietää kuin jatkuva elämäniloa vähentävä käytös. Rajoja asettamalla elämään tulee tilaa paremmille ihmissuhteille.
Kolumnisti on helsinkiläinen kirjailija, joka arvostaa hyvää kommunikaatiota.