Pure mua
Hyvinvointi
Pure mua
Purentakisko pelastaa narskuttelijan hampaat, mutta pitääkö sen kanssa nukkua loppuelämä?
Teksti

Kuvat

2.4.2019
 |
Trendi

Olo on nukkumaan mennessä kuin jääkiekkoilijalla. Hammasrivistöä peittää puheen puurouttava muovisuojus, jota kutsutaan purentakiskoksi. Muotin mukaan tehty kisko hoitaa yöllistä bruksismia eli hampaiden narskuttelua. Se suojaa hampaita kulumiselta ja rentouttaa purentalihaksia.

Mutta rehellisesti: haluaako joku nukkua loppuelämänsä jääkiekkoilijana? Kun kiskon kerran saa, pääseekö siitä koskaan eroon? Purentafysiologiaan erikoistuneella Oulun yliopiston professorilla Kirsi Sipilällä on narskuttelijalle lohdullisia uutisia. Bruksismi on kausittaista.

”Ei ole niin, että ihminen bruksaa loppuelämänsä. Se voi liittyä stressitilanteisiin tai tiettyyn ikään”, hän kertoo.

Narskuttelijoita on kaiken ikäisissä, mutta moni oireilee etenkin 20–40-vuotiaana. On epäselvää, liittyykö oireilu suoraan ikään vai ainoastaan elämänvaiheen stressaavuuteen. Jos arki on yhtä minuuttiaikataulua, elimistö käy ylikierroksilla, mikä pahentaa narskuttelutaipumusta. Kun arki tasoittuu, leukalihaksetkin rauhoittuvat.

”Kiskoa ei tarvitse pitää jatkuvasti vaan kun oireita ilmenee. Hammaslääkäri voi arvioida, onko narskuttelu aktiivista vai jo laantunut ilmiö”, Sipilä kertoo.

Koska purentakisko ei poista ongelman varsinaista syytä, bruksismin hoitoon on yritetty kehittää menetelmiä, jotka ehkäisisivät narskuttelua. Vaivaan on kokeiltu muun muassa psykoterapiaa, masennuslääkkeitä, hypnoosia, akupunktiota, biopalautehoitoa ja kasvojumppaa, mutta niiden tehosta ei ole saatu vakuuttavaa tutkimusnäyttöä.

”Bruksismi on monimutkainen keskushermostoperäinen ilmiö, ja täsmähoitoa sen syyhyn ei ole”, Sipilä sanoo.

Se tiedetään, että runsasta alkoholin ja kahvin juontia sekä tupakointia kannattaa välttää, koska ne vaikuttavat keskushermostoon. Jos tietää, että narskuttelu pahentuu stressistä, Sipilä suosittelee kokeilemaan erilaisia rentoutusmenetelmiä. Vaikka ne eivät estäisikään narskuttelua, stressin lievittymisestä ei ole koskaan haittaa.

Psst! Vaikeaa bruksismia hoidetaan purentalihaksiin pistettävällä botuliinilla, eli samalla aineella, jolla voi silotuttaa otsaryppyjään. Sen teho kestää kerrallaan muutamia kuukausia.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi +