"Puolisoni ei ole tyytyväinen seksielämäämme"
Ihmissuhteet
"Puolisoni ei ole tyytyväinen seksielämäämme"
Lukija ahdistuu siitä, että puoliso haluaisi enemmän seksiä. Miten saada halut kohtaamaan paremmin?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 5.6.2019
Kauneus ja Terveys

Rakastamme mieheni kanssa toisiamme, hellimme ja pystymme puhumaan asioista. Ongelmamme on seksi. Sairastuin pari vuotta sitten masennukseen. Silloin seksiä oli vähän, ja mies olisi halunnut jotain ”erikoista”.

Masennukseni taustalla oli lievä seksuaalinen hyväksikäyttö ja suhde mustasukkaisen ja väkivaltaisen ex-miehen kanssa.

Nyt olen melko terve ja ollut ilman lääkkeitä yli vuoden. Seksiä on 1–3 kertaa viikossa, ja se on yleensä mukavaa. Silti tunnen itseni surkeaksi tyttöystäväksi.

Olen kyllästynyt kuulemaan, mikä seksissä on normaalia ja mitä muut parit tekevät. Ikävä kyllä en tykkää kaikesta seksissä. Usein mies vain ilmoittaa, että nyt tekee mieli. Se ei herätä minussa haluja. Olen yrittänyt olla itsekin aktiivinen.

Miksei tilanne muutu? Tunnen itseni sekopääksi järkevän miehen rinnalla.

Psykologi Ilona Rauhala vastaa

VOI HYVÄNEN AIKA, sinä kaunis ihminen!

Sanon heti sen, mitä toistan tällä palstalla usein. Ei ole olemassa mitään ”normaalia” tai sellaista, mitä ”normaalit” parit tekevät.

Tutkimuksissa ja lehdissä puhutaan usein yleisistä ilmiöistä ja siitä, mitä ihmiset keskimäärin tekevät. Se ei silti kerro, mitä sinun pitäisi tehdä.

Kuulostaa siltä, että yrität miellyttää kumppaniasi, mutta jätät sisäisen minäsi syrjään. Seksuaalisuudesta on tullut suorite. Hyvä, että uskallat sanoa, jos seksi ei huvita. Pystyt puolustamaan itseäsi.

JOSKUS IHMISTEN TARPEET ovat eri rytmissä eivätkä sovi yhteen. Seksin merkitys voi vaihdella elämäntilanteen mukaan. Välillä voi haluta rakastella usein. Toisessa tilanteessa kaipaa rauhallisempaa läheisyyttä.

Saattaa olla, että viihdytte hyvin yhdessä, mutta seksuaaliset energianne eivät kohtaa ihanteellisella tavalla.

Kuulostaa siltä, että miehesi tapa ilmaista seksuaalista halukkuutta suoraviivaisesti ”tekee mieli” -tyyppisesti on aika kylmä ja tekninen. Hän ei ole paneutunut siihen, millaisia vivahteita naisen seksuaalisen energian herättelyyn liittyy.

EDELLISESSÄ SUHTEESSASI on tapahtunut kipeitä asioita. On tärkeää, ettet altista itseäsi enää tilanteille, joissa tunnet pakkoa seksiin. Sen on aina lähdettävä vapaaehtoisuudesta, eikä seksiä saisi pitää vaihdannan välineenä. Näytät ymmärtävän tämän hyvin.

Kannustan sinua tutkimaan seksuaalisuuttasi myös henkisellä tasolla, vaikka miehesi ei kiinnostuisi siitä. Se auttaa sinua tutustumaan itseesi syvemmin. Niin pystyt kuuntelemaan itseäsi ja sitä, mitä tarvitset, jotta voit hyvin.

Joskus kumppanien erilaiset tarpeet haastavat tutustumaan toiseen paremmin ja tekevät suhteesta syvemmän. Joskus se kasvattaa kumppanit luopumaan ja avautumaan uudelle.

SEKSUAALISUUTTA KANNATTAA opiskella laaja-alaisesti. Näin ymmärrätte, mistä siinä on kysymys ja miten keskinäistä seksuaalienergiaa voi hoitaa, ylläpitää ja kierrättää.

Voit tutustua Tony Dunderfeltin kirjoihin, hän on kirjoittanut paljon aiheesta. Moni pari saa iloa myös tantrajoogasta. Siinä voi oppia miehen ja naisen seksuaalienergioista ja siitä, mikä niitä virittää ja pitää yllä.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 4/2019.

Kommentoi +