
Punavaloa on tutkittu hyvinvoinnin lähteenä jo 1960-luvulta, ja se kiinnostaa tutkijoita yhä. Parhaillaan on meneillään yli sata tutkimusta.
Punavalosta on povattu apua kipuihin, haavoihin, kaljuuntumiseen ja kilpirauhasongelmiin. Se saattaa vähentää ryppyjä ja jopa masennusoireita. Voidaanko tällaisia tuloksia todella saada valohoidolla?
Vakuuttavaa näyttöä on esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta. Brasilialaistutkimuksesssa puolet vajaatoimintaa sairastavista koehenkilöistä ei enää tarvinnut tyroksiinia punavalokuurin jälkeen, vaikka lääkitys on yleensä elinikäinen.
Tulokset ovat olleet hyviä myös kaljuuntumisen ehkäisyssä. Olet saattanut jo kokeilla hoitoa. Sitä on tarjolla monissa kauneushoitoloissa.
Onko punavalosta oikeasti hyötyä? Kysyimme asiantuntijoilta.
Apua urheiluvammoihin
Valo koostuu sinisistä, vihreistä, keltaisista ja punaisista aallonpituuksista, joita mitataan nanometreillä. Punavalo on näkyvän valon pisin aallonpituus eli 600–700 nanometriä. Lähi-infrapunan ja infrapunan aallonpituudet ovat jopa 700–1250 nanometriä. Usein punavaloa ja lähi-infrapunaa tutkitaan yhdessä.
– Punavaloa käytetään urheilijoiden lihasten ja vammojen hoidossa. Vielä sitä ei juuri käytetä julkisessa terveydenhuollossa, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Hammaslääketieteen opiskelija Vladimir Heiskanen on Suomen epävirallinen punavaloguru. Hänen blogissaan on aiheesta 4500 tutkimuksen kooste. Heiskanen on myös kirjoittanut punavalosta tiedeartikkeleita Harvardin, Rochesterin ja Birminghamin yliopiston tutkijoiden kanssa.
– Punavalolla on todettu tutkimuksissa olevan yllättävän vähän haittoja. Se on silmillekin turvallisempaa kuin auringonvalo, hän sanoo.
Lue myös: Rasitusvamma – tunnista ongelmasi
Punavalo vaikuttaa solutasolla
Aallonpituus vaikuttaa siihen, miten syvälle kudoksiin valo pääsee. Lyhytaaltoinen UVsäteily ja sininen valo jäävät ihon pintakerroksiin, noin puolen millimetrin päähän pinnasta.
Punavalo kulkee noin kolmen millimetrin syvyyteen ihon alle rasvakudokseen, sen verisuoniin ja hermoihin. Lähi-infrapuna pääsee vielä syvemmälle kudoksiin ja lihaksiin. Kun valo osuu kudoksen soluihin, alkaa tapahtua.
– Punavalo vilkastaa solujen mitokondrioiden toimintaa, Partonen selittää.
Mitokondriot ovat solujen energiatehtaita, jotka muuttavat ravinnon energian solujen ruoaksi ATP:ksi eli adenosiinitrifosfaatiksi.
Punavalon ansiosta mitokondriot tuottavat ATP:tä nopeammin: Solu saa siis enemmän ravintoa ja alkaa toimia tehokkaammin.
Tutkijoita kiinnostaa erityisesti, miten punavalo vaikuttaa ruskean rasvaan.
Ruskeassa rasvassa on paljon mitokondrioita. Jos punavalo vilkastaisi niiden toimintaa, se tehostaisi aineenvaihduntaa ja parantaisi sokerinsietokykyä sekä rasvan käsittelyä ja siten ehkäisisi lihomista.
Punaista valoa kotiin?
Paikallisesta valohoidosta on saatu lupaavimmat tulokset. Se voi lievittää polvi-, alaselkä-, tenniskyynärpää- ja niskakipuja. Sillä on hoidettu arpia, diabeetikoiden jalkahaavoja sekä lasten palovammoja. Jos kudosvaurio on paha, punavalo ei riitä hoitokeinoksi.
Punavalo vilkastaa solujen toimintaa, jolloin vamma parantuu nopeammin. Koe-eläimillä se on laskenut tulehdusta ja lisännyt kollageenintuotantoa haavakudoksessa.
Lähi-infrapuna kiihdyttää myös ihon verenkiertoa, jolloin soluja vahingoittavat kuona-aineet poistuvat vauhdikkaammin. Seurauksena voi olla kauniimpi iho. Partonen arvelee, että se saattaa ehkäistä selluliittiakin.
Hän uskoo, että valohoito voi yleistyä tulevaisuudessa, jos sen tuloksista ja turvallisuudesta saadaan lisää luotettavaa näyttöä.
Punavalolaitteita voi hankkia kotiin jo nyt. Myynnissä on pieniä iholla pidettäviä laitteita ja suuria paneeleita. Hinnat vaihtelevat parista kympistä tuhanteen euroon.
– Jos laitetta pitää iholla kovin kauan, iho voi lämmetä. Haittavaikutuksia ei ole tullut, jos on noudattanut ohjeita, Partonen sanoo.
Pulma tuntuukin olevan annostus: jos punavaloa saa liikaa tai liian vähän, se ei toimi.
– Viidestä viiteentoista minuuttiin voi olla hyvä aika. Tätä tutkitaan jatkuvasti, Heiskanen sanoo.
Kun sopiva annostus selviää, valo voi auttaa parantamaan niin ihoa, kipuja, sairauksia kuin mielialaakin.
Punavalosta apua terveysongelmiin?
Valokuurin tehoa on tutkittu muun muassa näihin vaivoihin.
1. Masennus. Käynnissä on kaksi amerikkalaistutkimusta. Pilottitutkimuksessa masennusoireet vähenivät, kun valohoitoa annettiin 16 kertaa. Tutkimus on kesken.
2. Suun limakalvotulehdus sädehoidon ja luuytimensiirron jälkeen. Valohoitoa saa Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Mainittu Käypä hoito -suosituksissa.
3. Kilpirauhasen vajaatoiminta. Lähi-infrapunaa saaneista, vajaatoimintaa sairastavista koehenkilöistä noin puolet pärjäsi 9 kuukautta hoidon jälkeen lääkkeittä.
4. Hiustenlähtö. Perinnöllinen kaljuuntuminen on pysähtynyt ja hiustentiheys kasvanut, kun tukkaa on harjattu punavaloharjalla kolmesti viikossa.
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 6/2020.