
Teini-ikäinen Emmanuel Macron liittyy lukion draamakerhoon, jota ohjaa koulun äidinkielen ja latinan opettaja Brigitte Auzière. Kun opettaja valitsee näytelmäksi Eduardo de Filippon kirjoittaman L’Art de la Comédien, tarinassa ei ole tarpeeksi rooleja kaikille oppilaille.
Itsevarma 16-vuotias Emmanuel ehdottaa, että hän voisi kirjoittaa opettajan kanssa näytelmän uusiksi niin, että siihen lisättäisiin hahmoja kaikille halukkaille.
Opettaja ja oppilas alkavat tavata joka perjantai. He muokkaavat näytelmätekstiä ja keskustelevat intensiivisesti. Emmanuel ei suhtaudu opettajaan auktoriteettina vaan pitää heitä tasavertaisina. Brigitte häikäistyy nuorukaisen älykkyydestä.
Yhteiset kirjoitustuokiot luovat Emmanuelin ja Brigitten välille läheisyyden tunteen, joka syvenee syvenemistään. Pian pohjoisranskalaisessa Amiensin kaupungissa alkavat liikkua huhut teinipojan ja häntä 24 vuotta vanhemman opettajan rakkaussuhteesta. Brigitte on 40-vuotias kolmen lapsen äiti ja naimisissa.
Huhut saavuttavat myös Emmanuelin perheen, ja vanhemmat järkyttyvät. He vaativat Brigitteä pysymään erossa pojastaan, kunnes tämä täyttäisi kahdeksantoista.
”En voi luvata mitään”, Brigitte vastaa.
Suklaatehtailijasuku ja vaativa isoäiti
Brigitte Macron kuuluu Ranskassa kuuluisaan Trogneux’n suklaatehtailijasukuun. Hän itse kuitenkin lähti toisenlaiselle uralle ja opiskeli ranskan ja latinan kielen opettajaksi.
Parikymppisenä hän meni naimisiin pankkiiri André-Louis Auzièren kanssa. Pari sai kolme lasta, joista keskimmäinen Laurence syntyi vuonna 1977.
Samana vuonna Macronin perheeseen syntyi esikoinen, Emmanuel. Neurologian professori-isä ja lääkäriäiti olivat vasemmistolaisia agnostikkoja. Emmanuel sai kaksi sisarusta, jotka molemmat seurasivat vanhempiaan lääkärin uralle.
Sophie Pedder kirjoittaa Emmanuel Macronin elämäkertakirjassa Revolution Française, että poika oli pikkuvanha ja viihtyi parhaiten aikuisten seurassa. Erityisen läheinen suhde hänellä oli äidinpuoleiseen isoäitiinsä Germaine Noguèsiin, jota kutsuttiin Manetteksi.
Isoäiti oli ollut sukunsa ensimmäinen, jolla oli mahdollisuus opiskella. Hän oli tehnyt elämänuransa opettajana ja lopulta rehtorina. Laaja sivistys ja sosiaalinen nousu olivat perheessä tärkeitä arvoja.
Emmanuel vietti iltapäivät isoäidin luona. Isoäiti opetti pojalle historiaa, kielioppia ja maantietoa sekä luki tälle ranskalaisen kirjallisuuden klassikoita.
Isoäidin vaativuuden johdosta vanhemmat siirsivät Emmanuelin julkisesta koulusta La Providencen yksityiskouluun. Poika oli huippuoppilas, joka sai vain kiitettäviä numeroita. Koulutovereiden mukaan Emmanuel oli erilainen kuin muut ja hän tiesi sen itsekin. Hän ei ollut ”cool” vaan pikemminkin tylsä.
Kapinointia Emmanuel ei harrastanut, ellei sellaiseksi lasketa sitä, että kirkkoon kuulumattomien vanhempien poika liittyi katoliseen kirkkoon kaksitoistavuotiaana.
”Kirjoittaminen toi meidät yhteen”
Ajankohtaa, jolloin opettajan ja oppilaan suhde tarkalleen alkoi, ei tiedetä. Pari on halunnut pitää sen hämärän peitossa, sillä huhujen alkaessa Emmanuel oli alaikäinen. Molemmat ovat myöntäneet, että kiinnostus heräsi yhteisen näytelmän parissa.
”Kirjoittaminen toi meidät yhteen joka perjantai ja loi välillemme uskomattoman läheisyyden”, Brigitte Macron kertoi myöhemmin Paris Match -lehdelle.
Rakkaussuhde alkoi käydä ilmiselväksi muille näytelmäkerholaisille, mutta asia oli niin kiusallinen, että monet halusivat sulkea silmänsä.
Myös Brigitten perhe ja suku olivat kauhuissaan. Brigitten veli Jean Trogneux yritti saada suhteen loppumaan, mutta Emmanuel oli sinnikäs. Sitä, kuinka Brigitten silloinen aviomies ja lapset reagoivat, ei kerrota.
Emmanuelin vanhemmat päättivät lähettää pojan pois kaupungista, ja tämä kävikin lukion viimeisen vuoden koulua Pariisissa. Kun hän oli lähdössä, hän vannoi Brigittelle rakkauttaan.
”Mitä tahansa tapahtuukaan, minä menen naimisiin kanssasi.”
”Taistelumme vaati meiltä horjumatonta uskoa suhteeseemme”
Vaikka nuori mies matkusti viikonlopuiksi vanhaan kotikaupunkiinsa tapaamaan Brigitteä, hän myös opiskeli ahkerasti Pariisin huippukouluissa. Lukion jälkeen hän luki yliopistossa yhteiskuntatieteitä ja filosofiaa, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Kansallisessa hallintokoulussa École Nationale d’Administrationissa eli ENA:ssa.
Suomessa koulu on tullut tänä vuonna tunnetuksi Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin opinahjona. Presidentti Macron ilmoitti hiljattain sulkevansa elitistiseksi kritisoidun korkeakoulun.
Brigitte ja Emmanuel seurustelivat kolmetoista vuotta ennen kuin heidän suhteensa virallistettiin. He joutuivat kestämään sekä läheisten vastustusta ja epäilyjä että tuntemattomien paheksuntaa. Elämäkertakirjoittaja Anne Fuldalle Emmanuel totesi noista vuosista:
”Vanhempani ajattelivat monta kertaa, että suhteemme loppuisi. He myös tekivät kaikkensa, että niin kävisi. Taistelumme oli kovaa ja vaati meiltä horjumatonta uskoa suhteeseemme.”
Brigitte erosi ensimmäisestä aviomiehestään virallisesti vasta vuonna 2006. André-Louis Auzière ei koskaan antanut haastatteluja julkisuuteen. Hän kuoli vuonna 2019.
”Tiedän, että satutin lapsiani, ja syytän itseäni siitä”, Brigitte sanoi Elle-lehdelle.
Päätös antautua suhteeseen nuoren miehen kanssa ei ollut hänelle helppo.
”Elämässä on hetkiä, jolloin on tehtävä elintärkeitä valintoja. Minulle tämä oli yksi niistä. Jos en olisi tehnyt sitä, elämäni olisi kulkenut ohitseni.”
Lokakuussa 2007 Le Touquet’n rantakaupungissa vietettiin Brigitten ja Emmanuelin häitä. Vieraiden joukossa olivat Emmanuelin vanhemmat, jotka olivat antaneet periksi poikansa vahvalle tahdolle.
Hääpuheessa Emmanuel viittasi vaikeuksiin, joiden läpi pari oli kulkenut.
”Te kaikki olette seuranneet elämäämme kolmentoista viime vuoden ajan, ja te olette hyväksyneet meidät. Te olette tehneet meistä sen, mitä me olemme tänään.”
”Minulla on lapsia ja lapsenlapsia, ja heillä on paikka sydämessäni”
Emmanuelista tuli isäpuoli Brigitten lapsille, jotka ovat hänen itsensä ikäisiä. Alkujärkytyksen jälkeen he olivat ottaneet äidin poikaystävän vastaan perheeseen. Myös heitä Emmanuel kiitti puheessaan.
Hän on kertonut tehneensä tietoisen valinnan, ettei halua biologisia lapsia. Hänelle ovat riittäneet Brigitten lapset, joiden isäpuolena hän on toiminut luontevasti.
Kun eräs poliittinen vastustaja väitti, ettei Macron voi puhua tulevaisuudesta, koska tällä ei ole omia lapsia, Macron vastasi:
”Minulla on lapsia ja lapsenlapsia, ja heillä on paikka sydämessäni.”
Kolmikymppisenä Emmanuel työskenteli investointipankissa ja rikastui. Yrityskauppojen ansiosta hänestä tuli miljonääri. Sitten hän siirtyi politiikkaan, ensin silloisen presidentti François Hollanden avustajaksi ja myöhemmin Ranskan talousministeriksi.Emmanuel oli hurmaava, ja häneen alettiin kiinnittää huomiota.
Paris Match -lehti raportoi, ettei ministerin pöydällä näkynyt perhekuvia, mutta sen sijaan hänellä oli pienoismalli Ariane 5 -raketista ja laadukkaat kaiuttimet, joista hän kuunteli klassista musiikkia sekä Edith Piafin ja Yves Montandin chansoneja.
Vuonna 2015 Brigitte Macron luopui työstään tukeakseen miestään tämän uralla. Tosin hän oli jo 62-vuotias eli eläkeiän kynnyksellä. Brigitteä on kuvailtu Emmanuelin valmentajaksi ja neuvonantajaksi.
Brigitte on muun muassa moittinut Emmanuelin puheita liian pitkiksi ja teoreettisiksi. Ystävä kuvailee, ettei vaimo pelkää sanoa asioita suoraan, mutta hänen kritiikkinsä on kiedottu lämpimään huumoriin.
Ilkeät huhut jatkuvat: "Avioliitto on vain kulissi"
Emmanuel Macronin taiasta puhutaan usein. Hän saa toisen tuntemaan itsensä maailman tärkeimmäksi henkilöksi antaessaan tälle hetkeksi kaiken huomionsa. Hänen sanotaan olevan myös ilmiömäinen verkostoituja.
Suurelle yleisölle Emmanuel Macron oli tuntematon nimi vielä vuonna 2016. Tuolloin hän perusti uuden puolueen nimeltä En Marche! ja ryhtyi presidenttiehdokkaaksi.
Nyt oli median vuoro hämmästellä, paheksua ja epäillä hänen parisuhdettaan.
Le Parisien -lehdelle Emmanuel sanoi:
”Jos minä olisin parikymmentä vuotta vanhempi kuin vaimoni, kukaan ei kyseenalaistaisi suhdettamme. Mutta kun vaimoni on minua vanhempi, ihmiset sanovat, ettei liittomme voi kestää.”
Alkoi myös levitä huhuja, että avioliitto oli vain kulissi, jonka tarkoitus oli peittää Emmanuelin homoseksuaalisuus. Presidenttiehdokas vastasi lehtihaastattelussa, että huhut olivat vastenmielisiä kahdesta syystä.
Ensinnäkin ne paljastivat homofobisen ajatuksen, ettei homomies kelpaisi maan presidentiksi. Toiseksi ne huokuivat vihaa naisia kohtaan vihjatessaan, että itseään vanhemman naisen kanssa elävän miehen täytyi olla joko homo tai kaappigigolo.
”Olen elänyt näiden asenteiden kanssa pitkään. Tiedän, kuinka raskasta se on.”
Brigitte kertoi heidän suhteestaan The Guardian -lehden haastattelussa:
”Olemme saaneet osamme vastoinkäymisistä. Jotta olemme voineet elää rakkaussuhteessamme, meidän on täytynyt kovettaa itsemme ilkeyttä, pilkkaa ja juoruja vastaan. Olemme oppineet seisomaan rinnakkain rohkeina ja iloisina.”
Emmanuel Macron on kertonut, ettei ole koskaan tuntenut kuuluvansa täydellisesti mihinkään joukkoon. Pankkiirina häntä pidettiin liian filosofisena, ja politiikkaan tullessaan häntä pidettiin pankkiirina, jolla ei ollut oikeanlaista poliittista taustaa.
Emmanuel kääntää ulkopuolisuuden tunteen edukseen.
”Ei ole mitään idioottimaisempaa kuin ihmiset, jotka ovat kaikki samanlaisia ja ajattelevat kuuluvansa samaan klubiin.”
Elämäkertakirjailija Sophie Pedder tulkitsee tämän Macronin vapaudenkaipuuksi. Mies ei ole koskaan välittänyt, mitä muut hänestä ajattelevat, ja siksi hän on vapaa tekemään omat päätöksensä.
Emmanuel itse sanoo, että erilaisuus on antanut hänelle voimaa.
”Ilman Brigitteä minä en olisi minä”
Vuonna 2017 Emmanuel Macron valittiin Ranskan historian nuorimmaksi presidentiksi 39-vuotiaana. Vuodet maan päämiehenä eivät ole olleet helppoja, mutta Brigitte seisoo vahvasti miehensä tukena.
Ranskalaisen radiokanavan haastattelussa Brigitte sanoi, etteivät he ole Emmanuelin kanssa unelmapari, mutta he ovat tehneet töitä suhteensa eteen ja pitävät siitä jatkuvasti huolta. He syövät joka päivä yhdessä aamiaisen ja illallisen, vaikka Emmanuel sen jälkeen jatkaisi töitä puoleen yöhön saakka.
Emmanuel ylistää vaimoaan:
”Ilman Brigitteä minä en olisi minä.”
Artikkeli on julkaistu Eevassa 6/2021.