
Uutisankkuri Piia Pasanen noudattaa syömisessään 80–20-periaatetta – paljastaa grilliherkkunsa salaisuuden
Piia Pasanen kokkaa usein isoja satseja kotiruokaa. Grillivartaiden reseptin hän löysi 20 vuotta sitten. Lue Piian lempireseptin tarina.
”Grillasin kanavartaita ensimmäisen kerran parikymmentä vuotta sitten juhannuksena. Hunajaiset vartaat ovat kuuluneet siitä asti kesääni.
Resepti on ruokatoimittaja Mysi Lahtisen. Löysin sen Helsingin Sanomista ja liimasin reseptileikekirjaani, jonne olen kerännyt kiinnostavia ohjeita. Siellä se on edelleen tallessa.
Kanavartaiden juju on rakuuna-hunaja-sitruunamarinadissa. Mysi Lahtisen mukaan hunaja ja sitruuna herättävät rakuunan henkiin. Hunaja myös antaa vartaille kauniin paahteisen paistopinnan.
”Rakastan valkosipulia.”
Resepti toimii aina, ja sitä on helppo tuunata. Olen kokannut vartaita miehelleni, pojalleni ja tyttärelleni sekä ystävillemme ja vanhemmilleni. Edesmennyt äitini kehui erityisesti kanan mausteisuutta.
Rakastan valkosipulia ja lisään sitä usein marinadiin. Rakuunan voi korvata muilla kuivatuilla yrteillä, kuten basilikalla tai Provencen sekoituksella.
Aina en tee kanasta vartaita vaan grillaan kokonaisia tai puolikkaita fileitä. Yleensä tarjoan lisukkeena keitettyjä tai grillattuja uusia perunoita ja kauden kasviksista valmistettua raikasta salaattia. Hyvä lisuke ovat myös kesäkurpitsa-paprika-sipulivartaat.
Jos kypsää kanaa jää yli, siitä voi tehdä seuraavana päivänä ceasarsalaattia.”

”Olen aina pitänyt ruuanlaitosta ja leipomisesta. Noudatan mielelläni reseptiä, sillä olen kokkaamisessa pedantti.
Teen paljon ruokaa, sillä minulla on kaksi urheilevaa teiniä. Valmistan isoja satseja jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa, lohikeittoa ja kasvissosekeittoja. Esikoispoikani voi helposti syödä neljä lämmintä ateriaa päivässä.
Olen aina syönyt runsaasti itsekin. En ymmärrä, miten jotkut ihmiset jaksavat olla syömättä kunnolla. Liikunta ja säännöllinen ruokarytmi ovat minulle tärkeitä, jotta palaudun ja aivoni toimivat.
Pyrin kokkaamaan joka viikko jotain uutta. Haen inspiraatiota keittokirjoista, somesta ja ruokapodcasteista, kuten Bella Table -podista, jota kuuntelen viikoittain.
Olen kaikkiruokainen.
Noudatan 80–20-periaatetta: kun peruslinjat ovat 80-prosenttisesti kunnossa, muuten voi syödä, mitä huvittaa. Siksi herkuttelen ilman huonoa omaatuntoa. Minusta on ihanaa syödä välillä pullaa tai suklaata.
Olen kaikkiruokainen enkä noudata mitään ruokaideologiaa mutta ostan kananmunat, maidon ja jauhelihan luomuna. Punaista lihaa syön nykyisin aiempaa vähemmän ilmastosyistä. En kuitenkaan ole ehdoton.
Eineksiä en syö kovin usein, sillä itse tekemällä saa parempaa ja silloin tietää, mitä ruuassa on. Purkkihernekeitto on kuitenkin maittavaa ja loistava vara kuivakaapissa.
Haluaisin oppia kokkaamaan enemmän mereneläviä, kuten kalaa ja äyriäisiä. Viimeksi innostuin näpertämään ensimmäistä kertaa aasialaisia mykyjä eli dumplingseja.
Korona-aikana innostuin hapanjuurileivonnasta. Se vie aikaa, mutta parempaa ei olekaan kuin vastapaistettu leipä ja sen rapea kuori.

Tyttäreni kanssa teemme tuorepastaa pastakoneella. Se on kivaa yhteistä puuhastelua. Bravuurini on sitruunainen pollo limonello. Bongasin helsinkiläisen Bar 9:n reseptin aikoinaan Helsingin Sanomien NYT-liitteestä.
Yhden ikimuistoisimmasta pasta-aterioista olen syönyt Italiassa Amalfin rannikolla, jonne matkustin sisarusteni ja vanhempieni kanssa.
Valtavan määrän rappusia käveltyämme päädyimme pieneen poukamaan ravintolan terassille. Oli ihanaa saada poreilevaa kivennäisvettä ja lasi viiniä.
Tilasin ravintolan erikoisuuden, pastan, jossa oli kesäkurpitsaa, valkosipulia ja pancettaa tai pekonia. Yhdistelmä oli makeansuolainen ja suussasulava.
Matkoilla tärkeä osa reissua on hyvien ravintoloiden löytäminen. Nautin myös, kun saan syödä hotellin aamiaista, jonka eteen joku toinen on nähnyt vaivaa.”
Piia Pasasen lempiresepti: Hunajaiset kanavartaat

6 annosta
Ainekset:
6 (noin 1 kg) maustamatonta broilerin rintafileetä
2 punaista paprikaa
2 rkl oliiviöljyä
Marinadi:
1/2 dl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 tl rakuunaa
2 tl currya
ripaus valkopippuria ja suolaa
1 dl oliiviöljyä
Lisäksi
varrastikkuja
Ohje:
1. Tee ensin marinadi. Mittaa kulhoon sitruunamehu, hunaja ja rakuuna. Sekoita ja anna seisahtaa viitisentoista minuuttia. Sitruunamehu ja hunaja herättelevät kuivatun rakuunan eloon.
2. Lisää curry, valkopippuri ja suola. Vatkaa öljy joukkoon.
3. Paloittele rintafileet kuutioiksi ja kääntele ne marinadiin pariksi kolmeksi tunniksi.
4. Huuhtele paprikat, paloittele ne ja sivele palat oliiviöljyllä.
5. Pujottele broilerikuutiot ja paprikapalat vartaisiin.
6. Säästä loppu marinadi ja sivele sitä halutessasi vartaisiin kertaalleen grillaamisen alussa. Grillaa, kunnes broilerit ovat kypsiä mutta meheviä.
7. Tarjoa vartaiden lisukkeena keitettyjä varhaisperunoita ja voita sekä raikasta salaattia.
Vinkki! Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne likoamaan kylmään veteen ainakin puoleksi tunniksi, niin ne eivät syty palamaan grillissä. Puolen litran limupullo on tässä kätevä apuri. Kun avaat vedellä täytetyn pullon, varrastikut pulpahtavat näppärästi pintaan ja pullon suulle.
Artikkeli on julkaistu Eevassa 7/2022.