
Kirja, joka avasi uuden maailman
Björn Natthiko Lindeblad: Saatan olla väärässä
Näyttelijä Inka Kallén lukee kirjoja, kun hän kaipaa tukea ja uutta näkökulmaa vaikeaan elämäntilanteeseen. Sellainen hänellä oli alkuvuodesta, kun hän oli kohdannut suuren pettymyksen ihmissuhteessa ja merkityksettömyyden tunteen omasta olemassaolostaan.
Kallén vietti vaikean vuoden jälkeen kuuden viikon hengähdystauon tätinsä luona Panamalla, joka on hänelle kuin toinen koti. Siellä ollessaan hän puhui puhelimessa kollegansa Pekka Strangin kanssa, joka kertoi kuuntelevansa Björn Natthiko Lindebladin vaikuttavaa omaelämäkerrallista teosta.
Siinä jo edesmennyt, ALS-tautiin sairastunut Lindeblad kertoo elämästään rehellisesti ja koskettavasti.
”Kun kävelin koiran kanssa ja kuuntelin kirjaa, kyyneleet valuivat silmistäni. Kirjasta oppimani oivallus on, ettei elämässä saa aina sitä, mitä haluaa. Mutta saa sen, mitä tarvitsee. Kirja lisäsi luottamustani elämää kohtaan. Olen siellä, missä minun kuuluukin olla.”
Tämän ahmin
Jo Nesbø: Lumiukko
Kun Kallén näytteli Uusi päivä -draamasarjassa, hänen kollegansa Aimo Räsänen suositteli Jo Nesbøn Harry Hole -kirjasarjaa. Räsäsella oli koko sarja hyllyssään ja hän kuskasi aina muutaman kirjan kerrallaan kuvauksiin Kallénille luettavaksi.
Kallén lukee harvoin kirjoja viihteeksi, mutta hän tykästyi Harry Hole -sarjaan erityisesti inhimillisen päähenkilön vuoksi.
”Harry Hole on ristiriitainen ja rosoinen tyyppi. Hän on oslolainen rikospoliisi, joka repsahtaa välillä juomaan mutta on kuitenkin erinomainen työssään.”
Dekkareissa toistuvat tutut hahmot auttoivat Kallénia pääsemään kirjojen imuun. Kirjoista Kallénin mieleen on jäänyt erityisesti Lumiukko.
”Kirjassa on hyvin kirjoitettu ja moniulotteinen rikosjuoni, jonka rinnalla kulkee rakkaustarina. Mietin jatkuvasti, kuka murhaaja voi olla, enkä pystynyt lopettamaan lukemista. Pidin siitä, että tulin yllätetyksi.”
Aina suosiossa
Ihmeiden oppikurssi
Kallén on ollut aina kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan. Siitä, mistä hänen paha olonsa johtuu ja mitkä asiat tekevät hänet onnelliseksi. Hän osti itsetutkisteluun tarkoitetun Ihmeiden oppikurssin vuonna 2009.
”Teos on henkisen psykoterapian itseopiskelukurssi. Kirjan mukaan rakkaus on jokaisen ihmisen luonnollinen olemus, ja kirjan päämäärä on poistaa esteet rakkauden läsnäolon tieltä.”
Opus tuntui aluksi Kallénista työläältä luettavalta. Hän käytti sitä vuosia lähinnä joogatiilenä. Vuonna 2018, kun hän koki ihmissuhteeseen liittyvää vihaa ja ymmärtämättömyyttä, hän päätti antautua kirjalle.
Siitä lähtien kirja on toiminut Kallénille palauttajana mielenrauhaan.
”Kirja on auttanut kyseenalaistamaan ajatuksiani. Enää en usko kaikkea, mitä mieleni minulle tarjoilee. Kirja on auttanut myös työssäni. Mitä pelottomammin uskallan olla sellainen kuin olen, sitä rehellisemmin olen läsnä näytellessäni.”
Juttu on julkaistu Trendissä 5/22.