Miksi kosmetiikkapurkin kyljessä lukee ”sisältää peptidejä”? Selvitimme, mistä ihmeaineessa on kyse
Kauneus
Miksi kosmetiikkapurkin kyljessä lukee ”sisältää peptidejä”? Selvitimme, mistä ihmeaineessa on kyse
Kosmetiikan uusimpia hittiraaka-aineita ovat erilaiset peptidit. Kun niitä löytyy riittävästi tuotteesta, ne pystyvät hoitamaan ja jopa uudistamaan ihoa.
Teksti

Kuvat
,

10.10.2023
 |
Eeva

Tuntuuko, että joka tuotteessa on nyt peptidejä? Ei ihme, sillä sen on todettu olevan superaine ihonhoitoon – etenkin ikääntymisen merkkien ehkäisyyn.

Ihon rypistyminen ja veltostuminen johtuvat pääasiassa kollageeni- ja elastiinisäikeiden määrän vähenemisestä. Peptidit, toiselta nimeltään polypeptidit, tehostavat kollageenin tuotantoa, ja kollageeni, joka vastaa kiinteydestä ja sileydestä, muodostuu polypeptidiketjuista.

Toisin sanottuna peptidit ovat aminohappoja, jotka muodostavat ihon tarvitsemia proteiineja, kuten kollageenia. Lisääntynyt kollageeni tarkoittaa nuorekkaamman näköistä ihoa. Siksi useimmilla ihonhoitotuotteissa käytetyillä peptideillä pyritäänkin vaikuttamaan juuri iän myötä hidastuneeseen kollageenin tuotantoon.

Jos kaikessa tavoitellaan lisää kollageenia, eikö sitä kannattaisi vain levittää suoraan iholle? Ei: kollageeni sellaisenaan iholle levitettynä on liian suurta molekyylikooltaan, jotta se pääsisi imeytymään ihon pintaa syvemmälle. Peptidit sen sijaan pystyvät tunkeutumaan ihon ylimpään kerrokseen ja sitä kautta kehon käyttöön.

Kollageenin lisäksi peptidit lisäävät elastiinin, toisen ihon joustavuuden ja napakkuuden kannalta oleellisen proteiinin, tuotantoa.

Peptidit suojaavat ihoa

Joillakin peptideillä on myös lievä botuliinin kaltainen vaikutus eli ne rentouttavat kasvojen lihaksia, jolloin iho rypistyy lihassupistusten vaikutuksesta aiempaa vähemmän.

On myös olemassa tutkimuksia, joissa on huomattu peptidien vahvistavan ihon suojamuuria. Kun suojamuuri on vahva, iho kestää paremmin ulkoisia ärsykkeitä, kuten UV-säteilyä ja saasteita. Eli niitä ärsykkeitä, jotka osaltaan vauhdittavat iholle ilmestyviä ikääntymisen merkkejä.

Lisäksi käytössä on antimikrobisia peptidejä, jotka ehkäisevät epäpuhtauksia ja hoitavat aknea. Yhdessä kollageenin tuotantoa vahvistavien ja antimikrobisten ominaisuuksiensa ansiosta peptidit parhaimmillaan myös hoitavat pieniä ihovaurioita.

Ikääntyvälle iholle suunnatuissa tuotteissa peptidit yhdistetään usein kosteuttavan ja täyteläistävään hyaluronihappoon, ihoa kirkastavaan ja kiinteyttävään C-vitamiiniin sekä ihon sävyä tasoittavaan niasiiniamidiin.

Kokeile näitä peptidituotteita

Kaikille ihotyypeille sopiva Ole Henriksenin Strength Peptide Boost Moisturizer on päivävoide, joka vahvistaa, kosteuttaa, kiinteyttää ja silottaa ihoa. Sen kevyt mutta silti täyteläinen koostumus sisältää peptidejä, keramideja, kollageenia ja hyaluronihappoa. 69,90 e.

Medik8:n Clarity Peptides -seerumi ravitsee ja kirkastaa ihoa peptideillä. Maitomainen seerumi imeytyy ihoon heti ja tekee ihon sävystä heleän. Seerumin Crystalide-peptidit, 10-prosenttia niasiiniamidia ja sinkki-PCA tasoittavat ihon pintaa ja tehostavat kollageenin muodostusta.

Lancômen Teint Idôle Ultra Wear Care & Glow concealer -seerumipeitevoide peittää, häivyttää, tuo iholle kirkkautta ja korostaa silmiä ja kasvoja. Sen hoitava koostumus sisältää peptideitä, hyaluronihappoa ja keramideja. 35 e.

Kommentoi +